Hrvatski Fokus
Kultura

Vitraji Mladena Žunjića

Autor je vrlo uspješno i posve originalno konstruirao nekoliko vitraja današnjice

 
 
Opus suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, u posljednje je vrijeme obogaćen s nekoliko izdvojenih slika, koje čine zasebnu cjelinu u opusu autora, izdvajajući se svojim ponajprije specifičnim karakterom. Slikar Mladen Žunjić nastavlja svoje bekompromisno likovno istraživanje, dajući koloru sve veći značaj (ili mu dopuštajući sve veću slobodu) na svojim uglavnom, velikim formatima u ulju i akrilu s većinom nefigurativnim motivima, koji se u različitim konotacijama provlače kao lajtmotiv od samoga početka njegovog likovnog angažmana.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/02/20171225_121751-660x450.jpg
Ovoga puta našu je pažnju privukao niz od nekoliko, naravno, većih formata, kombinacija ulja i akrila, niz koji neodovoljivo podsjeća na vitraje (posebnim načinom oslikano staklo, najčešće na crkvenim prozorima, povezano olovnim okvirima), samo je u ovom slučaju, riječ o derivacijama koje je izveo slikar, unoseći u sklad i simbolizam klasičnog vitraja turbulenciju, koja je taj cijeli uokvireni svijet snažno protresla i stvorila novi sadržaj i odnos, boja, oblika i simbola. Koloristička je usporedba ovoga niza slika s davnim vitrajima izrazita,doista moglo bi se reći kako je Žunjić vrlo uspješno i posve originalno konstruirao nekoliko vitraja današnjice uz vrlo nefigurativnu simboliku tema i motiva koje umjetnika zanimaju poštujući bogatstvo i značaj kolora.
 
Umjesto jasne poruke, nedvojbene simbolike, Žunjić se poslužio unutarnjom, gotovo razornom dinamikom odnosa boja, ploha i ograničenja površine platna i konstruirao zamršeni svijet otkrivenih ali i skrivenih značenja, jednako složene dubine. Vrlo je zanimljiv ovaj niz Žunjićevih novih slika i nadasve koloristički lijep ali i privlačan artistički eksperiment umjetnika koji se kontinuirano suočava sa svakovrsnim likovnim izazovima, bez ikakva ustezanja, realizirajući opus, brojan i značajan.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/02/20171225_121953-1024x768.jpg
Žunjićevo slikarstvo već je odavno okarakterizirano snažnim vibrantnim kolorom i velikom formatom platna uz mnoštvo poticajnih apstraktnih motiva. Najnoviji ciklus, za sada nevelik, osebujan je, ističe ga iznimni kolor, vehementno nanešen, prirodan je i logičan nastavak umjetnikovog istraživačkog slikarstva.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Pjesnikinji Božici Jelušić nagrada ‘Tin Ujević’

HF

Pliva obilježava 95 godina postojanja

HF

U čizmama žutim…

HF

Započinju 46. Dani satire Fadila Hadžića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više