Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Hoće li turistička 2018. nadmašiti prethodnu?

Lani je ostvaren dvoznamenkasti rast dolazaka i noćenja turista

 
 
Prema posljednim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatsku je lani došlo 17,4 milijuna turista što je 12,7 posto više nego godinu prije, a oni su ostvarili ukupno 86,2 milijuna noćenja ili 11 posto više u odnosu na prethodnu godinu. U strukturi ukupno ostvarenih dolazaka 89 posto čine strani turisti, a po broju ostvarenih noćenja uz dosegnutih više od 80 milijuna, njihov je udjel čak 93 posto. Lani je Hrvatsku posjetilo 13,7 posto više stranih turista nego godinu prije, ostvarivši 11,3 posto više noćenja. Sve u svemu, ostvaren je dvoznamenkasti rast dolazaka i noćenja turista, a ove se očekuju novi rekordi.Prve su prognoze oko 20 milijuna dolazaka, 110 milijuna noćenja te ostvarenje oko 12 milijardi eura prihoda od turizma. Hoće li te brojke biti dosegnute, tek će se vidjeti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/02/Hotel-Mediteran-Moscenicka-Draga.jpg
Turisti iz Njemačke prvi po broju noćenja
 
Kako navodi službena statistika, turisti iz Njemačke ostvarili su lani najveći broj noćenja u Hrvatskoj, čak 19,5 milijuna, što je 24 posto ukupno ostvarenih noćenja stranih turista. Najviše su noćili u Istarskoj županiji, u kojoj su ostvarili 8,6 milijuna noćenja. Po broju ostvarenih noćenja slijede turisti iz Slovenije i Austrije s udjelima od devet posto, a niz nastavljaju turisti iz Poljske, Češke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Mađarske i Slovačke. Na turiste iz tih zemalja otpada 79 posto lani ostvarenih noćenja. Najviše noćenja i to 42 milijuna ostvareno je u odmaralištima (sobe, apartmani) i sličnim objektima za kraći odmor, uz zabilježen rast od 15 posto u odnosu na godinu prije. Oko 25 milijuna noćenja ili šest posto više nego prethodne godine ostvareno je u hotelima, a 19 milijuna u kampovima što je povećanje za devet posto.
 
Najviše noćenja ostvarila Istarska županija
 
Prošle je godine, kaže statistika, najviše noćenja ostvarila Istarska županija, i to 25 milijuna, što je 29 posto ukupno ostvarenih noćenja. Tu županiju posjetilo je više od četiri milijuna turista, oko devet posto više nego godinu prije, koji su ostvarili šest noćenja po dolasku,  dok je na razini cijele zemlje taj odnos 5,1. Po broju dolazaka turista i ostvarenim noćenjima slijedi Splitsko-dalmatinska županiju, uz ostvarenih 3,2 milijuna posjeta i 16,6 milijuna noćenja te rastom od 15,4 odnosno 11,5 posto. Na trećem je mjestu Primorsko-goranska županija s 2,8 milijuna dolazaka i 14,9 milijuna ostvarenih noćenja, što je rast nešto veći od sedam posto. Niz nastavljaju Dubrovačko-neretvatska županija koju je posjetilo 1,9 milijuna turista ostvarivši skoro osam milijuna noćenja, te Zadarska županija s 1,6 milijuna dolazaka i oko devet milijuna noćenja. Inače, županije Jadranske Hrvatske zabilježile su lani ukupno 15 milijuna dolazaka turista i 82 milijuna noćenja, uz ostvaren rast od 12 i 10,4 posto u odnosu na godinu prije.
 
Turistički rast Kontinentalne Hrvatske
 
Kontinentalni dio Hrvatske lani je posjetilo oko dva  milijuna turista, što je skoro 17 posto više nego prethodne godine, a oni su ostvarili oko četiri milijuna noćenja uz rast od 16 posto. Prvi na turističkoj ljestvici je Grad Zagreb kojeg je lani posjetilo skoro 1,3 milijuna turista, a ostvareno je više od 2,2 milijuna noćenja, a bio bi to u odnosu na godinu prije rast od 16 odnosno 15 posto. Po broju turističkih dolazaka i noćenja slijede Karlovačka, Krapinsko-zagorska i Osječko – baranjska županija, a niz nastavljaju Vukovarsko-srijemska, Međimurska i Varaždinska županija. Većina kontinentalnih županija ostvarila je turistički rast, a najveći od 53 posto u odnosu na prethodnu godinu dogodio se u Međimurskoj županiji.
 
Strani turisti najviše noćili u Dubrovniku, a domaći u Zagrebu
 
Hit odredište po broju ostvarenih noćenja lani je bio Dubrovnik s 3,9 milijuna noćenja, od kojih 96 posto otpada na strane turiste.Oni su potom najviše noćili u Rovinju, Poreču,  Medulinu, Umagu, Splitu, Zagrebu te u Puli, što je 26 posto od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista.Domaći turisti najviše noćenja ostvarili su u Zagrebu, Crikvenici, Malom Lošinju, Vodicama, Šibeniku, Dubrovniku, Opatiji te u Biogradu na Moru, što je također 26 posto od ukupnog broja noćenja domaćih turista.
 

Snježana Habulin

Povezane objave

Moguć iskorak u prodaji

HF

Gerhard Schröder na čelu NO-a Rosnjefta!

HF

Mnoštveno korištenje električnih automobila

HF

Naše stare sorte vinove loze

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više