Hrvatski Fokus

Bez pravih pitanja, nema valjanih odgovora!

 
 
„Nastup“ podpredsjednice Vlade i ministrice martine Dalić i izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka pred saborskim Odborom za gopodarstvo, je trebalo razjasniti mnoge nejasnoće u svezi Lex Agrokora i odvijanje procesa pod vodstvom izvanrednog povjerenika sukladno tom zakonu, no po mišljenju moje malenkosti se pretvorilo u farsu, u kojoj su dominirali Martina Dalić i Ante Ramljak, a članovi Odbora su sličili na nezrelu djecu kojoj ova dva 'znalca' dijele packe i poučavaju ih o tome kako ništa ne znaju, i ništa ne razumiju. No nije se ta farsa ni mogla drugačije odigrati kada oni koji su trebali postavljati pitanja tom „Hrvatsku spasavajućem dvojcu“ nisu bili pripremljeni, nisu bili dovoljno pametni i nisu bili dovoljno hrabri da im postavljaju prava pitanja, pa je dvojac mogao briljirati ukazujući na nekompetentnost, neznanje i politikantsku zlonamjernost onih koji su im postavljali pitanja. Navedimo samo neka od nerelevantnih pitanja, na koja je „dvojac“ davao „briljantne“ odgovore, i neka pitanja koja nisu postavljena, a trebala su biti postavljena, i na koja odgovore naravno nismo saznali, a trebali bi saznati.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/02/XDB505-105_2017_140815_hd.jpg
a). Pitali su – Tko je autor lex Agrokora? Na što je Martina Dalić 'hrabro' potvrdila – Ja sam ta! A pitanje je nerelevantno, jer je Lex Agrokor usvojen od strane Hrvatskog sabora, pa je manje bitno tko mu je autor !
b) Pitali su – Smatraju li je li 500.000.000 kuna previše za knzultantske usluge? I dobili su odgovor da je to čak manje nego uobičajena cijena takvih usluga u zapadnim zemljama.
c) Pitali su – Smatra li Ramljak da je u redu angažiranje bivših suradnika, i prijatelja na enormno skupo plaćenim konzultantskim uslugama, i smatra li to sukobom interesa? O dobiven je odgovor – zar insinuirate da sam od njima plaćenog novca, dio uzeo ja?
d) Pitali su Ramljaka – Je li bilo alternative u odnisu na Lex Agrokor? Dobili su odgovor da ih je bilo čak dva, dati Todoriću državni novac, koji je tražio, da nastavi poslovanje, ili stečaj i trenutno ostavljanje bezbardnih mjesta za oko 60.00 radnika!
 
Odgovori se čak onako „na prvu loptu“ čine prihvatljivim, nažalost nisu „dvojcu“ postavljena prava pitanja. Jer pitanje pod a) je trebalo glasiti:
Zašto u Lex Agrokoru nije ugrađen „osigurač“ da npr. konzultanti poput Alix partnersa ne izvrše namjerno prenisku procjenu vrijednosti imovine Agrokora, u korist nekog ili nekih vjerjovnika? A pitanje pod b) je trebalo glasiti:
Koliku satnicu je Ramljak ugovorio sa konzultantima, koliko konzultantskih sati je ugovoreno, i tko je kontrolirao broj sati koji su konzultanti odnosno konzultantske tvrtke naplaćivali? Pitanje pod c) je trebalo glasiti:
Na kojim konkretnim problemima sličnih razmjera kao ovaj problem Agrokora, su se uspješno iskazali konzultantni koje je Ramljak angažirao? A pitanje pod d) je trebalo glasiti:
Zašto se u slučaju Agrokor nije primijenjen stečajni zakon, imenovan uspješni stečajni upravitelj, kakvih u nas ima, te poput slučaja Pevec, provelo restruktuiranje Agrokora poput Peveca, gdje nije došlo do drastičnog prestanka poslovanja i gubljenja radnih mjesta?
 
Moglo bi se 'dosjetiti' još nekih konkretnih pitanja, poput – Gospodo, a gdje su novci?, – Gospodo zašto se Ivica Todorić slobodno šeta Londonom, umjesto da sjedi u „Hotelu Remetinec“, Koliko je novca Ivica Todorić „zamračio“ na svojim inozemnim računima?, Koliko će građane koštati državna jamstva dana Ivici Todoriću za kredite koje je spiskao u neznane svrhe? A krucijalno pitanje za Martinu Dalić je trebalo biti: Zar zaista vjeruje da Zdravko Marić nije znao ništa o poslovanju u Agrokoru? A ako vjeruje u to, kako može prihvatiti da čovjek koji je bio na tako visokom položaju u Agrokoru NIŠTA NE ZNA, a postane ministar financija Republike Hrvatske? Vjeruje li da neznalica preko noći može postati znalac?
 
Evo što se sve moglo pitati a nije se pitalo. Zašto? Odgovor na to pitanje je stvar savjesti ili znanja članova saborskog Odbora za gospodarstvo, a oosbno mi je najviše žao što se i prof. Ivan Lovrinović našao u situaciji da bude sudionikom ove farse, kojom je trebalo dokazati da je Plenkovićeva Vlada sastavljena od genijalaca, da je to najdomoljubnija Vlada u povijesti Hrvatske, i je svaka kuna odnosno euro potrošen u tijeku primjene Lex Agrokora, utrošen na dobrobit hrvatskih građana. Izvedena je nevjerojatno smiješna farsa, koja bi bila smiješna da nije nevjerojatno žalosna!
 

Laslo Torma

Povezane objave

Dnevnik Romana Leljaka 7. II. 2017.

HF

Priznanja Dragici Jelić i Mateji Mandić

HF

DSHV najoštrije osuđuje najnovije zastrašujuće prijetnje

hrvatski-fokus

Bošnjačka zloporaba Skendera Kulenovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više