Hrvatski Fokus
Hrvatska

Tko je Anto Nobilo?

Čovjek za sva vremena i sve političke sustave

 
Iz Sarajeva javljaju kako Anto Nobilo s Muslimanima-Bošnjacima priprema tužbu protiv "svoje" hrvatske države, u kojoj želi dokazati da su Hrvati iz BiH i Hrvati iz Hrvatske izvršili agresiju na BiH!!! Stoga se postavlja pitanje tko je Anto Nobilo? Rođen je 4. 12. 1950. u Splitu. Podrijetlom je iz partizanske obitelji iz Lumbarde s otoka Korčule. Preko ljeta iznajmljuje i apartmane. Nobilo je najeksponiraniji odvjetnik koji živi i radi u Hrvatskoj. "Oluja ima više elemenata genocida nego zločin u vukovaru", "Hercegbosna je bila fašistička tvorevina" samo su neke od svježijih izjava ovog "uglednog hrvatskog odvjetnika".
 http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/02/2iw9cwl.jpg
Za njega srpski mediji pišu: "Anto Nobilo je poznati hrvatski advokat koji je više učinio na demistifikovanju hrvatske novokomponovane istorije nego svi istoričari zajedno…" Svoju karijeru započinje u javnom tužiteljstvu u Jugoslaviji krajem 70-ih godina kao pouzdan kadar komunističkog sustava. Iz tog predratnog doba poznat je i po suđenju Andriji Artukoviću gdje ima jednu od glavnih uloga. s tim u vezi, izdvajam par crtica iz srpskih medija: 
"…U zastupanju optužnice Nobilo je briljirao, iako je protiv sebe imao tadašnji advokatski drim tim – Srđu Popovića i Silvija Degena. I najširoj publici bilo je jasno da mladi tužilac Anto Nobilo nastupa protiv Artukovića ne rutinski, već iz uverenja."

Prema upućenima, Nobilo se hvali da je početkom 1989. godine digao i prekršajnu prijavu protiv Franje Tuđmana zbog javnog istupa u klubu Društva hrvatskih književnika, koji su mu u to doba bili zabranjeni. Godine 1992. Nobilo se prebacuje u odvjetničke vode. Poznatiji klijent bio mu je Tihomir Blaškić, a šokantnom presudom od 45 godina potaknuo je i uzrečicu "Dabogda te Nobilo branio pred sudom". Političke opcije su mu oduvijek bile SDP I HNS.

Bio je i reprezentativac Jugoslavije u karateu, a srpski mediji prenose kuriozitet koji je istinit (potvrđen iz više izvora uglednih Hrvata): "Pamti se njegova borba s ustaškim emigrantom Mirom Barešićem, na Svjetskom prvenstvu u karateu 1978. u Oklahoma Cityju u SAD-u, koju je Nobilo izgubio. Barešić je nastupao za Paragvaj, pa je zahtijevao da se na dodjeli medalja uz zastavu te države istakne i hrvatska zastava, a Nobilo se okrenuo prema Barešiću, pljunuo ga i opsovao mu majku ustašku."

O Nobilu se mogu napisati romani, ali teško da bi bili duhoviti. Njega najbolje opisuje njegova žena: "Prebio me je tako da su mi napukle nosne kosti, na gornjoj je usni bio podljev, a na leđima sam s obje strane imala ogrebotine". Eto, to vam je Ante Nobilo.
 

Milan Horvat

Povezane objave

Kozmetičko prikrivanje sukoba interesa

HF

Razmjeri dužničkoga ropstva u Hrvatskoj

HF

Žele LGBTIQ sadržaje ugurati u knjižnice

HF

Duh Memoranduma SANU još uvijek živi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više