Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Budućnost plina je u “power-to-gas” tehnologiji

EU će ove godine raditi na novim pravilima za tržište plina

 
 
Prvi čovjek Europske komisije za unutarnje energetsko tržište Klaus-Dieter Borchard na konferenciji na temu plina prošli tjedan izjavio je da je prelazak na potpuno elektrificiranu ekonomiju bez prirodnog plina "bazično pogrešan". Naime Eurelecric je u prosincu pozvao europske tvorce politika da promoviraju prelazak na proizvodnju električne energije isključivo iz obnovljivih izvora, te njezinu primjenu u prometu, grijanju i industrijskim sektorima kao dio pokušaja dekarbonizacije ekonomije do 2050. Eurelectric promovira digitalizaciju u elektroprivredama, primjenu naprednih brojila i poticanje potrošnje na zahtjev (demand response). No Borcard smatra da oslanjanje isključivo na digitalizirani sustav elektroprivreda stvara sustav vrlo ranjivim za cyber napade te da treba koristiti plinsku infrastrukturu koja se izgradila i još se gradi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/02/klaus_dieter_borchard-300x199.jpg
Klaus-Dieter Borchard
 
Složio se s Gazpromovim Aleksanderom Medvjedjevim da "plin ne smije biti prijelazno gorivo prema obnovljivcima" i da "plin treba imati svoju ulogu". Rusija je 2017. u Europu i Tursku prodala rekordnih 197 milijardi m3 plina, a Medvjedjev drži da će prodaja ostati na toj razini u budućnosti. Borchard je najavio da će Komisija ove godine raditi na prijedlozima za novu regulaciju tržišta plina kojom se žele istražiti mogućnosti sinergije između plinskih i elektroenergetskih mreža te primjene biometana. "Možemo koristiti plinsku mrežu kao jednu od opcija za skladištenje, što nam nedostaje u elektroenergetici", kazao je on navodeći primjer pretvaranja viška energije iz vjetra u metan ili vodik. Takozvana "power-to-gas" tehnologija je još na niskoj razini a Borchard smatra da je vrijedi pokušati primijeniti na industrijskoj razini. EK će prijedloge nove plinske regulative predstaviti 2020., objavio je Platts. (n.d., www.energetika-net.com)

Povezane objave

Rafinerije nafte i novi energetski svijet

HF

Za strojare ima budućnosti u Hrvatskoj

HF

Francuska država ne će Kanađanima prodati svoju tvrtku supermarketa 

hrvatski-fokus

Rješenja za smanjivanje rizika od zaraze u zatvorenim prostorima

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više