Hrvatski Fokus
Religija

Snažno se zauzima za prava manjina

Mons. Mate Uzinić dobitnik nagrade Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava

 
 
Na svečanosti povodom 25. obljetnice utemeljenja održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak, 16. veljače, Hrvatski helsinški odbor dodijelio je svoje godišnje nagrade za ljudska prava za 2017. godinu. Nagrada Miko Tripalo za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u Hrvatskoj dodijeljena je Goranu Aleksiću i njegovoj udruzi Franak. Nagradu Joško Kulušić za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava na području medijskog djelovanja dobila je HRT-ova emisija „Imam problem“ i njena urednica Sanja Brajković. Međunarodnu nagrada za životno djelo dobila je Tanja Petovar, osnivačica i bivša predsjednica Jugoslavenskog helsinškog komiteta za ljudska prava.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/02/0d1fd34f22c9730e91eb5170fbddc114_XL.jpg
Biskup Mate Uzinić
 
Nagrada Sulejman Mašović – Luka Vincetić – Jovan Nikolić za doprinos u međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji uručena je dubrovačkom nadbiskupu Mati Uziniću koji je kazao kako ga ona obvezuje da se još više založi za ekumenizam i međureligijski dijalog.
 
U obrazloženju odluke stoji da je prepoznata angažiranost mons. Mate Uzinića u međureligijskom dijalogu na području Dubrovačke biskupije „koja se prostire na vrućem povijesnom tlu gdje se ukrštaju različite religije. To može biti opterećenje, ali i šansa.“ Navedeni su redoviti ekumenski susreti sa zahumsko-hercegovačkim i primorskim episkopom Grigorijem na Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana, kao i uključivanje pravoslavne zajednice u Dane kršćanske kulture u Dubrovniku.
 
Spomenuta je i suradnja na izdanju Dječje Biblije s Kristovom Crkvom iz Varaždina povodom 500. godina Reformacije. Istaknuto je i biskupovo osuđivanja vandalskog čina šaranja po pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku kao i u prostorijama islamske zajednice. Spomenuti su njegovi posjeti dubrovačkoj sinagogi i Medžlisu islamske zajednice, podržavanje izgradnje džamije kao i susreti s predstavnicima ovih religija. U obrazloženju je dodano da biskup Uzinić pozornost posvećuje i ekološkim temama što je vidljivo kroz organizaciju dvodnevnog znanstvenog skupa „Okoliš naš svagdašnji“ te molitve za prvi Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom. Naveden je i njegov susret s hrvatskim i svjetskim znanstvenicima koji se bave energetikom. Dubrovački biskup potiče kvalitetnije organiziranje pomoći potrebitima kroz biskupijski Caritas, ali pomaže i stradalnike u Ukrajini, kršćane u Siriji i Iraku, te višekratno kršćane u Svetoj Zemlji. Snažno se zauzima za prava manjina, ali i većine, rečeno je. Osuđuje napade raznih skupina u svijetu poput masakra Boko Harama u Nigeriji, ali javno osuđuje i napad na satirički tjednik Charlie Hebdo u Francuskoj. Prepoznata je i biskupova briga za branitelje i njihove obitelji kroz molitvu križnog puta padinama Srđa i mise uz Dan dubrovačkih branitelja i druge obljetnice, kao i kroz susrete s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Zauzima se za oprost što se vidjelo iz njegovih propovijedi u Vukovaru i na Bleiburgu, ali i u Dubrovniku u različitim prigodama.
Navodeći sve službe koje je kao biskup vršio u tijelima HBK, rečeno je kako je on sada predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj. „Hrvatska javnost deklarirala ga je kao osobu otvorenosti i dijaloga“, zaključio je predstavljač. Plaketu biskupu uručio je Jadranko Črnko.
Biskup Uzinić je zahvalio na priznanju dodavši kako misli da ga nije ničim posebnim zaslužio jer je samo vršio svoj posao. Budući da je nagradu primio ona će mu biti poticaj da se još više zalaže na području ekumenizma i međureligijskog dijaloga.
 

Nives Matijević

Povezani članci

Meditativna večer s fra Bernardinom Sokolom

HF

Preminuo fra Žarko Ilić, višegodišnji odgovorni urednik časopisa Kršnog zavičaja

hrvatski-fokus

Plodovi vjere su po meni pozitivni

HF

Svjetski skup za obranu progonjenih kršćana

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...