Hrvatski Fokus
Uvodnik

Dokument dijaloga – dokument razdora?!

Pred nama je samo jedan od dokumenata iza kojeg će morati (u)slijediti novi i bolji dokumenti

 
 
• Nakon godinu dana (ne)rada, Povjerenstvo za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem donijelo je Dokument dijaloga (https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/Vijesti/2018/02%20velja%C4%8Da/28%20velja%C4%8De/Dokument%20dijaloga.pdf). Je li to dijalog, vrijeme će pokazati. Kako sada izgleda – nije. Nema dijaloga. I dalje smo ostali zakopani na početnim stranama. Upravo to je bilo i za očekivati. Do pomirbe ne može doći kada jedna povlaštena strana ('antifa ljevica') ne želi da do pomirbe dođe, a za valcer potrebno je dvoje. Tko je nezadovoljniji dokumentom? Svakako 'domoljubna desnica', što znači da je manjina profitirala od ovoga Vijeća Andreja Plenkovića.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/zf-2.jpg
Vijeće je trebalo samo donijeti preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima, ali nije, jer su i 'preporuke' i 'smjernice', umjesto mjesta spajanja, postali mjesto razdvajanja. Zabraniti povijesni hrvatski pozdrav Za Dom spremni! i proglasiti ga 'ustaškim pozdravom' nije samo povijesna krivotvorina, nego i rušenje temelja hrvatske države. Proglasiti dio hrvatskih branitelja 'ustašama' je podilaženje velikosrpskim idejama i svima onima kojima smeta hrvatska država. To je dokaz kako su same preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima, umjesto pokušaja spajanja i pomirbe, postale nova mjesta razdvajanja i podjela. I tu dolazimo do 24. veljače 1990. i Franje Tuđmana, koji je na Prvom općem Saboru HDZ-a rekao da »NDH nije bila samo puka 'kvislinška' tvorba i 'fašistički zločin', već i izraz, kako političkih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom, tako i spoznaja međunarodnih čimbenika, a u ovom slučaju vlade Hitlerove Njemačke, koja je na ruševinama versailleskoga krojila "novi europski poredak", tih težnji Hrvatske i njenih geografskih granica. Prema tome, NDH nije bila samo puki hir osovinskih sila već je bila posljedak posve određenih povijesnih čimbenika«. Prije Tuđmana slično je izrekao zagrebački nadbiskup bl. Alojzije Stepinac: "I ja bih bio ništarija kad ne bih osjetio bilo hrvatskoga naroda". I nakon Plenkovićeve izjave da je NDH bio "zločinački" ništa više nije isto. I zato Andreju – koji svjesno nije osjetio "bilo hrvatskoga naroda", i onima koji ga iz osobnih interesa podržavaju, ovo povijest nikada ne će oprostiti. Ne će oprostiti niti članovima Povjerenstva za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koji su stavili fotelje iznad interesa hrvatskoga naroda. Pogledajte ovu sliku gore, pa će Vam biti puno jasnije.

 

Iz toga razloga treba se složiti sa Zlatkom Hasanbegovićem – koji ustvari nikada nije i niti će biti političar, pa je time i slobodniji iznositi svoja razmišljanja od ostalih – da su preporuke Kusićeva preopasnoga dokumenta "neka vrsta intelektualng nedonoščeta", "nedovršeni materijal i kompilacija mišljenja koja ne obvezuje nikoga". Članovi Vijeća nisu glasovali o dokumentu, nego su osobna mišljenja priložili osnovnom dokumentu. Dokument ne obvezuje članove Vijeća i oni imaju pravo ograditi se od bilo kojeg dijela sadržaja. Zaključci Vijeća nisu na tragu zabrana nego izgradnje cijelog sustava: pravosuđa, škola, istraživanja s naglaskom na nenormativnim mjerama, nadaju se neki članovi Vijeća. Uzalud nadaju.
 
Kako dokument ne obvezuje nikoga, on će ne samo produbiti polemike, nego će se povećati i pojačati podjele u društvu. Dokument ne obvezuje ni sudove. Unatoč tomu što se sa simbolima i njihovoj zloporabi nitko ne bi smio igrati. Stoga je ovaj dokument neizvediv i neprovediv. On je samo jedan od dokumenata iza kojeg će morati (u)slijediti novi i bolji dokumenti. I da je političke pameti i volje, ploču HOS-a iz Novske trebalo bi što prije vratiti u Jasenovac. Zaključno, cilj jednogodišnjeg rada Vijeća bio je da donese dokument i donio ga je. Je li taj dokument pridonio da nam pomogne da premostimo velike ideološke podjele, ostaje pitanje. Hoće li taj dokument imalo pridonijeti da se približimo pomirbi teško je reći. Takozvana domoljubna desnica tu nema problema, problem je uvijek u hrvatskom društvu 'antifa ljevica', oni, kako je devedesetih godina XX. stoljeća govorio Franjo Tuđman, koji nisu željeli hrvatsku samostalnost i hrvatsku državu. To znači kako nema nade da će doći do pomirbe, i da se Hrvati napokon dogovore o prošlosti i napokon okrenu prema budućnosti.
 
• Vlada je na sjednici u utorak za novoga izvanrednog povjerenika u Agrokoru predložila Fabrisa Peruška, a za njegovu zamjenicu Irenu Weber. Zamjenik Ante Ramljaka je slovenski đak. U Ljubljani je studirao i magistrirao. Osim u Sloveniji – kako i dolikuje – školovao se i u Americi, u Bostonu. Radio je po svijetu i nakon svega pretprošle godine skrasio se kod Ivice Todorića u Tisku, gdje je bio „samostalni savjetnik“ uprava nekoliko tvrtki u „regionu“. Peruškova prva pomoćnica, Irena Weber, školovala se i radila u Hrvatskoj. Istina, uglavnom za strane tvrtke, ali u Hrvatskoj. Bila je i savjetnica smijenjenog i ocrnjenog izvanrednog povjerenika Ramljaka u Agrokoru. Dakle, kao što oporbeni papagaji ponavljaju, ništa se bitno nije promijenilo. Nakon Ramljaka Peruško. A kako će proći cijeli taj mukotrpan posao spašavanja hrvatskoga gospodarstva preko Agrokora nitko u Hrvatskoj zasigurno ne zna.
 
• Iako nitko u Hrvatskoj ne zna kako će proći akcija spašavanja Agrokora, novi lijepi, mladi i pametni sekretar Partije, Davor Bernardić, misli da je najpametniji. U svome stilu predstavio je SDP-ov „plan za spas Agrokora“ u pet točaka. Nije njemu cilj spašavanje Agrokora, Beri je glavni cilj opoziv Martine Dalić, prve do Andreja Plenkovića. Bernardić je toliko loš političar da se je uhvatio na udicu Mosta, koji je bio glavni inicijator i podupiratelj 'lex Agrokora' i Ante Ramljaka, da javno podržava pokušaj opoziva potpredsjednice Vlade koji je unaprijed osuđen na neuspjeh.
 
• Gradsko vijeće Zaprešića većinom glasova odlučilo je Ulicu maršala Tite preimenovati u Aveniju hrvatskih branitelja i Ulicu kardinala Alojzija Stepinca. Iako HDZ vlada u Zaprešiću od 1990., tamošnji hadezeovci i dalje su ostali vjerni svojim političkim i ideološkim korijenima. Trebalo je 28 godina da se, makar deklarativno, odreknu zločinca maršala. Kod glasovanja u zaprešićkom gladskom vijeću bilo je još zanimljivosti. Odluku o preimenovanju Ulice maršala Tite nije podržalo šestero vijećnika SDP-a, što je bilo i očekivano, ali protiv odluke bili su i po jedan vijećnik iz Mosta i Živog zida kao „suzdržani“, čime je potvrđeno da su Živi zid i Most dio političko-ideološkog spektra Partije, a ne HDZ-a.
http://www.slobodna-bosna.ba/img/vijesti/2017/07/ulica-marsala-tita-tabla-znak-naziv-670x446.jpg
• Propao projekt Tesla banke, koji je pokrenuo Milorad Pupovac i drugi srpski „poduzetnici“ iz Hrvatske i Srbije prije sedam godina. Propao je projekt i nestali su milijuni. Osnovana je kao "banka za financiranje srpskih povratnika" na inicijativu Srpskoga narodnog vijeća, a sada je u stečaju. Početni kapital je bio 4,8 milijuna eura, odnosno oko 37 milijuna kuna. Cijelo vrijeme poslovala je s gubitkom – ukupno preko 35 milijuna kuna. Milorad Pupovac je bio član Tesline banke, ali i predsjednik Nadzornog odbora, radi čega je bio i prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer kao državni dužnosnik ne smije biti na čelu banke. Propašću Tesla banke propali su i novci uloženi u nju. Izgubili su Agrokorova Zvijezda s udjelom od 9,8 posto, Končar Elektroindustrija (8,6 posto), Đuro Đaković grupa (4,5 posto) i Sladorana (4,9 posto). S novcem iz banke financirana je i kampanja bivšega srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, velikog prijatelja Pupovca. I sada neka još netko postavi pitanje zašto Pupovac žarko želi podržđavati bilo koju Hrvatsku vladu.
 
• Aktualni rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras ponovno je izabran na tu dužnost te će najveće hrvatsko sveučilište voditi u četverogodišnjemu mandatnom razdoblju od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2022. Izabrao ga je Senat zagrebačkoga Sveučilišta tajnim glasovanjem. Od 70 članova Senata zagrebačkoga Sveučilišta, potporu Borasu je dalo je čak 54 članova, a njegovu protukandidatu Damiru Bakiću tek 15 glasova, uz jedan nevažeći listić. Veliki je to poraz antifa ljevice kojima nikako nije odgovarao „starokatolički svećenik“ u ulozi rektora.
 
• Nije problem mnogima bio sam dolazak Aleksandra Vučića u Hrvatsku, problemi nisu nestali ni nakon njegova odlaska. A ima razloga za nezadovljstvo. Kao pravi bizantinac, Vučić je na Pantovčak Predsjednici donio podatke o osobama koje su već pronađene. Srpska posla.
 
• Uoči utakmice u Splitu između Hajduka i Slaven Belupa, bivšeg kluba sadašnjeg trenera Splićana Željka Kopića u Slobodnoj Dalmaciji stršio je naslov članka »Opet je gušt biti navijač Hajduka«, poznatoga športskog novinara Zdravka Reića. U članku je Reić zapisao i ovo: »Poslije mnogo vremena baš je gušt biti navijač Hajduka. Napokon prolaze te duge godine rezultatskog posta… Konačno, Hajduk ostavlja dojam kompetitivnosti, u prvom redu zahvaljujući treneru… Poslije preporoda prve momčadi u finišu jeseni pumpam očekivanja o još jačem Hajduku«. Kako je utakmica na Poljudu završila pobjedom Koprivničanaca od 1:0, za očekivati je da će za poraz biti krivi svi drugi, od kralja Tomislava, Kulina bana i Petra Zrinskog, preko Ante Starčevića, Stjepana Radića i Ante Pavelića, pa sve do Franje Tuđmana, Davora Šukera i Zdravka Mamića. Samo ne će biti kriv trener Kopić, sve dotle dok ga ne smijene Torcida, udruga navijača 'Naš Hajduk' i Reić. A to ne ćemo još dugo čekati. I ne samo da će ga naprasno smijeniti, nego će ga i optužiti da je Mamićevo 'kukavičje jaje'.
 
• Na snagu je stupio zakon o kažnjavanju onih koji idu u šumu u berbu gljiva i kestena i skupljanje suharaka. Žele li to i dalje platiti morat će zatražiti dozvolu od Hrvatskih šuma "koja će se izdavati bez naknade"! Dozvola vrijedi za sve nedrvne šumske proizvode osim za podzemne gljive (tartufe)! Za 'osobne potrebe' može se dnevno sakupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva, pet stručaka šparoga, deset kilograma plodova kestena, kupina, malina… U državi gdje ništa baš ne funkcionira, bilo je i za očekivati da će se donositi ovakvi zakoni. Ovo me podsjeća na juugoslavenski žandarsko-milicijski lov hrvatske djece koja su uoči Božića pucala po ulicama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/gljive-1-880x495.jpg
• Nizozemski parlament usvojio je rezoluciju kojom se turski pokolj nad od 1,5 do 2,5 milijuna Armenaca od 1915. do 1918. priznaje kao genocid. Od ukupno 150 zastupnika samo su tri bila protiv. Time su se Nizozemci pridružili sve većoj skupini država u svijetu koje su donijele rezoluciju o turskom genocidu nad kršćanskim Armencima.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Nasilno cijepljenje u režiji političko-farmaceutske mafije

hrvatski-fokus

Predsjednik Sabora ne smije tužakati

HF

Oporba unutar HDZ-a

HF

NAKNADNO PRIZNANJE – Sva dosadašnja četiri cjepiva protiv covida sadrže opasni genetski materijal

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više