Hrvatski Fokus

Gradska knjižnica Kaštela nagradila najbolje u Literarno-likovnom natječaju "Kaštelanske štorije 2018."

 
 
Gradska knjižnica Kaštela dodijelila je u petak 2. ožujka u prepunoj dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću nagrade autorima najboljih literarnih i likovnih radova koji su pristigli na Natječaj „Kaštelanske štorije 2018.”, kojega je Knjižnica ove godine raspisala po četvrti put u povodu Dana grada Kaštela. Kaštela su se i ove godine pokazala kao iznimno nadahnuće brojnim autorima svih generacija iz cijele Hrvatske, koji su na Natječaj poslali 60-ak literarnih i 150 likovnih radova.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/Kastelanske-storije-2018_dodjela_GKK_41.jpg
Teo Antunović, Vanja Škrobica i Marin Pelaić kao autori najboljih literarnih uradaka u kategoriji „autori iz Kaštela i okolice“ te Andrica Orošnjak Seka kao autorica najboljeg likovnog uratka osvojili su nagrade pokrovitelja Natječaja – Zračne luke Split te Zvonko Jurčević (Samobor), Ivan Gaćina (Zadar), Mia Nemčić (Makarska) i Monika Peran iz Zagreba (mentorica Dubravka Rovičanac) u kategoriji „autori koji nisu iz Kaštela“ osvojili su nagrade pokrovitelja Natječaja – Hotela “Kastel” iz Kaštel Lukšića i Apartmana “Marijeta” iz Kaštel Sućurca (Vikend u Kaštilima za dvoje). U kategoriji literarni radovi pohvaljeni su: Leo Kovač (Pula), Denis Kožljan (Pula), Branka Mlinar (Omiš), Mario Radunić (Kaštel Novi) Snježana Tišljarić (Ždala).
 
Nakladnička kuća “Neretva” iz Zagreba je kao pokrovitelj Natječaja svojim vrijednim izdanjima nagradila dječje vrtiće i osnovne škole u kategoriji “najbolji likovni skupni i pojedinačni radovi na temu Kaštela”.
U kategoriji „osnovna škola“ nagrađeni su: učenici 3. D razreda O. Š. Retkovec iz Zagreba s mentoricom Karmen Jurčević za likovne radove "Kaštelanski crljenak" i "Kaštelanske trišnje", dok su nagrade za pojedinačne uratke osvojili: Katja VeseljakFilip Dominić iz O. Š. Retkovec iz Zagreba, Ante Delić, te Jelica Gačić i Toni Zokić iz 5. B razreda O. Š. Bijaći iz Kaštel Novog s mentoricom Terezijom Zokić.
U kategoriji “dječji vrtići – skupna nagrada” nagrađen je D. V. Višnjica (Kaštel Stari) s mentoricom Višnjom Pruže, dok su u kategoriji "predškolci – pojedinačno" nagrađeni; Ivana Ira Šustić (DV Maginja, Kaštel Sućurac, odg. Gita Matulić), Matej Smoljić (DV Maginja, Kaštel Sućurac, odg. Ljilja Radman Podrug) i Melani Perić (DV Trešnjica, Kaštel Lukšić, odg. Smilja Grgurević).
 
U kategoriji „likovni rad“, kategorija „odrasli“ ove godine je pohvaljeno pet radova, koji su izloženi u odjelu GKK u prizemlju dvorca Vitturi: Anka Bešker (Kaštel Sućurac), Marica Božin (Kaštel Sućurac), Mia Nemčić (Makarska), Matea Nizić (Kaštel Gomilica) i Mirko Keglević (Tar – Vabriga). Svi likovni radovi pristigli na natječaj izloženi su u odjelu GKK u prizemlju dvorca Vitturi, dok će svi nagrađeni literarni radovi i radovi odabrani od strane Povjerenstva biti tiskani u zborniku „Kaštelanske štorije 2017./2018".
 
Nakon uvodne riječi ravnateljice GKK Renate Dobrić, koja je istaknula kako Natječaj postaje sve uspješniji jer se u istoga svake godine uključuje sve više autora iz cijele Hrvatske, koji nakon proučavanja kaštelanske kulturne i povijesne baštine stvaraju iznimno uspješne literarne i likovne radove inspirirane Kaštelima“, nazočnima se obratila dogradonačelnica Grada Kaštela gđa. Jadranka Matok Bosančić, koja je istaknula kako joj je drago što uz pomoć "Kaštelanskih štorija" sve više ljudi spoznaje koliko su Kaštela predivna i bogata poviješću.
 
Za veselo i radosno raspoloženje u prepunoj dvorani dvorca Vitturi, koja je bila pretijesna za primiti sve zainteresirane posjetitelje pobrinula su se djeca iz KUD-a Karol Wojtyla, Lana Rubelj, finalistica RTL-ove glazbene emisije “Zvjezdice”, učenici O. Š. Ostrog s učiteljicom Marinom Novak, te Nevena Kovač i Anton Jerkunica, učenici O. Š. kneza Mislava. Program je vodio Roko Kraljević.
 
– Natječaj je u potpunosti opravdao očekivanja, jer su brojni autori iz cijele Hrvatske, koji su na temelju proučavanja kaštelanske kulturne i povijesne baštine – od Trpimirove povelje, kaštelanskih starohrvatskih crkvica, legende o Miljenku i Dobrili, hrasta medunca u Kaštel Gomilici po kojim se prema legendi odmarao kralj Zvonimir, pa sve do Biblijskog vrta i Svetišta Gospe Stomorije, Svetišta Čudotvorne Gospe na Hladi u Kaštel Sućurcu, drevnog Putalja i Bijaća – s velikim nadahnućem stvorili kvalitetne literarne i likovne uratke o Kaštelima. Nadam se kako će autori koji nisu iz Kaštela, a koje su pokrovitelji Natječaja nagradili „Vikendom u Kaštilima za dvoje“ nakon boravka u našim Kaštilima nastaviti stvarati nadahnuti Kaštelima kao kolijevkom hrvatske državnosti i kao prekrasnim mjestom za odmor – istaknula je ravnateljica Renata Dobrić u završnoj riječi, zahvalivši istom prilikom svim pokroviteljima, autorima i sudionicima, kao i svima ostalima koji su na bilo kakav način sudjelovali u „Kaštelanskim štorijama 2018.“.
 
Pokrovitelji Natječaja su: Zračna luka Split, Turistička zajednica grada Kaštela, Hotel Kastel – Kaštel Lukšić, Apartmani Marijeta – Kaštel Sućurac i Nakladnička kuća Neretva – Zagreb.

 

Renata Dobrić

Povezane objave

Inicijativa “Puko mi je film” politizira

HF

Predstavljen Hrvatski iseljenički zbornik 2019.

HF

Na djelu je pandemijski totalitarizam, a Crkva, nažalost, šuti

hrvatski-fokus

Snovi o moru Tihomira Čulića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više