Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Armen Sarkisjan novi predsjednik Armenije

Armenija nastavlja demokratski put

 
 
Devedeset zastupnika glasalo je za Sarkisjana, deset je bilo protiv, a jedan suzdražn. Time je armenski parlament izabrao velikom većinom glasova Armena Sarkisjana za novog predsjednika države, što znači da je pred 64-godišnjim Sarkisjanom, bivšim premijerom Armenije i nekadašnjim veleposlanikom u Velikoj Britaniji, sedmogodišnji predsjednički mandat.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/15199806325a99105803d399.50817060.png
Devedeset zastupnika glasovalo je za njega, deset je bilo protiv, a jedan suzdržan. On je na ovoj funkciji naslijedio Serža Sarkisjana, za koga oporbeni čelnici tvrde da bi mogao postati premijer. Dužnost predsjednika bit će ceremonijalna, Armenija, država na južnom Kavkazu s približno tri milijuna stanovnika, kao i neke druge bivše sovjetske republike i države u istočnoj Europi, nastavljaju demokratski put.
 
Odlazeći Serž Sarkisjan postao je predsjednik 2008. i nominirao bivšeg premijera Armena Sarkisjana kao svog nasljednika u siječnju. U skladu s odredbama Ustava odobrenim 2015. na referendumu kojim su ukinuti izravni predsjednički izbori, parlament može izabrati predsjednika tročetvrtinskom većinom. Dužnost predsjednika prema ovim amandmanima bit će većinom ceremonijalna, a vlast preuzimaju premijer i parlament.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

Brutalno suđenje i zatvaranje kurdske političarke Leyle Guven

hrvatski-fokus

Američko “proljeće” seli u Europu

HF

Sedam stupova mudrosti i Sedam sestara (8)

HF

Ne mogu ograničiti vjerska okupljanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više