Hrvatski Fokus
Hrvatska

Srpski zločin u Joševici kod Gline

Županijski sud odgodio sjednicu na kojoj se trebala razmatrati optužnica protiv bivših pripadnika 'SAO Krajine'

 
 
Zagrebački Županijski sud do srpnja je odgodio sjednicu optužnog vijeća na kojoj će razmatrati osnovanost optužnice protiv petorice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog ubojstva 21 hrvatskog civila u selu Joševica kod Gline u prosincu 1991. Za taj su zločin optuženi pripadnici izviđačko diverzantske grupe paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine Dušan Žarković, Bogdan Jednak, George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/naslovna-6.jpg
No, kako su svi nedostupni hrvatskom pravosuđu izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda još je 2015. odlučilo da će im se suditi u odsutnosti. Posljednja sjednica optužnog vijeća odgođena je jer svi odvjetnici nisu dobili poziv na raspravu, a postupak u kojem je optužnica podignuta još 2010. dodatno produljuje i odsutnost optuženika s obzirom na to da se svi sudski dopisi, poput pouka o pravima i poziva na rasprave, šalju diplomatskim putem.
 
Žarkovića i ostale optužnica tereti da su 16. prosinca 1991. upali u selo Joševica naoružani vatrenim oružjem s prigušivačima i obilazili kuće. Kada su u kućama nekoga zatekli iz neposredne blizine ispalili bi im hice u glavu i vitalne dijelove tijela i tako ubili 21 osobu. Jedan od najbrutalnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu tada je uspjela preživjeti samo Ana Šiftar kojoj su pucali u usta i vrat. Iako je preživjela imala je teške i za život opasne ozljede. Većina ubijenih u Joševici bila je starije životne dobi, no jedna je žrtva bila maloljetna.
 

rj/h, https://direktno.hr/domovina/zupanijski-sud-odgodio-sjednicu-kojoj-se-trebala-razmatrati-optuznica-protiv-bivsih-pripadnika-sao-k-115328/

Povezane objave

Zašto DORH ne reagira?

HF

POZIV PJESNICIMA – U prigodi 31. obljetnice i tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Predizborne ponude

HF

Mračno proroštvo iz 1939. godine

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više