Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

‘Ljetna škola u zemlji kraljice Katarine’

Za djecu hrvatskih iseljenika iz cijelog svijeta i Domovine

 
 
Hrvati iz svijetom razasutih zemlja među kojima su Njemačka, Austrija, Švicarska dolaze u BiH, kako bi se kroz ‘Ljetnu školu u zemlji kraljice Katarine’, upoznali sa zemljom, jezikom i kulturom svojih predaka.Ljetna škola u zemlji kraljice Katarine po prvi put se održava s ciljem očuvanja tradicije i kulture hrvatskog naroda ma gdje on bio, kazao je za Pogled.ba Franjo Zadro koji je član organizacijskog odbora. Kako je istaknuo ideja za osnivanjem ‘Ljetne škole u zemlji kraljice Katarine’ je nastala zbog velikih valova odlaska Hrvata iz Bosne i Hercegovine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/jajce1.jpg
“Na žalost sve više Hrvata odlazi iz BiH, ali je činjenica i da je veliki broj njih otišao u vrijeme rata, te se rodio u nekoj od europskih, odnosno svjetskih zemalja. Stoga želimo omogućiti Hrvatima iz dijaspore da kroz ovaj program dođu i upoznaju zemlju svojih predaka, jer svi se m u konačnici vraćamo svojim korijenima”, pojasno je Zadro za Pogled.ba. Da je program koji je osmišljen itekako značajan, kako naglašava potvrđuje najbolje interes za sudjelovanje. “Prijavili su nam se polaznici iz Njemačke, Austrije, Švicarske, a imamo i zainteresirane iz Brazila, koji su izrazili sudjelovanje za narednu godinu”, kaže Zadro za Pogled.ba. Škola je kako pojašnjava osmišljena tako da nema ocjena, nego su uči o kulturi uz razgovore i pitanja, a škola je organizirana u prirodi, na izletima gdje se igra, pjeva, natječe i raduje svakom danu.
 
Ljetna škola „Stopama Kraljice Katarine“ organizirani je kreativni boravak djece iz iseljeništva i Domovine uzrasta od 8 do 12 godina”, pojašnjava Zadro navodeći kako se održava za vrijeme ljetnog raspusta od 8.7.2018. godine do 14.7.2018. godine, kad hrvatska dijaspora i dolazi u krajeve svojih predaka. Osnovni cilj Ljetne škole „Stopama Kraljice Katarine“ , kako ističe Zadro jeste davanje mogućnosti djeci iz iseljeništva da u centrima hrvatske duhovnosti i kulture uče hrvatski jezik i pismo, upoznaju običaje, kulturu i povijest svog naroda družeći se s vršnjacima iz Hrvatske i BiH.
 
“Učenjem materinskog jezika, kulture i povijesti, djeca će biti na putu očuvanja nacionalnog identiteta. Također, cilj je da djeca ostvare kontakte sa svojim vršnjacima iz raznih zemalja i razmjene iskustva i saznanja o različitim kulturama”, pojasnio je Zadro. Napominjući da Hrvati od 7. stoljeća žive na prostoru Bosne i Hercegovine, naglašava da su se kroz povijest stalno raseljavali te danas žive na svim svjetskim kontinentima. Stoga je program ‘Ljetne škole kraljice Katarine’ namijenjen djeci raseljenih Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske kako bi bliže upoznali svoje korijene kroz različite teme. Među najavljenim temama ovogodišnje škole su “Povijest Hrvata iz BiH”, “Simboli BH Hrvata kroz povijest”, “Religija, umjetnost i književnost”, “Glazba i običaji”, “Šport i obrazovanje”, “Život i običaji”, te “Tradicionalna jela”.
 

https://poskok.info/ljetna-skola-u-zemlji-kraljice-katarine-za-djecu-hrvatskih-iseljenika-iz-cijelog-svijeta-i-domovine/

Povezane objave

Od srpsko-muslimanskih ekstremista do tursko-ruskih nostalgičara

HF

Jednadžbe sa tri nepoznanice

HF

Srbi i Bošnjaci zajedno protiv Hrvata

HF

Holbrookeova luđačka košulja i haaški Herodi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više