Hrvatski Fokus
Gledišta

Protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Putem GREVIA gube se dio svoga suvereniteta

 
 
U Zagrebu je u subotu, 17. ožujka 2018. godine, održana 9. sjednica Predsjedništva HKS-a na kojoj se raspravljalo o trenutnoj političkoj situaciji u Republici Hrvatskoj, osnivanju novih organizacija, osnivanju stručnih odbora HKS-a i ratifikaciji Istanbulske Konvencije. HKS je spreman preuzeti odgovornost i biti jedan od pokretača za ujedinjavanje nove platforme na hrvatskoj političkoj sceni s ciljem promicanja konzervativnih hrvatskih vrijednosti koji su se razvijale stoljećima u hrvatskom narodu. Zajedno sa svojim budućim partnerima gradit ćemo na temeljima koje su hrvatski velikani prije nas stvorili.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/03/o_b5ebd9f9a48e7799_001-scaled.jpg
Do sljedeće sjednice Predsjedništva stranke očekuje se osnivanje novih organizacija na područjima gdje do sada stranka nije djelovala. Cilj osnivanja novih organizacija je proširenje konzervativnih načela na područje čitave Hrvatske. U skladu s planovima i programom stranke Ivan Šustić jednoglasno je izabran za povjerenika HKS-a za grad Trogir.

Predsjedništvo je imenovalo i predsjednike stručnih odbora HKS-a s ciljem bolje organizacije i koordinacije u vezi strateških pitanja i problema Hrvatske. Imenovani su slijedeći predsjednici odbora:

Odbor za obitelj, demografiju i iseljeništvo –  Draženko Kožul;
Odbor za hrvatske branitelje – Slavko Muža;
Odbor za turizam –  Bernard Tomašević;
Odbor za zdravstvo –  dr. sc. Dražana Martinović Mamić, dr. med;
Odbor za obrazovanje, znanost, kulturu i šport –  Filip Sušac;
Odbor za gospodarstvo i ekonomsku politiku –  Marijana Klišanin;
Odbor za vanjske poslove i EU fondove – Tamara Kalistović;
Odbor za unutarnje poslove, obranu i nacionalnu sigurnost –  Berislav Agić;
Odbor za poljoprivredu i šumarstvo –  Dražen Pejić;
Odbor za graditeljstvo, energetiku i zaštitu okoliša –  Petar Cota.

Predsjedništvo je jednoglasnom odlukom donijelo zaključak da je HKS protiv ratifikacije istanbulske konvencije i ovim putem poziva sve članove i simpatizere stranke da se odazovu na najavljeni prosvjed 24. ožujka 2018 godine.

Borba protiv nasilja nad ženama i općenito borba za ravnopravnost spolova društveni je izazov kojem naše društvo trenutno nije doraslo. Ta je činjenica danas nesporna što danas pokazuju porazni podaci o položaju žena u društvu ili o nasilju koje se dalje vrši nad njima premda su uloženi napori u rješavanje tog problema. U tom kontekstu Istanbulska konvencija promovira se kao svojevrsni mesijski alat koji će preko noći stati na kraj nasilju nad ženama, pri čemu  se protivnici tog pravnog instrumenta prikazuju kao žestoki protivnici ženskog roda i zagovaratelji nasilja. Činjenica je da taj tekst ne uvodi nikakve novosti u svijetu borbe protiv nasilja i spolne diskriminacije u odnosu na prosječne propise država članica  nego nameće rodne teze čiji je legitimitet u društvu nepostojeći i učinak na standard života žena upitan. Od takvih instrumenata najmanje će profitirati žene a najviše raznorazne udruge koje od takvih teza i konstrukcija žive.

Prvenstveno je problematično to što one državne institucije koje se bave ljudskim pravima izjednačava s udrugama civilnog društva a stručnom tijelu GREVIO-u daje prevelike ovlasti u implementaciji konvencije. Kad tome dodamo i to da države na sebe preuzimaju obvezu financiranja nevladinih organizacija u onom obujmu koje GREVIO smatra primjerenim, jasno je da gube dio svog suvereniteta.

Stoga još jednom apeliramo na sve vas da se uključite u borbu protiv konvencije koja narušava temeljne vrijednosti hrvatskoga naroda i obitelji. Isto tako pozivamo sve saborske zastupnike koji svoje političko djelovanje prezentiraju kao demokršćansko, da jasno i nedvosmisleno stanu uz hrvatski narod i odbiju unutarstranačke pritiske prilikom ratifikacije Istanbulske konvencije. (hks)

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezani članci

Provokacija i zakon

HF

“Otkrivena” Krležina piramida mrtvih domobrana

HF

Plenković nas je neugodno iznenadio

HF

Glasanje dopisnim ili elektroničkim putem

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...