Hrvatski Fokus

Zaštićeni svjedoci lagali, mijenjani datumi na optužnici, krivci za atentat se štitili…

 
 
Izaslanstvo Federalne uprave policije položilo je jučer vijence na spomen-obilježje zamjeniku ministra Federalnog MUP-a Jozi Leutaru u sarajevskom naselju Ciglane, u povodu obilježavanja godišnjice njegova atentata, piše Večernji list BiH. Dok se Leutar 16. ožujka 1999. u službenom automobilu vozio na posao, eksplodirala je eksplozivna naprava u 7.50 ujutro, koja se nalazila u njegovu vozilu. S njim je u automobilu stradao vozač Željko Ćosić, čije ozljede nisu bile opasne po život, a Leutar je zadobio teške ozljede kojima je podlegao.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/slucaj-atentata-na-leutara-se-ponovno-otvara.jpg
Umro je u sarajevskoj bolnici Koševo 28. ožujka. Njegovu ubojstvu prethodili su teroristički napadi na travničke policajce u lipnju i srpnju 1998. te jedan neuspjeli teroristički pokušaj u veljači 1999. Sama istraga o ubojstvu nije davala nikakvih rezultata, unatoč angažmanu voditelja civilne misije UN-a Jacquesa Paula Kleina.
 
Nedavno je Klein izjavio kako se i danas dobro sjeća tog vremena i tragičnog događaja. – Sjećam se dobro tog slučaja. Svi su nas pitali zašto nismo uhićivali ubojice. Mi tada, nažalost, nismo imali ingerencije uhićivati bilo koga. Imali smo dokaze, svjedoke. Tragično je da pojedinci nisu nikada osuđeni. Znam da je bila politička pozadina – kazao je Klein. Međutim, nije spomenuo ulogu tadašnjeg obavještajca Oscara Vere koji duboko bio uključen u ovaj slučaj i koji je na sve moguće načine skretao istragu o atentatu. Bio je u stalnom kontaktu i s famoznim zaštićenim svjedokom Merimom Galijatovićem. Vera je bio blizak obavještajnim službama i za njega se govorilo da je Kleinov top agent.
 
U istrazi su bili angažirani najbolji stručnjaci u BiH, IPTF, a stigli su i stručnjaci iz FBI-ja iz SAD-a. Klein je obećao brzu i učinkovitu istragu, a nakon uhićenja Dominika Ilijaševića Come, Klein je obećao skoro privođenje odgovornih najkasnije do općih izbora koji su se trebali održati u studenome. Nakon sudskog procesa koji je trajao skoro dvije godine, Županijski sud u Sarajevu donio je oslobađajuće presude za šestoricu optuženih. U studenome 2002. oslobođeni su Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić, Jedinko Bajkuša, Ivan Andabak i Marijo Miličević. No, ni do danas nalogodavci i izvršitelji ubojstva Joze Leutara nisu pronađeni, a cijeli slučaj i dalje ostaje prekriven velom tajne.
 
Uloga obavještajca
 
Tijekom dokaznog postupka bilo je doista bizarnih scena iz kojih je bilo vidljivo da je riječ o dobro montiranom političkom procesu u kojem su glavnu ulogu imale parastrukture AID-a, a koje i danas djeluju u pojedinim institucijama i strukturama vlasti u FBiH. Jedinu poštenu ulogu u svemu odigrao je pokojni predsjednik sudskog vijeća, sudac Salem Miso. Ako se uzme u obzir kako su do sada nestali pojedini dokazi iz tog postupka, i 17 godina kasnije postoji nekoliko ključnih pitanja na koja nije dan odgovor. Tko je osoba ili tko su strukture koje su pronašle i u proces uključile tzv. zaštićenog svjedoka Merima Galijatovića, koji je naplatio svoju “glumačku ulogu”? Svi kanali su tada vodili prema Federalnom MUP-u i danas umirovljenom Faiku Lušiji.
 
Drugo i važno pitanje je, a za koje još ni danas nema odgovora, a ni tijekom procesa nije se moglo saznati – tko je uklonio telefonsku govornicu s trga u Ciglanama gdje je pokojni doministar Leutar stanovao. Govornica je uklonjena nakon atentata iz koje je javljano o kretanju Leutara. Mijenjan je i datum u optužnici vezano uz postavljanje eksplozivne naprave. Sve su to ključni elementi za koje nikada nisu dobiveni odgovori.
 

Zlatko Tulić, https://www.vecernji.ba/vijesti/zasticeni-svjedoci-lagali-mijenjani-datumi-na-optuznici-krivci-za-atentat-se-stitili-1233145

Povezane objave

Zaim Imamović – redovni pjevač na Hrvatskom krugovalu Sarajevo

hrvatski-fokus

Muslimanska unitarna politika na tragu srpske unitarne jugoslavenske politike

hrvatski-fokus

Bošnjački “antifašizam” je kršćanofobija

HF

Prije 730 godina franjevci su došli u Bosnu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više