Hrvatski Fokus
Znanost

Znanstveni skup Ecce Homo

Obrađene teme slijede logiku Križnog puta

 
 
U prigodi proslave 25. obljetnice postojanja Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva podružnice Split, u petak 16. ožujka u dvorani Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu održan je znanstveni skup pod nazivom „Ecce Homo! Medicinski i teološki pristupi“. Obrađene teme slijede logiku Križnog puta te se protežu od suočavanja s bolešću iz perspektive liječnika i teologa pa sve do palijativne skrbi i ophođenja s mrtvim tijelom. Budući da su skup i Zbornik rad liječnika i teologa, sveučilišnih profesora, radi se o iznimno kvalitetnoj obradi problematike, informativnom i stručnom štivu koje obrađuje uvijek aktualna pitanja čovjekova života, bolesti, nekih duhovnih i duševnih stanja koja prate bolesnika i njegove bližnje, te se u konačnici pruža teološki pogled na patnju, bol i samu smrt. Po prvi puta se na ovoliko tema referiraju medicinska i teološka struka zajedno.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/P2430927.JPG
Uvodnu riječ u znanstveni skup uputio je prof. dr. Ante Mateljan, duhovnik splitske podružnice HKLD-a. Kazao je da je nit vodilja znanstvenoga skupa otajstvo Kristova trpljenja, odnosno pobožnost križnoga puta u kojemu se kroz 14 postaja promišlja osudu, trpljenje, muku i smrt Isusa iz Nazareta. U tom promišljanju jasno se pokazuju najdublja pitanja o smislu patnje nevinoga, o pristupu i odnosu prema osobi koja trpi. U obradi navedene problematike nije mogla izostati ni 15. postaja – Isusovo uskrsnuće od mrtvih – jer upravo ona u konačnici osvjetljava smisao svih 14 prethodnih.
 
Premda se ova pitanja s jedne strane tiču svakoga čovjeka, s druge strane posebno se postavljaju onima koji su po svome zvanju i poslanju upućeni na pomoć bolesnima, patnicima i umirućima, dakle liječnicima i medicinskim djelatnicima. Budući da se u događaju Isusove patnje, još bolje rečeno u samom Isusu patniku prepoznaje svaki čovjek u određenom trenutku svoga životnog puta, za naslov znanstvenog skupa uzeta je riječ kojom je nepravedni sudac Poncije Pilata predstavio izbičevanog i izruganog Isusa njegovim sunarodnjacima: Evo čovjeka! Od toga trenutka izraz Ecce homo! dobio je posve jasno značenje. Tom čovjeku, patniku u ovom znanstvenom skupu i ovim radovima, koji su objavljeni u Zborniku „Eccce Homo! Medicinski i teološki pristupi“, pristupa se s medicinske i teološke strane.
 
Po tko zna koji put Via crucis postaje mjestom nadahnuća. To je sasvim razumljivo jer Križni put na vrlo malo prostora i u vrlo kratkom  vremenu sažimlje praktički cijeli ljudski život, osobito onu njegovu mučniju i mračniju stranu. U njemu se kao nigdje drugdje susreću Bog i čovjek, dobro i zlo, život i smrt, nasilje i oproštenje, mržnja i ljubav i sva ona teška i čovjeku iznimno važna pitanja. Upravo zato, događaj Kristove muke, smrti i uskrsnuća stalna je inspiracija ljudima istančana duha, za njih je taj događaj mjesto vlastita propitivanja, ispit savjesti, provjere životnih usmjerenja, razlikovanja bitnoga i nebitnoga, vrijednoga i bezvrijednoga, vrijeme osobne izgradnje i mjesto iz kojega odašilju poruku drugima.
 
Takav je slučaj i s znanstvenim skupom i zbornikom „Eccce Homo! Medicinski i teološki pristupi“. Ovom prigodom Križni put spaja naizgled (danas) nespojivo – medicinu i teologiju, spaja dvije profesije, dvije životne forme, dva ljudska bića – liječnika i teologa, svećenika i laika, no u biti vrlo blize jedna drugoj. Hvale vrijedna je stoga zamisao organizatora skupa da spoji ta dva zanimanja, dvije različite discipline, senzibilnost i kompetencije te da iz tog kuta, otvoreno i dijaloški, u sjeni ili svijetlu „križnog puta“, postaju po postaju, liječnici i teolozi, upareno i sinkronizirano, svatko iz svoga iskustva i svoje prakse promisle ona vječna i uvijek aktualna pitanja „homo patiensa“.
 
„I oni to, svatko na svoj način, rade vrlo kompetentno. Time svaka pojedina postaja i u njoj dominantna tema postaju zapravo jedna vrsta „sterea“ ili dvoglasja; zvuk je puniji, poruka je bogatija, doživljaj dublji, nova viđenja i nova iščekivanja „starog i dobrog poznatoga događaja“ sasvim su izgledni. Nećemo pogriješiti ako kažemo da je zbornik – priručnik. Ne teološki, niti medicinski, nego životni priručnik, vodič u patnji i kroz patnju do konačnog uskrsnuća.“ (doc. dr. sc. fra Šimun Bilokapić u recenziji Zbornika). Poruka sudionika skupa je jasna: zanima me čovjek u njegovoj cijelosti, kompletan i nepodijeljen, stvoren i otkupljen.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Unaprijediti socijalnu dimenziju studiranja

HF

Novi pregovori o slobodnoj trgovini

HF

Božje stvaranje čovjeka!

HF

Ivermektin liječi, a Pfizer i slični lijekovi ubijaju

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više