Hrvatski Fokus

Jača je želja za vlašću i moći od svake ideologije

 
 
Bilo gdje i kada, naročito u vlasti kad svatko vuče na svoju stranu i u svoju korist, nema nikakvog napretka, ni boljitka, ni u čemu. Ispaštaju svi, a najviše osiromašeni, marginalizirani, obespravljeni, podijeljeni, izmanipulirani, lobotomirani i međosobno posvađani građani. Onaj tko  to radi svjesno, neprijatelj je svojeg naroda. Onaj tko to radi nesvjesno nije kompetentan za funkciju koju obnaša, na bilo kojoj razini vlasti ili oporbe, sasvim svejedno. S takvom politikom i načinom rada bi trebalo što prije prestati. To nas je dovelo u nezavidnu i pomalo sramotnu situaciju, loš i težak položaj, u kojem se nalazimo, u ekonomskom, političkom, socijalnom i demokratskom smislu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/plenkovic.jpg
Andrej Plenković: Ja sam jedini bog!
 
Mnoga multidisciplinarna istraživanja numerički pokazuju kako smo pri dnu ljestvica svega dobrog i u vrhu svega manje dobrog i lošeg, prema općim, elementarnim i specifičnim parametrima, koji obilježavaju  moderni, demokratski, humani i slobodarski svijet. To nam nije urođeno. To ne proizlazi iz potencijala koje ova zemlja i društvo imaju. U to su nas doveli naši političari, koji  već četvrt stoljeća odlučuju o našoj sudbini, uz donesenu, usvojenu ili ad hoc strategiju i taktiku iliti planove i programe življenja, razvoja i opstanka.
 
Rat, poraće, nestali, ubijeni, raseljeni, silovani, protjerani…, više nisu nikakvo opravdanje ni za što, iako je to teška rana, gubitak, bol i tuga, na i u cijelom našem nacionalnom biću. U tim teškim, nemilim i zlim vremenima, dok su jedni nestajali (domoljubi), drugi su nastajali (izrodi, psi rata), stasali, razvijali se jačali. Veliki broj tih drugih stekao je ogromno bogatstvo, utjecaj i moć, infiltrirao se implementirao i petrificirao na bilo koji način, u političke vode i danas direktno ili indirektno vlada državom i istaknutim, na razne načine, protiv  nacionalnih interesa, postavljenim visokim državnim dužnosnicima, koje smo tobože mi na izborima izabrali. Kaj god! S koje god strane pogledaš, danas nisu na vlasti, od najniže do najviše razine, oni kojima je narod dao najviše glasova, odnosno iskazao svoje veliko povjerenje.
 
Pozicija je zapravo, neprincipijelna i neprirodna koalicija, sklepana sa svih strana političkog spektra, s ciljem održavanja vlasti i tobože nužno potrebne stabilnosti. Relativno pobjednička stranka (koalicija?) na izborima, kompletirala se razno-raznim uhljebima, bilo političkim strankama (1-2 posto potpore javnoga mišljenja) ili opskurnim pojedincima, nad kojima se nagnula božica pravde. Njihova tobožnja ideologija u “preambuli” političke stranke s kojom su izašli na izbore, je  u stvari floskula i obična poštapalica, kojom se prilagođavaju trenutnoj potrebi, uskim, uskogrudnim osobnim utilitarnim ciljevima i opstanku u politici. To su likovi koji uvijek sa svima mogu i hoće, poput kurvi, pogotovo kad se to dobro plati i isplati. Takva koalicija, iako krhka, “protuzakonita”, nedemokratska će zasigurno opstati i dogurati do kraja mandata, ukoliko ne prekipi premijeru, od stalnog ucjenjivanja, educiranja, uzimanja svih zasluga i bacanja krivnje za sve loše na većinsku stožernu stranku.
 
Svi koji su mislili kako će vlada pasti na Istanbulskoj konvenciji su se grdno prevarili i osramotili, naročito oni iz vladajuće stranke, koji su u vrhu stranke ili participiraju u vlasti. Jača je želja za vlašću i moći od svake ideologije, vjere, uvjerenja, stavova, načela i principa. Ne treba biti Einstein da bi se moglo logički zaključiti tko i što nas dijeli, svađa, laže, obmanjuje, pretvara se, a zapravo se time svakodnevno raotkriva i “lustrira”, donoseći različita mišljenja, stavove i odluke o istome (ne jednakome). Za takve  etika i politika nemaju i ne moraju imati ništa zajedničko. Za njih su to pojmovi različitih vrijednosti, jedan drugog isključuju, djelomično ili potpuno, da bi se dokopalo vlasti i moći. Važno i bitno je steći moć, pisao je Machiavelli. Kad se ta moć  iz dana u dan, pretvara u svemoć, postaje opasno, kako za onoga tko to želi, tako i za one oko njega, naročito kad ima važnu ulogu u društvu, pogotovo kad u rukama ima bilo kakvu vlast, od općinske do državne.
 

Ankica Benček

Povezane objave

Gdje smo i kamo dalje?

HF

Macanovo strateško komuniciranje

HF

Subliminalne poruke Hollywooda i Pentagona

HF

Globalni vodi svjetski koronski rat

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više