Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus Ive Kličinovića

Arkadijski mir maslinika, koji se nije puno promijenio unazad nekoliko tisuća godina

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar (nadajmo se u najskorije vrijeme i akademski) Ivo Kličinović s otoka Brača, autor izrazito kolorističkog, precizno definiranog ostvarenog opusa s nekoliko ciklusa u kojima prednjače motivi mora, priobalja, života na moru i uz more, autor nekoliko uspjelih i zapaženih izložbi, u posljednje se vrijeme u svojem kolorističkom odabiru ponešto preorijentirao, fokusirajući se većinom na kobaltnu plavu boju, koja kontinuirano dominira snažnim, pastoznim nanosima na svim novim slikama, dok  motivi izviru i dalje kreću iz mediteranskog prostora, pa je tako čudesno drvo ili drva masline u prvom planu slike, u osunčanom danu, posvemašnjoj tišini otoka, s rijetkom nazočnošću čovjeka ili životinja, u reklo bi se, apsolutnom miru prirode.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/03/Maslina-VIII-scaled.jpg
Je su li to motivi koji polako i zauvijek nestaju s mnogih naših otoka u općoj urbanizaciji? Je li ovo način da za budućnot zapamtimo putem ovih lika i obrise i mirise prostora koji nestaje, koji gubi bitku s realnošću života? S druge strane Kličinović ostvaruje nekoliko sjajnih slika izvanredno vjerno i dramatski točno bilježeći različite bure i nevere, vjetrove i valove, bijes i ljutnju mora, slikajući iz dubine svoga srca nenaslutivu snagu i moć mora, ljepotu dramatičnosti, varirajući različitost temeljne plave boje. Taj arkadijski mir maslinika, koji se nije puno promijenio unazad nekoliko tisuća godina, Kličinović je vrlo vješto; suvereno i profesionalno slikarski precizno i dojmljivo prenio na svoja platna, za sjećanje i radi sjećanja.
 
Zanimljive su i vrlo složene likovne konstrukcije neba i u seriji maslinika i u nizu bura na moru, gdje to neba čine zasebni faktor života bilo koje jedinstvene slike, da, to nebo, tako maštovito izrađeno može postojati i kao samostalni, sebi dostatan motiv. Moramo spomenuti i nazočnost zvuka, različitih tonova prirode, glasove mora, ali i svakidašnje mirise prirode i soli jer sve se to osjeća, vidi i sluti na novim uspjelim Kličinovićevim slikama.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/03/Zastivanje-II-scaled.jpg
Slikar je naslikao, uhvatio trenutak, koga možda uskoro ne će moći iznova doživjeti na onim mjestima na koja je navikao, jer zna taj će fantastični trenutak mira i spokoja na otoku, ispod masline, nestati ili se prorijediti, a more, ono će se i dalje ljutiti i ćutiti ljudima koji ga ne razumiju.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Noć poslije svega

HF

Argonauti Lukše Peke

HF

Ima mladih pjesnika

HF

Nefigurativni svijet Ive Kličinovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...