Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus Ive Kličinovića

Arkadijski mir maslinika, koji se nije puno promijenio unazad nekoliko tisuća godina

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar (nadajmo se u najskorije vrijeme i akademski) Ivo Kličinović s otoka Brača, autor izrazito kolorističkog, precizno definiranog ostvarenog opusa s nekoliko ciklusa u kojima prednjače motivi mora, priobalja, života na moru i uz more, autor nekoliko uspjelih i zapaženih izložbi, u posljednje se vrijeme u svojem kolorističkom odabiru ponešto preorijentirao, fokusirajući se većinom na kobaltnu plavu boju, koja kontinuirano dominira snažnim, pastoznim nanosima na svim novim slikama, dok  motivi izviru i dalje kreću iz mediteranskog prostora, pa je tako čudesno drvo ili drva masline u prvom planu slike, u osunčanom danu, posvemašnjoj tišini otoka, s rijetkom nazočnošću čovjeka ili životinja, u reklo bi se, apsolutnom miru prirode.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/Maslina-VIII-scaled.jpg
Je su li to motivi koji polako i zauvijek nestaju s mnogih naših otoka u općoj urbanizaciji? Je li ovo način da za budućnot zapamtimo putem ovih lika i obrise i mirise prostora koji nestaje, koji gubi bitku s realnošću života? S druge strane Kličinović ostvaruje nekoliko sjajnih slika izvanredno vjerno i dramatski točno bilježeći različite bure i nevere, vjetrove i valove, bijes i ljutnju mora, slikajući iz dubine svoga srca nenaslutivu snagu i moć mora, ljepotu dramatičnosti, varirajući različitost temeljne plave boje. Taj arkadijski mir maslinika, koji se nije puno promijenio unazad nekoliko tisuća godina, Kličinović je vrlo vješto; suvereno i profesionalno slikarski precizno i dojmljivo prenio na svoja platna, za sjećanje i radi sjećanja.
 
Zanimljive su i vrlo složene likovne konstrukcije neba i u seriji maslinika i u nizu bura na moru, gdje to neba čine zasebni faktor života bilo koje jedinstvene slike, da, to nebo, tako maštovito izrađeno može postojati i kao samostalni, sebi dostatan motiv. Moramo spomenuti i nazočnost zvuka, različitih tonova prirode, glasove mora, ali i svakidašnje mirise prirode i soli jer sve se to osjeća, vidi i sluti na novim uspjelim Kličinovićevim slikama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/Zastivanje-II-scaled.jpg
Slikar je naslikao, uhvatio trenutak, koga možda uskoro ne će moći iznova doživjeti na onim mjestima na koja je navikao, jer zna taj će fantastični trenutak mira i spokoja na otoku, ispod masline, nestati ili se prorijediti, a more, ono će se i dalje ljutiti i ćutiti ljudima koji ga ne razumiju.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Alfi Kabiljo dobitnik nagrade Camille za životno djelo

hrvatski-fokus

Istine nas uče

hrvatski-fokus

Izložba fotografija “Nove samoće”

HF

To mi je u genu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više