Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Mađari na čelu države imaju domoljuba

Viktor Orbán: Ako EU ne može dati potporu, obratit ćemo se Kini

 
 
Viktor Orbán je u svom predavanju održanim pred šefovima najvećih njemačkih tvrtki u siječnju u Berlinu godinu 2018. nazvao sudbonosnom za Europu. Mađarski premijer je naglasio kako sada treba zaštititi šengenski sustav, „ako želimo sačuvati, ili, pak, povećati konkurentnost“. „Srednja Europa mora odraditi znatne zaostatke na području infrastrukture, imamo još puno posla na tom području. Potrebni su nam resursi za izgradnju novih cesta i vodova. Ako Europska unija ne može dati financijsku potporu, obratit ćemo se Kini“ – prenio je riječi premijera glasnogovornik Bertalan Havasi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/129878-md.jpg
Viktor Orbán – Mađarska iznad svega!
 
Kako je rekao, Orbán je naglasio i da su zemlje članice V4 iznimno dinamično rasle u proteklo vrijeme te da će do 2030. sustići zapadne industrijske zemlje i da će postati neto uplatitelji u proračun EU-a. „2030. godine će već u velikoj mjeri Njemačka i višegradske zemlje financirati Europsku uniju“ – rekao je Viktor Orbán.
 
U pogledu migracijske krize Orbán je naglasio i kako 2018. mora biti godina provedbe volje naroda u Europi. Govorio je i o važnosti zaštite vanjskih granica EU-a. Godišnji promet tvrtki koje sudjeluju na Welt-Wirtschaftsgipfel (WWG) forumu iznosi skoro 800 milijardi eura, što je sedam puta više od mađarskoga BDP-a – obratio je pozornost Havasi. Oni zapošljavaju oko tri milijuna ljudi. Glavni govornik, počasni gost foruma bio je Viktor Orbán. Prošlogodišnji gost WWG-a bio je francuski političar Emmanuel Macron koji je 2017. godine izabran za predsjednika Francuske. (d.k.)

Povezane objave

Preopasno naslijeđe “Lausanne” iz 1923.

HF

Pad Alepa gura Bliski istok prema Rusiji

HF

Merrick Garland favorizira Huntera Bidena?

hrvatski-fokus

Masovni dobici antarktičkog ledenog pokrova veći od gubitaka

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više