Hrvatski Fokus
Povijest

Uloga Randolpha Churchilla u Topuskome

Zašto je Staljin poslao Mustafu Golubića za Titom?

 
 
Randolph Churchill rođen je u Londonu 28. svibnja 1911., a umro u East Bergholtu u Suffolku 6. lipnja 1968.  godine. Njegov otac bio je Winston Churchill, britanski političar, državnik i pisac. Randolph Churchill školovao se u Eton Collegeu i Christ Church u Oxfordu i nakon toga postao je novinarom. Bio je članom Konzervativne stranke i zastupnikom u Parlamentu (MP) za Preston od 1940. do 1945. godine. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata kao bojnik engleske vojske bio je šefom britanske vojne misije pri Glavnom stožeru NOVJ. Tijekom misije bio je i u Slunju, u proljeće 1944. godine, pri Glavnom stožeru NOV i PO Hrvatske. Tu je uspostavio srdačan dodir s Andrijom Hebrangom, tajnikom CH KPH.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/Lord-Randolph-Churchill.jpg
Randolph Churchill
 
Randolph Churchill umro je 1968. godine u svome domu, od srčanog udara, u dobi od 57 godina. Otac je sklonio Randolpha koji je bolovao od neke vrste manične depresije (bipolarni poremećaj), opijao se, mijenjao često partnerice, precjenjivao sebe, izazivao probleme, mijenjao drastično raspoloženja – čest sindrom kod vođa! Što je tražio Randolph Churchill u Topuskome? Kakva je to strašna NDH u kojoj je mogao na 50 km od Zagreba i na od partizana zauzetom teritoriju razmaženi mladi Churchill igrati tenis i kupati se u bazenu? Kako je mogao jedan vođa demokratskog svijeta povjeriti sina komunističkome revolucionaru? Isto tako, zašto je Staljin poslao Mustafu Golubića za Titom, i Tito je odahnuo kada je izašao iz Moskve? Kakve je to informacije Staljin o J.B.T.-u imao?
 
U tom svjetlu drugačije gledamo 1948. godinu. i sastanak Vladimira Velebita, Milovana Đilasa i Koče Popovića sa Nijemcima gdje su zaraćene strane dogovorile sprječavanje engleskog iskrcavanja. Koga se tu zavaravalo, Ruse ili Nijemce? Vladimir Velebit je bio "engleski čovjek", kao i ban Ivan Šubašić koji je držao Maršalu svijeću pri preuzimanju vlasti, dok se događao sa Englezima aranžirani Bleiburg! Možda bi stvari bile jasnije kad bi se povezale baklje i štafetna palica sa piramidom Envera Hohxe koji u 1967. u Albaniji zabranio religiju!
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Čingrija, lažni Hrvat a stvarni mason i Jugoslaven

hrvatski-fokus

Antun Milovan – hrvatski preporoditelj

HF

Pismo Ive Jolića Mili Bobanu

hrvatski-fokus

Dubrovnik i okolina 1937. godine

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više