Hrvatski Fokus
Kultura

Festival Frankofonije

U HAZU-u održan skup na temu Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika

 
 
U povodu Festivala Frankofonije i Europske godine kulturne baštine, Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Split organizirali su u četvrtak 29. ožujka u Knjižnici HAZU-a skup na temu Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika. Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić podsjetio je na važnost i ulogu kulture i umjetnosti u očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta, na što je još prije stoljeće i pol podsjećao utemeljitelj Akademije Josip Juraj Strossmayer. Po njegovim riječima, ulaganja u kulturu i umjetnost uvijek su nedovoljna jer ne donose brze rezultate, ali dugoročno se uvijek isplate, što pokazuje upravo primjer Francuske koja kulturu koristi kao dio razvojne politike. Savjetnik za kulturu u francuskom veleposlanstvu Guillaume Colin izrazio je zadovoljstvo time što Francuzi mogu sa svojim partnerima iz Hrvatske podijeliti iskustvo vlastitih javnih politika. „Mi kroz oči svoga partnera otvoreno gledamo u vlastita iskustva", kazao je Colin.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/logo.png
Načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti u Ministarstvu kulture Nevena Tudor Perković naglasila je važnost očuvanje nacionalne baštine i kulture u cjelini. „Kulturna baština je zajednička europska vrijednost. Bit kulture je dijalog, a kultura ima posebnu važnost i u poticanju društvenoga rasta“, kazala je Tudor Perković.
Dr. sc. Nansi Ivanišević, osobna izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, bivša ministrica prosvjete i športa  i predsjednica Prokulture, istaknula je važnost širine kulturnih politika te potrebu dijaloga koji pruža kultura. „Organizacijom ovog skupa želimo omogućiti susret stručnjaka iz različitih područja kulturnog života s ciljem razmjena teorijskih i praktičnih znanja te funkcioniranja kulturnih politika prema baštini u svjetlu francuskog iskustva, rekla je Ivanišević. Napomenula je da se francuska inačica kulturnih politika razvija u suradnji brojnih partnera pod vodstvom Ministarstva kulture i komunikacija već više od šezdeset godina, uz naglasak na očuvanju jezika i baštine, razvoju umjetnosti te afirmaciji francuske kulture unutar nacionalnih granica, unutari Europske unije, kao i na globalnoj razini.
 
Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova dr. sc. Miro Kovač govorio je o baštini u službi hrvatske vanjske politike. Podsjetio je da je aktivna promidžba hrvatske kulturne baštine bila važna u uklanjanju predrasuda o Hrvatskoj i Hrvatima 1990-ih i 2000.-ih godina. „Slika o Hrvatskoj u svijetu se dramatično promijenila na bolje ako kao polaznu točku uzmemo 1990.", istaknuo je Kovač dodavši kako još uvijek ima prostora za poboljšanje slike o Hrvatskoj i Hrvatima, što je moguće postići učinkovitom promidžbom kulturne baštine i koordiniranim djelovanjem hrvatskih institucija, u čemu Francuska može biti dobar primjer.
 
Nada Zgrabljić Rotar govorila je o osnivanju muzeja medija što bi, smatra, pomoglo medijskoj pismenosti te zaštiti medijske tiskane i audiovizualne kulturne baštine, dok su predsjednik Znanstvenog vijeća za kazalište, film, radio i televiziju akademik Boris Senker i dr. sc. Martina Petranović govorili o projektu osnutka kazališnog muzeja. Na skupu su govorili i Bosiljka Perić Kempf, Daniela Angelina Jelinčić te Barbara Vujanović.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Zamisli ako

HF

Beskrajno ponavljanje dijelova zvuka

HF

Dim cigarete

HF

Moje slike nastaju svakodnevno

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više