Hrvatski Fokus
Feljtoni

SINARKIZAM – Pravila tajne elite (1)

Riječ je izvedena iz grčke riječi "sin" koja znači "s" ili "zajedno" i arhiv koji znači "pravilo".

 
 
Sinarkizamje izraz koji općenito znači "zajedničko pravilo" ili "skladna vladavina". Osim ove opće definicije, i sinarkizam, i sinarhizam i sinarhija korišteni su za označavanje različitih političkih procesa u različitim kontekstima. Sve se više pojmova koristilo za označavanje pravila tajne elite.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/220px-Thomas_Stackhouse_Vertue.jpg
Thomas Stackhouse
 
Najranije zabilježeno korištenje izraza sinarhija (hrv. sinarkija) pripisuje se Thomasu Stackhouseu (1677.-1752.), engleskom svećeniku koji je koristio riječ u svojoj Novoj povijesti Svetog Biblije od početka svijeta do uspostave kršćanstva (objavljen u dva folija volumena u 1737.). Atribucija se može naći u Websterovom rječniku (američki rječnik engleskog jezika, koji je 1828. objavio Noah Webster). Websterova definicija sinarhije ograničena je isključivo na "zajedničko pravilo ili suverenost". Riječ je izvedena iz grčke riječi "sin" koja znači "s" ili "zajedno" i arhiv koji znači "pravilo".
 
Najznačajnija ranija uporaba riječi sinarhija/sinarkija proizlazi iz spisa Aleksandra Saint-Yves d'Alveydrea (1842. -1909.) Koji je u svojoj knjizi La France vraie uporabio taj pojam kako bi opisao ono što je smatrao idealnim oblikom vlade. U reakciji na pojavu anarhističkih ideologija i pokreta, Saint-Yves je razradio političku formulu za koju vjeruje da će dovesti do skladnog društva. Branio je društvenu diferencijaciju i hijerarhiju uz suradnju između društvenih klasa, nadilazeći sukob između društvenih i gospodarskih skupina: sinarhija, za razliku od anarhije. Naime, Saint-Yves je zamislio federalnu Europu (kao i sve države koje je integrirala) s korporativnom vladom sastavljenom od tri vijeća, jednog za akademske zajednice, jednog za pravosuđe i jednog za trgovinu.
 
Pravilo tajne elite

 

Neki teoretičari zavjere koriste riječ sinarhija/sinarkija kako bi opisali sjeničku vladu ili duboku državu, oblik vlade gdje politička moć djelotvorno počiva na tajnoj eliti, za razliku od "oligarhije" u kojoj je elita javnost poznata ili bi mogla biti poznata.
 
Prema bivšem časniku OSS-a Williamu Langeru, neki francuski industrijski i bankarski interesi čak i prije rata, okrenuo nacističku Njemačku i gledao Hitlera kao spasitelja Europe od komunizma. Ti su ljudi bili dobri fašisti kao i svi u Europi. Mnogi od njih imali su opsežne i intimne poslovne odnose s njemačkim interesima i još uvijek sanjali o novom sustavu "sinarhije", što je značilo vladu Europe na fašističke principe međunarodnog bratstva financijera i industrijalaca.
 
Ta je teorija navodno potekla otkrićem dokumenta Pacte Synarchique nakon smrti Jean Mayotta, 19. svibnja 1941., bivšeg člana Groupe X-Crisea, 15. svibnja 1941. Prema ovom dokumentu, Mouvement Synarchique d ' Carstvo je osnovano 1922. godine, s ciljem ukidanja parlamentarizma i zamjene sinarkije. To je dovelo do uvjerenja da je La Cagoule, udaljena desnica, bila oružana grana francuskog sinarkizma i da su neki važni članovi Vichy Regime sinarkisti. Vichyova vlada naložila je istragu, koja je dovela do Izvješća Chavin, ali nije pronađen nikakav dokaz o postojanju Sinapističkog carstva Mouvement. Većina pretpostavljenih sinarhista bilo je povezana s krvnim grupama ili s Groupe X-Crise; bili su u blizini admirala François Darlan (premijer Vichyja 1941.-1942.), i to je dovelo do vjere da su sinarkisti izmijenili vojni poraz Francuske za profit Banki crva.
 
(Nastavak slijedi)
 

Vid Hinković

Povezane objave

VELEIZDAJNICI – Gdje su tragovi Ive Sanadera? (5)

HF

SINARKIZAM – Djelo ‘paranoidne mašte’ (2)

HF

Hrvatska država i njezin opstanak

HF

Pričajmo priču (4)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više