Hrvatski Fokus
Hrvatska

Plenković je marksist i kardeljist

HDZ gubi vlast ili obraz, ako ga još ima u trgovanju Hrvatskom

 
 
HNS je ustrajno sve HDZ-ove povijesne vrijednosti dovodio u pitanje. Točno prije dvije godine Večernji list je pisao: “Plenkovićeva odluka da smijeni trojicu ministara Mosta i time raskine suradnju s ‘mesijama’, kako su pojedinci u HDZ-u posprdno nazivali mostovce, učvrstila je njegovu poziciju u stranci. Čak se može reći da je Plenković napokon postao predsjednik HDZ-a”. Kako je još pisao naš list, govorilo se: “Hvala Bogu da smo ih se riješili, svima nam je bila puna kapa Mosta.”
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/Template01_stripes_clean_croatiaB-copy-1160x805.jpg
Ta “puna kapa” bilo je zapravo glasovanje Mostovih članova Vlade za smjenu ministra Zdravka Marića. Ništa manji grijeh nije sada napravila HNS-ova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja se usprotivila Plenkovićevu i HDZ-ovu kandidatu za voditelja reforme školstva Matku Glunčiću pa da i HNS-u zahvali na suradnji. A ni veselje među hadezeovcima ne bi bilo manje od onog koje ih je obuzelo poslije raskida s Mostom.
 
Također treba reći da je HDZ prije dvije godine bio u povoljnijoj poziciji, jer i da je Marić pao, ne bi to bio nikakav svjetonazorski gubitak – sigurno bi izabrali nekog novog Marića. Danas su u izgubljenoj poziciji, ako ustraju na Glunčiću, riskiraju rasulo koalicije a i mogući gubitak vlasti, a ako ga se odreknu, bio bi to nastavak žrtvovanja svojih ljudi u vođenju reforme školstva i novog Glunčića ne bi bilo.
 
U sličnoj je poziciji i HNS – ili će prekidom suradnje s HDZ-om izgubiti vlast ili, bar velikim dijelom, upravljanje obrazovanjem u hrvatskim školama. Najvjerojatnije će se naći neki kompromis. Jer, raskol bi bio kraj HNS-a. A HDZ u prijevremenim izborima ne bi imao niti jedan valjan argument nakon što za zemlju nije učinio ništa, pa smo po svim bitnim pokazateljima na dnu ili pri dnu ljestvica Europske unije, a iz zemlje nikad valjda u povijesti nije odlazilo toliko ljudi. Uza sve to, prvi put u samostalnoj Hrvatskoj protiv HDZ-a su – u povodu najavljene ratifikacije Istanbulske konvencije – prosvjedovali i mnogi njegovi birači. Jedina bi im nada bila sve kaotičnije stanje u oporbi i, pogotovo, sve slabiji SDP. A teško bi im i relativna pobjeda na izborima išla na ruku.
 
S Mostom više ne bi ni htjeli ni mogli, HNS-a neće biti, pa bi im jedina šansa bio Živi zid koji ih ne podnosi jednako kao i Most, ili – velika koalicija. Tako po četvrti put poslije Tuđmanove smrti ova zemlja trpi posljedice koalicijskih trgovina – prvi put je to bilo s Račanom i Budišom, dvaput s HDZ-om i Mostom i sada s HDZ-om i HNS-om. Nikad održanje vlasti nije ovisilo o tako slaboj stranci kao što sad ovisi o HNS-u, što je izvan svake pameti i izvan svake volje birača. I nikad nisu koalirale stranke s tolikim međusobnim neprijateljstvom koje je trajalo otkad je samostalne Hrvatske.
 
Oba ta razloga oduzimaju legitimitet sadašnjoj vlasti, a pogotovo je apsurdno što se HDZ, naravno, i danas zaklinje na stvaranje države, Tuđmana, Domovinski rat… dok je HNS ustrajno sve te povijesne vrijednosti dovodio u pitanje – vrijeme stvaranja i stasavanja države prokazao je kao “deset izgubljenih godina”, veličinu obrane u Domovinskom ratu zanijekao je promicanjem teze o podjednakoj krivnji za rat (okrugli stol “Hrvati i Srbi”), a Tuđmana je optužio za agresiju na BiH. Na toj liniji je i reforma školstva kakvu zagovara HNS-ova ministrica Divjak, koja ničim nije pokazala da bi se razlikovala od bivšeg voditelja reforme Borisa Jokića, koji je u njezine temelje na ovaj ili onaj način ugradio svoju tvrdnju iz doktorske disertacije, na engleskom objavljene kao knjiga, u kojoj tvrdi da su referendum i saborske odluke o samostalnosti krivi za velikosrpsku agresiju.
 
Ministarstvo obrazovanja i znanosti, koje vodi Blaženka Divjak, jedno je od presudnih u određivanju ideološkog profila koalicijske vlasti, pa ako nametne svoje kriterije u reformi školstva, bit će to, uz ratifikaciju Istanbulske konvencije, još jedan dokaz da je ova vlast lijevo-liberalna i da se odrekla bitnih obilježja HDZ-a i njegove povijesti. I bit će to još jedan dokaz da je Plenković kao “bruxelleski projekt” poslužio za temeljito podrivanje katolicizma, konzervativizma i domoljublja.
 
Pa ću ponoviti ono što sam nedavno napisao – u najpresudnijem razdoblju svoga života i sazrijevanja, Plenković je bio komunist i marksist, što je potvrdio i u svojoj knjizi “Sredstva masovne komunikacije”, utemeljenoj na Marxovim i Kardeljevim tezama i objavljenoj potkraj osamdesetih godina uoči velikih političkih promjena u Hrvatskoj. Takav, ravnodušan i prema naciji i prema domoljublju, bio je idealan da se ubaci u HDZ i prema očekivanjima gazda iz Europske unije raskopa njegove temelje.
 

Milan Ivkošić, https://www.vecernji.hr/premium/hdz-gubi-vlast-ili-obraz-ako-ga-jos-ima-u-trgovanju-hrvatskom-1237340

Povezane objave

Politika o populaciji

HF

Afere Milana Bulajića

hrvatski-fokus

Zločinac Tito još uvijek ima ulice, trgove, obale…

hrvatski-fokus

Neprimjerena komunikacija između glavnih političara

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više