Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Između dobiti i gubitka

Desetogodišnja poduzetnička bilanca

 
 
Prema podacima Financijske agencije u razdoblju od 2007. do 2016. godine u hrvatskom poduzetništvu ostvareni su gubici od 222 milijarde kuna, od čega se 22 posto ili 49,3 milijarde kuna odnosi na dugotrajne gubitaše, njih ukupno 7.166 s gubitaškim stažom između deset i pet godina.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/TOPLINARSTVO-logo-RGB-bez-doo.jpg
Više od trećine ima devetogodišnji status gubitaša, a 23 posto desetogodišnji. Status gubitaša u trajanju od pet godina ima, pak, njih 13 posto.
 
Gubici u kontinuitetu
 
Kako je pokazala analiza Financijske agencije, od 2007. do 2016. godine 1.655 hrvatskih poduzetnika kontinuirano je kroz to desetogodišnje razdoblje poslovalo s gubitkom. Kumulativni gubitak iznosi 18,9 milijardi kuna, s tim da su u 2016. iskazali gubitak razdoblja od 1,5 milijardi kuna. Među gubitašima najviše je onih s iskazanim devetogodišnjim gubitkom razdoblja, čak njih 2.231. Njihov gubitak dosegnuo je skoro 23,4 milijarde kuna. Najmanje ih je, pak, sa sedmogodišnjim gubitaškim stažom, ukupno 538 poduzetnika, čiji je iskazani gubitak oko 1,2 milijarde kuna. Osam godina gubitak razdoblja iskazalo je nešto više od tisuću poduzetnika u kumulativnom iznosu od oko 3,7 milijardi kuna. Šestogodišnji gubitaški kontinuitet drži 675 poduzetnika, a petogodišnji njih 923. Iskazani gubici kreću se kumulativno oko milijardu kuna.
 
Top 10 gubitaša
 
Na listi top deset gubitaša kroz desetogodišnje razdoblje našle su se tri velike i četiri srednje velike tvrtke, te dvije male i jedna mikro. Najviše ih je s područja Grada Zagreba, no po jedna je iz Zaprešića, Novog Vinodolskog i Splita. Listu kontinuiranih gubitaša predvodi HEP-Toplinarstvo iz Zagreba, s iskazanim gubitkom kroz desetogodišnje razdoblje od 1,7 milijardi kuna. Na drugom je mjestu srednje velika tvrtka Trgovački centar Zagreb iz Zaprešića s 1,1 milijardu gubitka razdoblja, a na trećem su Hoteli Novi iz Novog Vinodolskog čiji je kumulativni gubitak razdoblja oko milijardu kuna. Između ostalih, na listi top deset gubitaša su i Spar Hrvatska te Kaufland Hrvatska s iskazanim kumulativnim gubitkom razdoblja od 992 milijuna odnosno 500 milijuna kuna.Inače, ukupan iznos gubitka deset najvećih gubitaša koji su kroz deset godina ostvarivali negativne poslovne rezultate iznosi gotovo osam milijardi kuna, što je 3,6 posto od iznosa gubitka svih hrvatskih poduzetnika.
 
Gubitaši s velikim plaćama
 
Kako pokazuje analiza Financijske agencije  ne prolaze svi gubitaši jednako. Neki lakše podnose gubitke, a drugi odlaze u stečaj jer iz njih se ne mogu izvući. Zanimljivo je da tri najveća kontinuirana gubitaša unatoč gubicima dobro plaćaju svoje radnike. Primjerice, prosječna mjesečna neto plaća kroz zadnjih je deset godina u HEP-Toplinarstvu bila u stalnom rastu pa je 2016. iznosila je 7.900 kuna, što je 35 posto više u odnosu na onu iz 2007. U Trgovačkom centru Zagreb s 13 zaposlenih prosječna plaća iznosila je 11 tisuća kuna, a Hoteli Novi s 25 zaposlenika imali su prosjek plaća od 10 tisuća kuna. S druge strane ima gubitaša koje su gubici odveli u stečaj. Primjerice, sudbina je to srednje velike tvrtke Dalmacijavino iz Splita s iskazanim gubitkom desetogodišnjeg razdoblja od 760 milijuna kuna te mikro tvrtke Prigorka iz Sesveta s kumulativnim gubitkom od 343 milijuna kuna.
 

Snježana Habulin

Povezane objave

Zlatna košarica DM-u i Labudu

HF

Prirodni plin u Dalmaciji ima budućnost

HF

Europa šokirana poreznim planovima VB-a i SAD-a

HF

Povećan deficit

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više