Hrvatski Fokus
Feljtoni

SINARKIZAM – Djelo ‘paranoidne mašte’ (2)

Većina povjesničara sumnja da je Pacte Synarchique bila prijevara

 
 
Taj se sustav vjerovanja odbacio kao "djelo paranoidne mašte koja je povezivala povijest tri različite grupe aktivista, stvarajući među njima zavjeru u kojoj nijedna nije postojala". Većina povjesničara sumnja da je Pacte Synarchique bila prijevara koju su stvorili neki članovi La Cagoule kako bi oslabili Darlan i njegove tehnokrate. Samo nekoliko dalekosežnih povjesničara brane ideju da je sinarkija postojala. Talijanska propaganda Due pseudo-masonska kuća (P2) bila je "primjer udžbenika" pokušaja da se uspostavi sinarkija, jer je ujedinila političare, Katoličku Crkvu i trgovinu drogama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/Rosicrucian_Academy_of_Alpha_Omega.png
Lyndon LaRouche, vođa pokreta LaRouche, opisuje širok raspon povijesnih fenomena, počevši od Alexandrea Saint-Yves d'Alveydre i Martinističkog Reda kojislijede važni pojedinci, organizacije, pokreti i režimi za koje se navodi da su bili sinarhistički, uključujući i vladavina nacističke Njemačke. On tvrdi da je tijekom Velike depresije međunarodna koalicija financijskih institucija, kartela sirovina i inteligentnih operativaca instalirao fašističke režime diljem Europe (i pokušao je to učiniti u Meksiku) kako bi održao svjetski poredak i spriječio odbacivanje međunarodnih dugova. LaRouche identificira bivšeg američkog potpredsjednika i bivšeg člana PNAC-a Dicka Cheneyja kao modernog "sinarhista", te tvrdi da "sinarhisti" imaju "shemu zamjene redovitih vojnih snaga naroda, privatnih vojski na korake privatno financirao međunarodnu shemu Waffen-SS-a, snagu koju vode vodeće financijske institucije, poput financiranja od više milijardi od strane američke trezora, Cheneyeve Halliburtonove bande ".
 
Ostale uporabe – Kina
 
Harvardov povjesničar i sinolog John K. Fairbank iskoristio je sinarsku riječ u svojoj knjizi Trgovina i diplomacija na obali Kine: Otvaranje Ugovora o lukama, iz 1842.-1854. I kasnijim spisima iz 1953. godine, kako bi opisali mehanizme vlasti pod Qing dinastijom u Kini. Fairbankova sinarhija je oblik zajedničkog pravila opskrbljivanjem postojećih Manchu i Han kineskih elita i dovođenjem stranih sila u sustav i njihovo legitimiranje kroz raspored rituala i priznanja koji im daju udio u vladavini dinastije Qing. Vjerovao je da su Qing, koji su bili izvan vlasti zbog svojih Manchu podrijetla, razvili ovu strategiju iz nužde jer nisu imali snažnu političku bazu u Kini. Kineski povjesničari nisu svi uvjerljivi, ali poštuju se, glavni prikaz. Godine 2011. Hu Jintao proglasio je "Harmonious Society" kao politički cilj KKP-a.
 
Hong Kong
 
Pojam koriste i neki politički znanstvenici kako bi opisali britansku kolonijalnu vladu u Hong Kongu (1842.-1997.). Ambrose King, u svojoj knjizi Administrative Absorption of Politics u Hong Kongu iz 1975., opisao je kolonijalnu administraciju Hong Konga kao "elitnu konsenzualnu vladu". U njemu je tvrdio da bi bilo koalicija elita ili snaga sposobnih za izazivanje legitimacije administrativne strukture u Hong Kongu bira od strane postojećeg aparata kroz imenovanje vodećih političkih aktivista, poslovnih osoba i drugih elita nadzornim odborima, dodjelom njima britanskih počasti, i dovodeći ih u elitne institucije kao što su konjički klubovi Hong Konga. Nazvao je ovu sinarkiju, proširenjem Fairbankove upotrebe te riječi.
 
Meksički sinarkizam
 
Sinarkijaje također naziv ideologije političkog pokreta u Meksiku iz 1930-ih. U Meksiku je povijesno bio pokret katoličke katoličke ekstremne desnice, na neki način slične fašizmu, silovito suprotstavljen populističkoj i sekularističkoj politici revolucionarnih vlada (PNR, PRM i PRI) koje su vladale Meksikom od 1929. do 2000. godine. Nacionalni sinarkistički savez (Unión Nacional Sinarquista, UNS) osnovan je u svibnju 1937. od strane skupine katoličkih političkih aktivista na čelu s Joséom Antonio Urquizom, ubijenim u travnju 1938. i Salvadora Abascala. Godine 1946., frakcija pokreta koji je odani upravitelju rušenju Manuel Torres Bueno ponovno se grupirao kao stranka popularnih snaga (Partido Fuerza Popular). Sinarkizam je 70-ih godina počeo oživjeti kao politički pokret preko Meksičke demokratske stranke (PDM) čiji je kandidat Ignacio González Gollaz angažirao 1,8 posto glasova na predsjedničkim izborima 1982. godine. Godine 1988. Gumersindo Magaña ispitivao je sličan udio, ali stranka je tada pretrpjela podjelu, a 1992. godine izgubila je registraciju kao političku stranku. Riješeno je 1996. godine.
 
Sada postoje dvije organizacije, obojica sebe nazivaju Unión Nacional Sinarquista, jedan očito desničar u orijentaciji, drugi očito lijevo krilo. Carlos Abascal, sin Salvadora Abascala, bio je tajnik unutarnjih poslova Meksika tijekom predsjedanja Vicentea Foxa. Mnogi sinarkisti sada su militantni u Nacionalnoj akcijskoj stranci PAN, bivših predsjednika Vicentea Foxa (2000-2006) i Felipea Calderona (2006.-2012.).
 
(Nastavak slijedi)
 

Vid Hinković

Povezane objave

Biheviorizam (1)

hrvatski-fokus

USTAV – Uspostavljanje ustavnog poretka (7)

HF

Andrew Archibald Paton i Hrvatska (3)

hrvatski-fokus

Jasenovac – Srbi se švercaju uz Židove (1)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više