Hrvatski Fokus
Gledišta

Sofisticirane skrivene prijevare

Prikrivena prijevara potrošača od strane Tiska

 
 
Hrvatski građani su već nažalost navikli da ih se vara i potkrada na svakom koraku. No, pored onih manje-više uočljivih prijevara i krađa (kad vas u mesnici ili na tržnici „zakinu“ na vagi ili blagajnica na kasi vrati manje „kusura“), postoje i one mnogo sofisticiranije, skrivene prijevare koje se ne mogu otkriti na prvi pogled, nego se potrošač time mora pozabaviti. Na jednu od takvih nasjeo sam ovih dana.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/1200px-Tisak_Logo.svg_.png
Pukom slučajnošću, na jedom od kioska „TISKA d. d.“ prije Uskrsa sam naišao na prilično zgodan (tako mi se barem činilo u prvom trenutku) model ljudskog kostura – odnosno, prvi dio (budućeg modela) po cijeni od 9,90 kuna i kupio ga za unuke (uzrasta od 4 i 6 godina), računajući kako je to zgodna stvar za njihovu edukaciju vezano za ljudsko tijelo.
 
U međuvremenu sam saznao da sljedeći dio izlazi za 2 tjedna. Budući da sam dan-dva propustio rok i nisam ga kupio odmah tog petka, nastala je strka, jer taj drugi dio bio je rasprodan. Na koncu, nabavio sam ga na jedvite jade na jednome od kioska (ugrabio posljednji primjerak) i tu sad vidim, cijena je 29,90. Ovoga petka (6. travnja) potrudim se na vrijeme otići na kiosk („TISKA d. d.) i dočeka me novo iznenađenje: treći dio košta 49,90 kuna. Pogledam potom (konačno) malo pažljivije tekst na podlozi (budući da još uvijek nisam pročitao što sve piše na lijepo dizajniranom i vizualno vrlo privlačnom šarenom kartonu na kojemu su spomenuti dijelovi uredno upakirani) – i doznam da me čeka kupnja još ni manje ni više 61 dijela (kako bi se igračka kompletirala) i svaki od njih košta po 49,90 kuna!?
 
Drugim riječima, trebam gotovo 3 godine skupljati dijelove za igračku (64 paketa), platiti to ukupno 3.133,60 kuna i kompletirati je kad mi unuci već budu prerasli ovu fazu interesiranja za takve „edukativne“ sadržaje!? Naravno, obavijest o broju dijelova i cijeni ispisana je na samome dnu kartona, sitnim slovima i ne baš upadljivo. Priznajem svoj dio krivnje – jer nisam sve detaljno i na vrijeme pročitao, ali ovo me neodoljivo podsjeća na vješto izrežiranu PRIJEVARU. Utoliko prije što sam u pet minuta surfanja na internetu utvrdio kako se igračka te vrste može kupiti za cca 400 do 600 kuna, odnosno, 5 do 8 puta povoljnije nego je prodaje „TISAK d.d.“.
 
Kako i drugi ne bi nasjeli ovoj prozirnoj PRIKRIVENOJ PRIJEVARI, obratio sam se Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača, a svima koji takvu informaciju trebaju, u dnu ovog teksta dostavljam potrebne podatne za uvoznika i distributera „edukativne“ igračke za djecu koju treba sklapati gotovo 3 godine i platiti 3.133,60 kuna. Mislim da je upravo to: ŠTO SE SMIŠLJENO VARA NA DJEČJIM IGRAČKAMA (pri čemu se unaprijed računa s emocijama djece, roditelja, baka i djedova) i najveća podlost koju su menadžeri „TISKA d.d.“ mogli smisliti u ovom slučaju. SRAM IH BILO!
 
Uvoznik i distributer:
Tvrtka: TISAK trgovačko dioničko društvo    
Skraćeni naziv: TISAK d.d.
Sjedište i adresa: Slavonska avenija 11a, 10 000 Zagreb 
Osnovna djelatnost: TRGOVINA
Pravni oblik: dioničko društvo
Osobni identifikacijski broj (OIB): 75917721668
Matični broj subjekta (MBS): 080001453
Registarski sud: Trgovački sud u Zagrebu
Temeljni kapital Društva: 238.778.700,00 HRK
Godina osnivanja: 1972.
e-mail: tisak@tisak.hr
 

Zlatko Pinter

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Šokački kulturno-umjetnički spektakl u Beregu

hrvatski-fokus

Bauk i Grbin priznali da registar birača nije bio sređen 21. rujna 2014. godine

hrvatski-fokus

TRIJUMVIRAT – Slučaj za specijaliste

hrvatski-fokus

Neprofesionalno, bezosjećajno i nehumano

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više