Hrvatski Fokus
Povijest

Hrabri poljski maršal

Edward Rydz-Śmigły je sačuvao obraz poljskom narodu nakon okupacije Hitlera i Staljina

 
 
Poljski visoki časnik, maršal Edward Rydz-Śmigły (Łapszyn kraj Brzeżanyja u Galiciji, 11. III. 1886. – Varšava, 2. XII. 1941., bio je poljski političar, državnik, maršal Poljske i zapovjednik glavnog oružanih snaga Poljske, kao i slikar i pjesnik. Tijekom sastanka u Moskvi, Rydz-Śmigły je kategorički odbio molbe Zapada da dopuste Sovjetima prolazak kroz Poljsku, tvrdeći kako mu nitko ne može jamčiti da će Sovjeti doista sudjelovati u ratu, te dodavši kako Sovjeti, kada jednom uđu u Poljsku, iz nje više neće htjeti izaći.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/04/Smigly-Rydz.jpg
Kada je Hitler 1. rujna 1939. napao Poljsku, Rydz-Śmigły je postao Vrhovni zapovjednik, no već je 7. rujna, zajedno s ostatkom državnog vrha, napustio Varšavu. Problemi s komunikacijskim mrežama onemogućili su mu kvalitetno zapovijedanje. Dana 11. rujna naredio je da se Varšava brani pod svaku cijenu, nadajući se kako će grad i obližnja utvrda Modlin izdržati nekoliko mjeseci, što će biti dovoljno vremena da Britanci i Francuzi pošalju vojnu pomoć. No, Rydz-Śmigły nije znao da Saveznici ne planiraju poslati pomoć Poljskoj, te da očekuju njezin pad. Njegov plan doživio je još jedan snažan udarac kada su, 17. rujna, Poljsku s istoka napali Sovjeti. Shvativši tada kako je bitka izgubljena, Rydz-Śmigły je naredio svojim trupama da se povuku prema Rumunjskoj kako bi izbjegli daljnje sukobe.
 
Nakon što je uspješno izbjegao uhićenje, Rydz-Śmigły je 18. rujna 1939. pobjegao u Rumunjsku. Iako je ovaj bijeg (jer ipak je on bio vrhovni zapovjednik) izazvao kontroverze, rezultirao je time da se Poljska službeno nije predala, te su se poljske trupe mogle i dalje boriti. Velik broj poljskih vojnika otišao je na novačenje u Francusku, a nakon njezinog pada, u Veliku Britaniju (i još su ginuli u zapadnim trupama, napadali Monte Cassino, iskakali kao Sosabowski, dizali ustanak u Varšavi i ostali pod Sovjetima, a premijera su srušili saveznici sa kćerkom ponad Gibraltara. (t.t.)

Povezani članci

Hrvatski korijeni na Srednjem istoku

HF

Prošlo 170 godina od srpanjskih žrtava

HF

Čovjek koji je prkosio Hitleru

HF

Dnevnik Galeazza Ciana (2)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...