Hrvatski Fokus
Znanost

Kao muhe bez glave

Samo M. Selak i R. Fuchs nisu bauljali…

 
 
I opet se ponovilo, kao i nedavno, u emisiji otvoreno HRT-a (4. travnja 2018.), najobičnija ”društvenjačka ideologizacija hrvatskog društva”. Sastav gostiju u emisiji od komunikologa (Alavanja) do pedeagoga (Bedeković), izuzev samo jednog elektroinženjera iz Splita (Puljak) zorna je preslika rasprava na temu obrazovne reforma u kojoj sintagme STEM nema ni u tragovima. Svi su redom bauljali kao muhe bez glave i plakali za prolivenim mlijekom od neuspjelih umotvorina i poteza gospodina Jokića u vidu nametanja pseudoautoriteta koji je postao sam sebi svrhom, pa do neuspjelih izbora članova i voditelja ERS-a (Ekspertne radne skupine) posljednjih godina.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/Screen-Shot-2016-08-31-at-18.10.53-860x375.png
Mala iznimka od tog bauljanja bila je predstavnica ‘Petog dana’ (Marija Selak) koja je kristalno jasno naznačila da nema nikakvih stranih europskih autoriteta koji bi vodili neku brigu o našem obrazovnom sustavu. Pored nje, jedino je još bivši ministar (Radovan Fuchs) naznačio problem s obrazovnom reformom koja ne zahvaća i visokoobrazovni sustav, iako je i sam tijekom posljednjih 25 godina vlastite nazočnosti u Ministarstvu dao popriličan svoj doprinos urušavanju akademskih kriterija, a što je dovelo do hiperprodukcije znanstvenih titula za sve i svašta koje nam u akademskoj zajednici postaju sve više balast i daju popriličan doprinos ‘konobarenju u Irskoj’. Zašto kažem da su svi redom bauljali u svojim opservacijama obrazovnog sustava?! Zato što nitko nije naveo bit problema, a to je nepostojanje snimke postojećeg stanja kao preduvjeta na temelju kojeg bi se mogla uopće zasnivati polazna točka u osmišljavanju obrazovne reforme.
 
Gdje smo, što smo i kamo idemo, ne zna se! I dok uređene zemlje koriste državne mature i nacionalne ispite, pa i rezultate PISA projekta kao polaznu točku od koje se kreće korak po korak u poboljšavanju obrazovnog sustava, za naše raspravljajuće umove na javnoj televiziji to je totalna nepoznanica. A i ne može biti drugačije, jer kako rekoh, u emisiji Otvoreno nije bilo niti jednog pravog predstavnika matematike, fizike, kemije, inžinjerstva, programerstva…!
Zaključak: još jedna emisija na temu obrazovne reforme kao totalni promašaj.
 

Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999.; http://portal.connect.znanost.org/2018/04/kao-muhe-bez-glave/

Povezane objave

Slavni ornitolog Matteo Botteri

HF

FILANTROKAPITALIZAM – Bill Gates i GMO

HF

Od srednjovjekovne Europe kompozitnih država do koncepta nacionalnih država XIX. stoljeća

hrvatski-fokus

Englezi ne odgovaraju za nuspojave!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više