Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Znanstvena i tehnološka infrastruktura Izraela

Izložba u Splitu: "Izraelska otkrića i razvoj koji su utjecali na svijet"

 
 
Povodom 70. obljetnice osnutka Države Izrael, u suradnji Izraelskog veleposlanstva u RH, Sveučilišne knjižnice i Židovske općine Split, u sklopu Festivala znanosti u ponedjeljak, 16. travnja u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu otvorena je izložba „Izraelska otkrića i razvoj koji su utjecali na svijet“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/1920900p2419EDNmainScreen-Shot-04-12-18-at-02.41-PM.PNG
Izrael je država s najvišom stopom akademski obrazovanih ljudi na svijetu u odnosu na broj stanovnika. S devet sveučilišta i 66 visokoškolskih obrazovnih instituta, ova država smatra se high-tech supersilom te privlači brojne multinacionalne kompanije koje tu osnivaju svoje centre za istraživanje i razvoj i ulažu u start-up tvrtke u raznim područjima. Dostignuća izraelske znanosti pokrivaju široki raspon područja i tema, s pionirskim inovacijama u poljoprivredi, medicini, robotici, kompjuterizaciji, arheologiji, istraživanju svemira, matematici i društvenim znanostima. Povijest znanstvenog istraživanja u Izraelu započela je od trenutka kada su se Židovi počeli vraćati u svoju domovinu. Želja za transformacijom zemlje Izrael, do tada vrlo siromašne regije prepune raznih bolesti, u modernu državu bila je ključni čimbenik u znanstvenim ispitivanjima i tehnološkom razvoju.
 
Istraživanje u poljoprivredi datira još iz 19. stoljeća s utemeljenjem škole Mikveh Yisrael 1870. Poljoprivredna jedinica, utemeljena u Tel Avivu (1921), s vremenom je postala Organizacija za istraživanje u poljoprivredi (ARO). Istraživanja u medicini i javnom zdravstvu započela su uoči Prvoga svjetskog rata, s osnutkom Hebrejske zdravstvene ustanove koja je dobila veliki poticaj kada su osnovani odjeli za biokemiju, bakteriologiju i higijenu, unutar Instituta za mikrobiologiju, sredinom 1920-ih na Hebrejskom Sveučilištu u Jeruzalemu. To je ujedno bila i osnova za medicinski centar Hadasa, koji je danas najvažniji medicinsko istraživački centar Izraela. Industrijsko istraživanje svoje početke bilježi u laboratorijima Mrtvoga mora, tijekom 1930-ih, dok je napredak u osnovnoj znanosti i tehnologiji započeo na Hebrejskom sveučilištu1925. godine, te na Tehnološkom Institutu Izraela – Technionu u Haifi, i Daniel Sieff centru za istraživanje u Rehovotu, koji je kasnije je postao svjetski poznat kao Weizmann institut znanosti.
 
Kada je država Izrael osnovana 1948. godine, znanstvena i tehnološka infrastruktura zemlje je već postojala. U početku, istraživanje je bilo usredotočeno na projekte od nacionalne važnosti, te su se na takvim postavkama postupno razvijale tržišno orijentirane industrije. Jedan od glavnih preduvjeta znanstvenih i tehnoloških otkrića je visoko kvalificirana radna snaga, čemu je doprinio i velik broj vrhunski obrazovanih znanstvenika, inženjera i tehničara koji su uselili u zemlju iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Posljednjih godina nekoliko je izraelskih znanstvenika, kao primjerice Dan Shechtman (Tehnion) i Aada Yonath (Weizmann Institut), dobilo Nobelovu nagradu. Izraelski know-howje orijentiran i prema naprednoj elektronici te sigurnosnim sustavima.
 
Jedan od najbrže rastućih tehnoloških poslova u Izraelu su biološke znanosti s više od 1000 tvrtki koje izvoze preko 6 milijardi dolara samo u području farmaceutskih i medicinskih uređaja. Na primjer, jedan od poznatijih izraelskih izuma je Pillcam, koji omogućuje liječnicima da obave pregled probavnog trakta uz pomoć kamere koja se guta.
 
Istraživanje i razvoj u Izraelu prvenstveno provodi 7 sveučilišta, nekoliko vladinih i javnih istraživačkih instituta te stotine civilnih i vojnih tvrtki. Vlada i javna tijela glavni su izvori financiranja istraživanja i razvoja, osiguravajući sredstva za preko polovine izraelskih istraživačko-razvojnih aktivnosti. Preko 80% svih potencijalno objavljivih izraelskih istraživanja – te gotovo sva osnovna istraživanja i osnovno istraživačko obučavanje – provodi se unutar fakulteta. Izraelska znanstvena fondacija (ISF), pravno neovisno tijelo, osnovni je izvor konkurentnih temeljnih istraživačkih sredstava i financiranja. Oko 1000 individualnih istraživača dobiva potporu od ISF-a, ali i od fakulteta i/ili sveučilišta. ISF financira i posebne programe. TELEM, volonterski forum kojeg čine vrhunski znanstvenici ministarstva industrije, ekonomije i rada, i znanosti ali i predsjednik izraelske akademije, predstavnici Vijeća za visoko obrazovanje, ministarstva financija, i drugih, služi za dodatno financiranje i koordiniranje istraživanja. TELEM je projektirao i financirao ulazak Izraela u okvirni program Europske Unije, članstvo u Europskim sinkrotronskim radijacijskim postrojenjima i izraelsku internet II inicijativu. Izraelska sveučilišta posjeduju velik broj patenata.
 
Kao i na sveučilištima širom svijeta, napredak u znanosti je glavni cilj istraživača na izraelskim sveučilištima. Članci i knjige koje su napisali Izraelci obuhvaćaju sva znanstvena polja, te su ujedno i glavni sveučilišni izričaj. Izrael sudjeluje u oko 1% od ukupnog broja svjetskih znanstvenih publikacija, te u mnogim područjima, kao što su kemija i kompjuterske znanosti, ima jak utjecaj na svjetsku znanstvenu zajednicu. U odnosu na veličinu radne snage, Izrael ima izrazito veliki broj objavljenih autora u području prirodnih znanosti, inženjerstva, poljoprivrede i medicine, a i u publikacijama koje su izraelski znanstvenici objavili u suradnji sa znanstvenicima iz drugih zemalja. Izrael je važno središte međunarodnih znanstvenih konferencija i svake ih godine organizira velik broj.
 
Izrael je značajno doprinio u teoretskom i praktičnom smislu biotehnološkoj revoluciji te je razvio napredne infrastrukture u medicinskim i bolničkim istraživanjima. Biotehnologija, biomedicina i klinička istraživanja čine više od polovine svih znanstvenih publikacija. Domaći znanstvenici su razvili metode za proizvodnju hormona ljudskog rasta i interferona, grupe proteina učinkovitih u borbi protiv virusnih infekcija. Lijek Copaxone, učinkovit u liječenju multiple skleroze, u potpunosti je razvijen u Izraelu. Također je razvijen genetski inženjering. Sofisticirana medicinska oprema za dijagnostiku i liječenje razvijena je i promovirana širom svijeta, kao što je na primjer CT skener, sistem magnetske rezonance (MRI), ultrazvučni skeneri, nuklearno medicinske kamere i kirurški laseri. Ostale inovacije uključuju posebne polimere koji se koriste u prevenciji taloženja zubnoga plaka, aparate za smanjenje benignih i malignih tumora prostate, upotrebu botulina za ispravljanje razrokosti, kao i minijaturne kamere za gutanje koje se koriste za dijagnozu bolesti probavnoga sustava.
 
Industrijski sektor te civilni troškovi za istraživanje i razvoj, kao i broj znanstvenika i inženjera uključenih u industrijsko istraživanje i razvoj, značajno su porasli u zadnja dva desetljeća. Izraelsko istraživanje i razvoj u industriji koncentrirani su na elektroniku, a provodi ih mali broj velikih tvrtki. Takve tvrtke, koje intenzivno ulažu u istraživanje i razvoj, glavni su izvor zapošljavanja i izvoza. Poticanje rasta u takvim tvrtkama žarište je izraelske industrijske strategije.
 
U komunikacijama, osnovne primjene istraživanja i razvoja uključuju digitalizaciju, procesuiranje, prijenos i povećanje slika i podataka. Proizvodi variraju od napredne telefonije do sistema govorne poruke, dvostrukih telefonskih linija ali i širokog područja internetskih aplikacija. Optika, elektrooptika i laseri su brzo rastuća polja industrije. Izrael je svjetski predvodnik u području optičkih vlakana, sustava elektro-optičke kontrole za tiskane ploče, sisteme toplinskog navođenja noću i elektro-optički baziranih robotičkih proizvodnih sustava. Kompjuterski bazirana oprema, uglavnom u perifernim i softverskim područjima, osmišljena je i proizvedena u Izraelu. U tiskanju i izdavaštvu, izraelska kompjuterska grafika i slikovni sistemi široko se primjenjuju u Izraelu ali i u drugim zemljama. Dok su neki izraelski softverski proizvodi dizajnirani za korištenje na glavnim kompjuterima, većina ih je ipak osmišljena za male ili srednje velike sustave kao što su kompjuterske radne jedinice. Kompjuterski miš sa 3 dodirna jastučića koji omogućuje ljudima oštećena vida da 'čitaju' tekstove i grafiku s ekrana, osmišljen je u Izraelu. Prvo istraživanje u robotici provedeno je u kasnim 1970-ima, a danas se proizvode roboti namijenjeni za obavljanje širokog spektra aktivnosti, uključujući i poliranje dijamanata, zavarivanje, pakiranje, gradnju, itd. Trenutno se provodi istraživanje u primjeni umjetne inteligencije na robote. Aeronautika je vezana uz potrebe obrane. 'Arav' je prvi civilni zrakoplov proizveden u Izraelu, a nakon toga je proizveden i ekskluzivni mlažnjak Westwind. Izraelska aero-svemirska industrija u suradnji s izraelskom svemirskom agencijom predstavila je lokalno osmišljene i proizvedene satelite. Izrael je razvio, proizveo i izvozi veliki broj sličnih proizvoda, uključujući sisteme za prikaz, aeronautičke kompjutere, simulatore letenja te je ujedno i svjetski predvodnik u tehnologiji i proizvodnji bespilotnih letjelica.
 
Poljoprivredni sektor se gotovo u cijelosti zasniva na istraživanju i razvoju koji se potom primjenjuju u suradnji poljoprivrednika i znanstvenika. Rezultati istraživanja brzo se prenose na polja radi testiranja, a eventualni problemi se prenose izravno znanstvenicima koji rade na njihovu rješavanju. Većina poljoprivredno istraživačkih instituta u Izraelu održava blisku vezu s Organizacijom UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO), time osiguravajući kontinuiranu razmjenu informacija s drugim zemljama. Izraelske krave muzare su, u prosjeku, svjetski prvaci u proizvodnji mlijeka. Uz pomoć očuvanja sperme i jajnih stanica superiorne vrste i krvne linije stoke, Izrael je u mogućnosti unaprijediti vlastita stada ali i podijeliti svoja dostignuća s drugim zemljama. Izraelski poljoprivrednici su začetnici sistema navodnjavanja 'kap po kap', poljoprivredne biotehnologije, solarizacije tla i kontinuirane uporabe industrijskih otpadnih voda za poljoprivredu. Navedena dostignuća prenesena su na tržišne proizvode koji imaju vrlo široki raspon, od genetski uvjetovanog sjemena i biopesticida do lako razgradive plastike i kompjuteriziranih sistema navodnjavanja i gnojenja.
 
Intenzivan razvoj alternativnih izvora energije kao što su solarna, termalna i energija vjetra, pozitivan su rezultat nedostatka konvencionalnih izvora energije u Izraelu. Kao rezultat, Izrael je vodeća zemlja na svijetu u broju solarno energetskih polja ali i svjetski najveći korisnik, po glavi stanovnika, solarnih kotlova u kućanstvima. Izumljen je novi, visoko učinkoviti prijemnik za skupljanje koncentrirane sunčeve svjetlosti a cilj mu je da poboljša uporabu solarne energije i u industriji. Prednost u korištenju energije vjetra je proizvodnja turbine s fleksibilnim motorima na napuhavanje. Razvijena je i tehnologija korištenja vode iz bara određenoga stupnja saliniteta sadržaja minerala kako bi upila i uskladištila solarnu energiju. Geotermalne elektrane, sposobne za vađenje topline iz zemlje i njezino pretvaranja u paru za potrebe pokretanja turbina trenutno se nalaze u fazi testiranja. Projekt, koji je razvio tim znanstvenika na Sveučilištu Technion, koristi suhi zrak i vodu (čak i morsku ili bočatu vodu) za proizvodnju energije kroz dimnjake visoke tisuću metara.
 
Izložba koja prikazuje dio fascinantnog raspona izraelskih znanstvenih inovacija i postignuća, njihov utjecaj na čovječanstvo te istraživače koji stoje iza tih inovacija, moći će se razgledati do 1. lipnja 2018.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Otvoren 21. međunarodni sajam SASO

HF

Dječji doplatak – neočekivani podbačaj

HF

Plenković se hvali grandioznim uspjesima svoje vladavine. Izvukli smo detaljne podatke, totalno ga pokapaju

hrvatski-fokus

Sužava se manevarski prostor Ljubljane

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više