Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Pravoslavna crkva na masovnoj grobnici

U Batajnici, na mjestu gdje su pokopana 744 ubijena Albanca, patrijarh Irinej posvetio "Božji hram"!

 
 
Nedaleko Batajnice u istočnom Srijemu, na mjestu grobnice svirepo ubijenih Albanaca tijekom agresije Srbije na Albance na Kosovu zaključno do 1999. godine, izgrađen je „Božji hram“ Srpske pravoslavne crkve, koji je posvetio patrijarh Irinej. Irinej je odlikovao i »grobare«, koji su iskopali crkvene temelje! Tako je umjesto spomenika ubijenim žrtvama pokolja izrasla nova pravoslavna crkva. Patrijarh Irinej je posebno odlikovao protuterorističku jedinicu i njezina zapovjednika Spasoja Vulevića redom svetoga kralja Milutina za zasluge pri gradnji crkve sv. Stefana Dečanskega.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/grobnica-batajnica-n1.jpg
Masovna grobnica ubijenih i dovezenih Albanaca s Kosova nedaleko od Batajnice u istočnom Srijemu
 
I tako je, umjesto spomenika žrtvama pokolja, u neposrednoj blizini masovne grobnice, izrasla nova pravoslavna crkva. Očito su u SPC-u ocijenili, da je zločine moguće prikriti s postavljanjem Božjega hrama. Ova masovna grobnica otkrivena je tek godine 2001., i to slučajno. Naime, tamošnje vlasti, prema riječima tadašnjega zamjenika tužitelja za ratne zločine Dragoljuba Stankovića, obećale su glavnom izvođaču pogrebnih radova i prijevozniku trupala za uloženi trud dvosobni stan. Budući vlast nije izvršila obećanje, grobar je iz osvete odlučio otkriti vlastitu djelatnost i lokaciju masovne grobnice 744 Albanca.
 
Među pobijenim Albancima bili su stariji ljudi, žene, djeca i trudnice. Tako srpski junaci iz policijskih i vojnih postrojbi nisu imali drugu mogućnost, nego da pobiju Albance, koji su bili do zuba naoružani s dudama, igračkama… U Batajnici su uglavnom skončali Albanci iz doline Reka kod Đakovice. Najmlađa žrtva imala je 15, a najstarija 77 godina. U pokolju u Landovici najmlađa žrtva bila je stara dvije godine. Tu su i ubijeni Albanci iz Ljubenića kod Peći.
 

Zrinko Horvat

Povezane objave

Iza Hutija stoji Iran

hrvatski-fokus

Profesor s Harvarda otkrio krvavu pozadinu “zelene energije”!  

hrvatski-fokus

Održana münchenska konferencija o sigurnosti

hrvatski-fokus

Kina i talibani imaju zajedničke interese

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više