Hrvatski Fokus
Kultura

Čudesni svijet krajobraza Marije Puzak

Ljepota tišine u fantastičnoj scenografiji nature

 
 
Slikarica Marija Puzak, istaknuta je pripadnica suvremene hrvatske likovne scene, kreatorica je  nekoliko slojevitih ciklusa, ponajprije krajobraza, ovih dana izlaže niz svojih uspjelih djela u Galeriji Zrinski, u zagrebačkom hotelu Palace.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/04/PLAVI-ODSJAJ-50x70cm-2014g-scaled.jpg
Po čemu se u aktualnoj produkciji ističe niz pejzaža Marije Puzak? Riječ je naravno, o opusu koji je nastao u kontinuiranom i predanom radu, u stalnom istraživanju i produbljivanju kako zanimanja za motiv tako i za njegovo oživotvorenje na platnu.
 
Za opus slikarice Marije Puzak valja ponajprije istaknuti jedinstvenu atmosferu prostora njezinih krajobraza, gotovo nadrealistički doživljaj u kome domininiraju istaknuti profili drva, poput drevnih, čarobnih maslina iz drevne Grčke, bez obzira što gledamo tipično kontinentalne vrsta drveća, prošarani svijetlo plavim protocima voda, u prostoru u kome je sve je tiho ili barem utišano, priroda je u punoj snazi, posve je istaknula svoju nesvakidašnju ljepoptu u posvemašnjij tišini, muku, ništa se ne čuje, sve miruje i kao da je sve zastalo i na trenutak prestalo živjeti.
 
Da, ljepota tišine u fantastičnoj scenografiji nature. Pred nama su mitski prostori u kojima će se možda uskoro odvijati prizori prepuni emocija, ljubavi i prijateljstva ali i mržnje i tuge. Kao da priroda čeka dolazak čovjeka koji će nesmiljeno i brzo razoriti ovu idilu, ovu idiličnu scenu s prirodom i mirom u glavnim ulogama. Slika li Marija Puzak imaginarni, propleten idilom i ljepotom, nevjerojatni svijet koji postoji tu
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/04/Marija-Puzak-2-1.jpg
negdje, pored nas, ali ga tek vide pjesnici i slikari?
Je li to svijet u kome bi željeli živjeti, gradeći njegovu konstrukciju na vlastitom sjećanju? Je li to svijet koji čovjeku može ponuditi utočište, spas od svih zala i nevolja koje okružuju tako čvrsto i tako nezaustavljivo suvremenog čovjeka? Ili je jednostavno slikarica  tek ponešto uljepšala prostore prirode koji su joj poznati, pomalo ih diskretno mijenjajući i dajući im karakter privlačnog i jednostavnog, dostižnog i ostvarivog.
 
Na gledatelju je da odabere. Vjeruje li u stvarnu ljepotu, u ljepotu stvarnoga ili ne. Slikarica Marija Puzak lijepo zaokružuje svoj slikarski opus s doista čudesnim svijetom krajobraza, u kome se ne vidi čovjek, postoji samo priroda, nema rušitelja, nema ni dobronamjernih, svijet je prazan, čist i otvoren. To je svijet u kome dominiraju snažne boje, plave, zelene, narančaste, obrisi visoko uspravljenog drveća i tihi, neumitni tokovi voda, u apsolutnoj tišini.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Rudi Skočir i Boris Zaplatil u Splitu

HF

Nagrada Vlatku Perkoviću

HF

Klupa ispod lipe

HF

Ključevi skrivenih slojeva simbolike

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...