Hrvatski Fokus
Kultura

Nemam potporu lokalne zajednice

Kao slikar novih medija pokušat ću se nametnuti s modnim dizajnom u suradnji s veklikim kompanijama

 
 
Dubrovački slikar Ante Barišić, autor značajnog i obimnog slikarskog opusa, autor jake međunarodne reputacije, povremeno ostvaruje kontakt s modnim dizajnerima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/Orsula-MT-WEB.jpg
• Gospodine Barišiću, dio Vaših umjetničkih preokupacija vezan je za modu, modni dizajn? S kime sarađujete? Kako izgleda takva suradnja?
= Globalni igrači koriste moć interneta i digitalnog tiska kako bi demokratizirali umjetnost na sve načine pa i kroz modu. Meni se pismom obratila jedna kompanija s ponudom za suradnju na modnom dizajnu, navodeći moj svestrani slikarski talent. Radi se o globalnoj e-trgovini pod pokroviteljstvom tvrtke Google Ventures, Universal Music Group i drugih sa ciljem uključivanja slikara, fotografa, grafičara, kipara, 3D umjetnika, arhitekata i dizajnera tekstila iz cijelog svijeta u svoj dizajnerski klub. Uložili su milijune dolara u taj projekt. Ideja ove kompanije je dobra, omogućiti autorima da se bave kreacijama a tehnologiju izrade, materijale i prodaju prepuste kompaniji.
 
• Kako ste se uopće odlučili za modu i modni dizajn?
= Volim izazove pa sam izradio kolekciju s tipičnim dubrovačkim nazivima (lokalnog karaktera). Sve se bojim, da je bilo tko iz Dubrovnika to primijetio. Mislim da i kad bi donio originalnu verziju Leonardove Mona Lise na Stradun, ne bi nitko primijetio (osim stranaca).
 
• Što je temeljna karakteristika Vaše modne suradnje?
= Osnovna zamisao je bila, izraditi unikatne modne predmete od najbolje svjetske svile i kašmira te nove tehnologije ispisa nazvane "Direct to Fabric Digital Printing" koju ova kompanija koristi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/pelikan3_5acf86d2ed2d8.jpg
• Proizlazi li dizajn iz Vašeg slikarskog opusa?
= Novi načini umjetničkog djelovanja i izražajne mogućnosti koje pružaju elektronički i digitalni mediji čine glavninu moga slikarskog opusa. A sve što možete pretvoriti u digitalnu datoteku visoke razlučivosti možete ispisati na bilo koji materijal.
 
• Kakav je uspjeh Vašeg modnog dizajna?
= Kad dizajnirate liniju lokalnog karaktera morate imati veze i podršku te lokalne zajednice. Ja to nemam. Morat ću nešto dizajnirati za Palestince ili Norvežane. 
 
• Kontinuirano se, pored slikarstva, bavite i modom u atelijeru?
= Ma ja se ne bavim modom ali se moji slikarski radovi mogu lako aplicirati na modne predmete. Kako je trend demokratizacija umjetnosti, a ja na globalnoj razini imam već nekoliko priznanja, kao slikar novih medija pokušat ću se nametnuti s modnim dizajnom u kooperaciji s već navedenim kompanijama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/pelikan2_5acf86d28a8a3_970xr.jpg
• Planovi?
= Dok me zdravlje bude služilo bavit ću se eksperimentalnim slikarstvom u novim medijima.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Odabir izbor slika iz različitih ciklusa

HF

Krajolici oslobođenih kolorističkih bura

hrvatski-fokus

Bogatstvo hrvatskih narječja

HF

Danas nema kriterija vrijednosti u umjetnosti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više