Hrvatski Fokus
Kultura

Slikarski svemir Mladena Žunjića

Zanimljive i na svoj način intrigantne slike u tehnici tekućih akrila

 
 
Slikar Mladen Žunjić vrlo je aktivni pripadnik suvremene hrvatske likovne scene, posebice se istaknuo sa svojim nefigurativnim ciklusima na velikim formatima u ulju i akrilu, koji se nižu kontinuirano, kao logični i prirodni rezultat kontinuiranog, doista svakodnevnog rada u atelijeru.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/unji-3_5ace0a5ebb9da-scaled.jpg
Novi ciklus velikih formata, uobičajeno 120 x 100 cm, u tehnici ulja ili akrila ili u kombinaciji s nekoliko karakterističnih motiva koji u uposljednje vrijeme, svom svojom neodoljivom atraktivnošću, privlače umjetnika, realiziran je u nekoliko posljednjih mjeseci. Riječ je ponajprije o nekoliko zanimljivih i na svoj način intrigantnih slika u tehnici tekućih akrila, koji nose svoj karakteristični pečat lakoće i prozirnosti, gotovo kao da akrili nisu dodirnuli površinu i kao da još uvijek lebde neposredno iznad bjeline tvoreći magličaste obrise s dominantnom bojom.
 
Slijedećih nekoliko svojih slika umjetnik je posvetio neobičnim svemirskim oblicima, nešto poput prikaza udaljenih svijetova, svjetlucajućih tragova civilizacija, crnih rupa i neobične turbulentne živosti u crnom kozmosu raznolikih oblika koji slijede tajanstvene orbite označeni raznolikim bojama. Ta vrtnja kruga vrlo je blizak Žunjićev motiv, okreti i gibanja u prostoru, turbulencija i nesvakidašnji ritam.
 
Naravno, i u ovom razdoblju Žunjić jednostao nije odolio praksi da ne naslika nekoliko velikih  slika koristeći vješto i odmjereno prskajuću boju , koja u mlazovima, kapljicama ili u tek jedva vidljivim nakupinama boje koje se žestoko, bez ustezanja sudaraju s bjelinom platna, ostavljavajući koloplet raznobojnih tragova kao čvrsti i snažni dokaz sudara od prije nekoliko sekundi, minuta, tvoreći napučeni, bujni svijet pravaca,krivina, ploha i oblika koji lebde ili se sučeljuju u više razina novostvorenog svijeta,koji doista puca od snage, od uzavrelih emocija, neskrivenih gesti, svaka u svojoj karakterističnoj i rekli bi za ovu sliku i očekivanoj paleti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/unji-1_5ace0a5dc646c.jpg
U ovom ciklusu, Žunjić je posve oslobodio ne samo svoju ruku i svoju gestu već je svjesno oslobodio kolor, koji ipak nije neobuzdan, slikar ga svojim iskustvom i zamisli posve kontrolira, no, kolor je svejedno jači, izrazitiji, snažniji, blještaviji, da, doista Žunjićev kolor sjaji od moći i snage. Nekoliko zasebnih tematskih cjelina ipak čini skladnu kombinaciju novoga ciklusa, u kojem i dalje ustrajno Žunjić istražuje svekolike mogućnosti kolora na velikom formatu kroz raznovrsne dionice motiva tragajući za slikom, kao što rade umjetnici već odavna, oduvijek.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ciklus tajanstvenih likova u opusu Vlade Tuđe

hrvatski-fokus

Svijet kao pozornica u djelu Vlade Tuđe

hrvatski-fokus

Pod oba sunca, roman Ognjena Spahića

hrvatski-fokus

Što je ljubav prijatelju

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više