Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Još jedan diplomatski poraz na bojnom polju

Koji je stvarni uzrok napada SAD-a, Velike Britanije i Francuske na Siriju?

 
 
Donald Trump je sišao s drveta na koje se bio popeo kada je par dana ranije sakupljao veliku vojnu i vatrenu silu za „operaciju pustinjska oluja“ (bez snaga na terenu). „Plan A“ se sastojao od razornog napada na Siriju, napada koji je trebao uništiti vojsku, predsjedničku palaču, komandne i kontrolne baze, elitne snage, strateška vojna i oružana skladišta, radare, obrambene sisteme i  političku vodstvo. Prije napada SAD-a, Velike Britanije i Francuske održavan je intezivan kontakt s predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom i oko 4 sata ujutro napad je snižen na blažu „B varijantu“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/5ad167b6dc2bf.jpg
Rusija je, u kontaktima s više šefova država, odbacila bilo kakav udar koji bi mogao nanijeti štetu sirijskoj vojsci i uputio je vodstvo u Damasku da će Zapad morati dobro razmisliti prije nego radikalno pokuša promijeniti ravnotežu sila na Levantu.Ali koji je stvarni uzrok iza napada SAD-a, Velike Britanije i Francuske? Je li razlog „kemijski napad“ na Dumu? Organizacija za zabranu kemijskog oružja je već bila u Damasku i njeni članovi  su posjetili Dumu u subotu radi pregleda prostora za koji se tvrdilo da je bio izložen kemijskom napadu. Zašto se nije čekalo na rezultate istrage? Izvori u Damasku objašnjavaju da je sirijska armija sa svojim saveznicima, poduprta Rusijom izvodila veliki napan na ruralno područje Idliba i stigla je do aerodroma Abu al-Duhura kad je iznenada vojna operacija zaustavljena. Sve snage su usmjerene na Ghoutu. Što se dogodilo?
 
Rusija je izvjestila sirijsko vodstvo o velikom sakupljanju snaga u Al–Tanfu, području koje su okupirale Sjedinjene Države, na sirijsko-iračkoj granici, gdje su deseci tisuća američkih plaćenika bili neprekidno vojno uvježbavani. Rusi su utvrdili neobične vojne pokrete i shvatili da se SAD priprema s plaćeničkim-džihadističkim snagama probiti do Ghoute gdje se u samoj Ghouti nalazilo 30.000 džihadista. Napad je bio tako planiran da se istovremenim napadom na Darae, u južnoj Siriji, napadne s juga Damask i zavara sirijsku vojsku i njene saveznike da ostave manje snage za obranu glavnog grada.Prema izvorima, plan SAD-a se sastojao u podršci džihadistima u Ghouti kojih je bilo 30.000 da stigne u Damask i da ga udruženim snagama stave pod potpunu kontrolu. Ali usmjeravanjem vojne operacije iz ruralnog područja Idliba na Ghoutu osujećen je američki plan da se Rusiji nametne prisilni boravak u Latakiji i Tartousu, u prisilnom neprijateljskom okruženju, i da tako konačno izvrše smjenu sirijskog režima.
 
„Genijalni plan“bi poništio sve trogodišnje napore i veliki angažman Rusije u ratu u Siriji i dao Sjedinjenim Državama prevlast upravo u trenutku kad su Moskva i sirijska armija završavaju rat u nekoliko zaostalih džepova koji su još ostali za osloboditi.Ruski udar na Ghoutu je razbio američki plan u komadiće i prisilio desetke tisuća odmetnika na povlačenje iz Ghoute zajedno s njihovim obiteljima na sjever Sirije. Glavni grad je ostao siguran, ostala su samo područja koje drži Al Qaeda pod okupacijom na jugu Damaska, ISIS u Yarmouku i u logoru al Hajar al-Aswad.
 
Danas je Rusija učinila udar Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske besmislenim kako s obzirom na plan tako i na ciljeve. Rusija je bila u mogućnosti da nametne Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Francuskoj samo „ograničeni napad“ male vrijednosti i bez ikakve šanse da izmjene stvarnost na sirijskom tlu.Kada je Rusija zaprijetila da će oboriti projektile ispaljene na Siriju Trump je odgovorio: „Spremi se Rusijo, jer dolaze lijepi, novi i jaki“. Rusija je na to odgovorila: „Upotrijebili smo sovjetske antiraketne sustave protiv jakih, novih i vrlo skupih raketa koje su ispalili Amerikanci". Američki i britanski udari gađali su ciljeve koje Izrael gotovo svakodnevno bombardira. Pokazavši spososbnost da zaustavi trećinu ispaljenih projektila, prema izjavama Rusije, Sirija je ovo iskoristila kao vježbu živim strjeljivom protiv budućih izraelskih napada na sirijski teritorij. Izrael je šokiran i ovakav učinak mu se nikako ne sviđa.
 
Pokazavši suzdržanost i nadzor američki ministar obrane, James Mattis, bio je taj koji je rekao da Pentagon još nema dokaze iz neovisnih izvora koji potvrđuju uporabu kemijskog oružja u Siriji proteklog tjedna i suprotstavio se napadu širokih razmjera na Siriju koji su mogli izazvati izravno rusko sudjelovanje sa smrtonosnim uzvratom na američke ciljeve. Mattis je prihvatio „časni udar“ da spasi šefov obraz. Ustvari je trostruki udar na Siriju podigao ugled Bashar-Al-Assadu. Narod ga je slavio na ulicama Damaska i ismijavao se od udara Zapada na njihovu zemlju.
 
Trio je izbjegao direktnu provokaciju Rusije zaobilaženjem ruskih baza kao mjesta akcije. Rusija je nametnula svoju prisutnost i izazvala mornaricu Sjedinjenih Država i Francuske simulacijom zračnih napada da podkrijepi namjeru da uzvrati. Ruski brodovi su bili uz libanonsku obalu da zatvore kut i izbjegnu slijepa mjesta.Moskva je uspjela izbjeći direktno sučeljavanje s Washingtonom izvan svog teritorija: američke vojne baze okružuju Siriju (Izrael, Jordan, Al-Tanf, al-Hasaka, Saudijska Arabija, Kuvait, Katar, Bahrein, Irak, Turska). Rusija se sjeća kako je Leonid Brežnjev upao u CIA-inu klopku 1979. podržavajući mudžahedine šest mjeseci prije sovjetske invazije Avganistana. Zbigniew Brzezinski je rekao da je sovjetska invazija Afganistana bila smišljena provokacija SAD-a. To je bila izvrsna ideja da se uvuče Sovjete u Afganistan da imaju svoj „Vijetnam“. Putin je izbjegao istu američku zamku 40 godina kasnije.
Koji je idući korak?
 
Sve su oči uprte u sjeverni grad Idlib koji kontrolira al-Qaeda. Idlib…?Prilike u logoru Yarmouk na jugu Damaska izgledaju direktno povezane s Fuaom i Kfaryaom. Za vrijeme Zabadanijeva pregovora dogovoreno je između al-Qaede i saveznika Damaska da se drže dalje od al-Yarmouka u zamjenu za dva druga opsjednuta grada na sjeveru Sirije. Međutim, Damask sada potpuno čisti prijestolnicu i pokušava nagovoriti svoje saveznike da prijeđu preko prijašnjih dogovora. Što se tiče Daarae i Quneitre na jugu izgleda da nitko u Siriji nije spreman izazivati SAD i Izrael u ovom trenutku. To se ostavlja za kraj. U al-Badiyah, u sirijskoj stepi, ISIS je u potpunom okruženju i može jedino čekati da bude iskorijenjen tijekom sljedećih mjeseci.
 
Idlib ostaje usprkos tursko-ruskom-iranskom ekonomsko-financijskom dogovoru. Nema sumnje u postojanju velikih razlika u ekonomskim pitanjima između partnera u Siriji.Turski predsjednik Erdoğan je iskazao podršku i zadovoljstvo američkim udarima na Siriju. Rusija je odgovorila zahtjevom da vrati grad Afrin sirijskoj vladi. Iranski specijalni izaslanik za Siriju Ali Akbar Velayati otvoreno je rekao da je idući cilj Idlib iako je Rusija tražila Afrin prije turskog napada. Rusija očekuje da će se Erdogan povući iz prethodnog dogovora o prodaji S-400.
 
Tako smjerovi kompasa idu prema Idlibu, Rastani, Jisr al Shoughouru a sirijska vojska se sakuplja na periferiji Latakije spremna da podijeli Idlib nakon oslobađanja mnogih okolnih sela.Sve ovo će dovesti svijet do „idućeg kemijskog napada“ u skorom sirijskom operativnom teatru Sirije i njezinih saveznika. Hoće li SAD stajati uz al-Qaedu? Zašto ne? Zapravo nikad nije bilo pitanje korištenja kemijskog oružja s obzirom da SAD drži najveću zalihu kemijskog oružja na svijetu. Stvarni razlog je bio poraz s kojim su se Sjedinjene Države suočile s prevlašću Rusije na Levantu.
 
Elijah J. Magnier, je viši politički analitičar za rizike s 32-godišnjim iskustvom rada u Europi i na Bliskom istoku, s ogromnim iskustvom, važnim kontaktima i političkim poznavanjem Irana, Iraka, Libanona, Libije, Sudana i Sirije.

 

Elijah J. Magnier, http://www.informationclearinghouse.info/49249.htm

(S engl. prevela prof. Kornelija Pejčinović)

Povezane objave

Tursko širenje u regiji

HF

Erdoğan slavi osvajanje Carigrada

HF

Black Cube otkrila korupciju na visokoj razini u Italiji, Panami i Meksiku

hrvatski-fokus

NATO je kao i mafija – ne smiješ ga odbiti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više