Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Sramna promidžba Süddeutsche Zeitunga

Mađari su učili i pamtili iz svoje tegobne povijesti, a Hrvati

 
 
Čitam posljednjih dana po (još uvijek rijetkim!) hrvatskim slobodnim i nezavisnim tiskovinama/medijima, a nakon izbora u susjednoj nam Mađarskoj, (prikrivene i) otvorene pozive hrvatskoj vladi da se ugledaju na Orbána, koji svim svojim činima pokazuje kako se bori za svoju državu i svoj narod. Mišljenja sam da se poziv upućuje na krivog adresata. Prije moje pomalo bahate (i neumjesne!) poruke: „Svaki narod ima vlast kakvu i zaslužuje“, dopustite mi kratak izlet u povijest. Slično hrvatskom narodu i Mađari imaju svoje povijesne patnje i traume. Od najezde Mongola u XIII. stoljeću, te osvajačkih pohoda Osmanlija i Habsburgovaca, pa sve do iznuđenog Trianonskog ugovora, ugovora potpisanog 4. lipnja 1920. između Mađarske i zemalja Antante, a u dvorcu Grand Trianon u Versaillesu; tragičnim ugovorom kojim je Mađarska izgubila 70 posto nekadašnjeg ugarskog teritorija i veliki dio mađarskog naroda postadoše stranci u Slovačkoj, Rumunjskoj, Srbiji, Ugarskoj i Austriji. Godine 1956. pregaziše „ruski bratski“ tenkovi Mađarsku uzduž i poprijeko.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/sueddeutsche_zeitung_focus_titelseite-627x288.jpg
Koliko li povjesnih sličnosti i paralela u stoljetnim tragedijama mađarskog i hrvatskog naroda! No završnica je očito za nas Hrvate porazna: Mađari su učili i pamtili iz svoje tegobne povijesti, a poslije naših iskustava u posljednjih 18 godina (koga smo birali i kome, u krvi stvorenu državu povjerili) moram (se) skrušeno priupitati: Pa, tko će nama Hrvatima dati prolaznu ocijenu na ispitu hrvatske nacionalne povjesti.
 
U nastavku je moj uradak povodom izbora u Mađarskoj, na neke medije po Europi, ovdje na: „Süddeutsche Zeitung“, barjaktara njemačkih, neoliberalnih i globalističko-usmjerenih javnih medija:
 
München, 10. travnja 2018.
Štovano uredništvo Süddeutsche Zeitunga!
Nakon što ste u subotnjem „Süddeutsche“ na cijeloj 2. stranici (veličine 57 x 40 cm) nabacali drvlje i kamenje i zapucali iz svih raspoloživih cijevi na mađarskog premijera Viktora Orbána, p(r)obudili ste i u meni veliku zainteresiranost i znatiželju: Je li posrijedi ozbiljan novinarski i analitički uradak, ili se opet radi o pristranom i tendencioznom izvještavanju. Odgovor je uslijedio nakon 36 sati, točno u nedjeljnom TV Dnevniku s udarnom vijesti dana: „Ponovno uvjerljiva izborna pobjeda Viktora Orbána u Mađarskoj“. Pa, ako se tome dodaju i rekordni izlazak birača, te ocijene promatrača kako su izbori bili besprijekorni, nameće se logičan zaključak kako je Vaše izvješće neobjektivno i neodgovorno, odnosno, to je tzv. lažna vijest (fake news).
Vaše posljednje analize, komentari i izvješća nisu samo zagovaranje, nego očito i prisilno iznuđivanje neoliberalističkog svjetonazora u znatno širem, globalističkom kontekstu, a s krajnjim ciljem: radikalne promjene u našem društvu. Fake news da ili ne i nije časovito primarno, koliko je zanimljivo i važno zapažanje, kako posljednjih godina njemački neoliberalni i globalističko-usmjereni javni mediji, a među kojima je „Süddeutsche Zeitung“ barjaktar, sve bezobzirnije i sve otvorenije manipuliraju izvješćma o lokalnim i svjetkim događanjima, vodeći se principom: Cilj opravdava sredstvo. Najnovije analize kažu kako je od deset objavljenih članaka u njemačkim neoliberalnim medijima u posljednjih 6 mjeseci, a posebice izvješćima o Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Austriji čak njih 8 (osam!) većim dijelom neistiniti.
 
Jučer, 9. i danas 10. travnja čitam izvješća o izborima u Mađarskoj i ne mogu se načuditi kad vidim kako se gore spomenuti izvjestitelji ponašaju poput uvrijeđenog dijeteta kojemu ste oduzeli igračku. Istinabog, tko gubi ima se pravo ljutiti! Poslije svega što se događa i kakove s odluke u Brüsselu donese, ljudski je normalno, i iole umnoj osobi razumljivo, za ovako veliko nepovjerenje i EU-skepticizam.
Svi, kojima je stalo do ujedinjene Europe, a javni mediji posebice, morali bi poraditi na tome, da Europa postane: i Europa suverenih nacija (naroda, koji imaju državu!) i Europa integracija. Različitosti među nacijama trebali bi isticati kao naše bogatstvo, oplemenjeno našim tradicionalnim vrednotama, i svi zajedno uživati u ostvarenim integracijskim blagodatima, kao što su: jedinstveno zajedničko tržište i slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.
Međutim današnji EU je sunčanim godinama udaljena od ove začetne ideje. I opet upravo mi u Njemačkoj stojimo pred povjesnim pitanjem i odgovornošću: Hoćemo li se vratiti nastojanjima bivšeg kancelara Helmuta Kohla za ostvarenjem europske Njemačke, ili nastaviti slijepo slijediti „Mi-to-možemo-kancelarku“ u iznuđivanju njemačke Europe!?
 
Štovano „Süddeutsche Zeitung“-uredništvo, prestanite konačno u svojoj novini slijediti životnu filozofiju predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera [lukseburškog političara koga je iznjedrila Kršćanska(sic!) socijalna narodna stranka], a koji s visokog trona u Brüsselu predikuje: „Kad situacija postane ozbiljna, morate lagati. Narodu treba lagati, a odluke donositi u tajnosti.“ Kao dugogodišnji čitateljh „Süddeutsche Zeitunga“ očekujem od Vas da nas konačno vjerodostojnije i serioznije izvješćujete. Za početak nudim vam dva primjera: „Kod nas u Njemačkoj časovito vlada koalicija izbornih gubitnika“ i/ili: „Kod posljednjih parlamentarnih izbora u Mađarskoj pobijedila je iznadpolovičnom većinom stranka Fidesz Viktora Orbána”.
 

Dr. Tomislav Đurasović

Povezane objave

Mađarska vlada štiti Zsolta Hernádija

HF

Zaraza je izmišljena da se sruši Trumpa

HF

Plenković prijeti hrvatskim braniteljima

HF

Diktatorsko ponašanje Andreja Plenkovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više