Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Više u sunčane elektrane nego u fosilna goriva

U 2017. zabilježen rekordni kapacitet obnovljivih izvora od 157 GW

 
 
Prošle godine je zabilježen rekordni kapacitet obnovljivih izvora energije od 157 GW, u odnosu na 2016. godinu kada je bilo 143 GW, prema novom izvješću Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) i Bloomberg New Energy Finance. Uz to, kapaciteti fosilnih goriva se procjenjuju samo na 70 GW snage nakon zatvaranja određenih postrojenja. Svijet je 2017. godine uložio više u energiju Sunca, nego u ugljen, naftu, plin i nuklearnu energiju zajedno. Od ukupnih kapaciteta obnovljivih izvora u prošloj godini 98 GW su činile sunčane elektrana, odnosno udio od 57 % od ukupnih ulaganja od 279,8 mlrd. USD, i time su nadmašile nova ulaganja u ugljen i plin, koja su procijenjena na 103 mlrd. USD.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/home-slider-new.jpg
Kina je bila daleko najveći investitor u obnovljive izvore u 2017. godini čineći polovicu svjetskih kapaciteta s instaliranih 53 GW (uloženo 86,5 mlrd.), što je globalno privuklo petinu ulaganje više nego prošle godine. Veliki skok u ulaganja u 'čistu' energiju zabilježile su i Australija (za 147 %), Švedska (za 127 %) i Meksiko (za 810 %). Međutim, u Sjedinjenim Američkim Državama investicije su pale za 6 %, u Europi za 36 % (u Velikoj Britaniji za 65 % i Njemačkoj za 35 %), dok je u Japanu pad bio za 28 %. Za deset godina  (2007. – 2017. godine) ulaganja u obnovljive izvore energije, koja iznose 2,7 trilijuna USD, povećala su udio u ukupnoj proizvodnji električne energije s 5,2 % na 12,1 % te je prošle godine svijet bio pošteđen za oko 1,8 Gt emisija CO2, što je ekvivalent uklanjanja cjelokupnog američkog prometnog sustava. Smanjenje troškova proizvodnje električne energije iz sunčanih elektrana, i do neke mjere vjetroelektrana, dalje će poticati širenje obnovljivih izvora, objavio je Science Daily.
 

M. E., www.energetika-net.com

Povezane objave

Ekonomika javnog sektora u doba korone

HF

U Hrvatskoj sam najveći borac protiv korupcije!

hrvatski-fokus

Otvoren 21. međunarodni sajam SASO

HF

Economist po prvi puta u Hrvatskoj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više