Hrvatski Fokus

Čelništvo HAZU-a predalo novac u državnu riznicu kako bi ih aktualna vlast podržala u izboru Velimira Neidhardta

 
 
Pobuna u HAZU-u! Napokon! I to smo dočekali. Netko će reći kako to nije pobuna u HAZU-u, nego u JAZU-u. To bi moglo biti i točnije. Nepodnošljiva i nepotrebna konspirativnost, čini se, postala je stil djelovanja u Akademijinu vrhu. Od početka ove godine HAZU nema poslovni račun. Sav novac ide preko državne riznice. Ako žele kupiti WC papir, moraju zatražiti 10 kuna iz državne riznice. Dakako, s obimnom papirologijom. A sve je to potajice obavio glavni HAZU-ov dvojac Zvonko Kusić i Velimir Neidhardt.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/05/hazu-plenkovic3.jpg
Sredinom prošloga mjeseca, 15. ožujka, kompletna Uprava HAZU-a sastala se s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, ministrom financija Zdravkom Marićem i državnim tajnikom u Ministarstvu kulture Ivicom Poljačkom. O tome sastanku izvijestila je Vlada na svojoj internetskoj stranici (https://vlada.gov.hr/vijesti/8) izrazivši snažnu podršku djelatnostima Akademije. Uprava HAZU-a (predsjednik, dvojica potpredsjednika i glavni tajnik HAZU-a), ostale akademike, većinu, o tome važnom sastanku i razgovorima nije izvijestila niti s jednom riječju. Evo kako je tekao taj razgovor.
 
Dana 15. III. 2018., uoči sastanka, na Vladinim mrežnim stranicama napisano je: »Predsjednik Vlade Plenković primit će u posjet Upravu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, primit će u četvrtak, 15. ožujka 2018. godine u 14:00 sati članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na čelu s predsjednikom,  akademikom Zvonkom Kusićem. Uz predsjednika Vlade Plenkovića, na sastanku će sudjelovati ministar financija Zdravko Marić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak«.
 
O tom tajnom sastanku nakon nakon njega ovako je šturo, drugi puta, zapisano na mrežnim stranicama Hrvatske vlade: »Predsjednik Vlade Plenković s članovima Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na čelu s predsjednikom,  akademikom Zvonkom Kusićem. Uz predsjednika Vlade Plenkovića, na sastanku su sudjelovali ministar financija Zdravko Marić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak. Na sastanku je istaknut interes Republike Hrvatske da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, naša najviša znanstvena i umjetnička ustanova, djeluje samostalno kao neovisna nevladina institucija s potpunom autonomijom djelovanja te da nepristrano i bez ičijeg utjecaja ostvaruje svoje poslanje za opću dobrobit društva. "Vlada Republike Hrvatske cijeni doprinos Hrvatske akademije očuvanju nacionalnog identiteta, promicanju najviših društvenih vrednota i stvaranju modernog hrvatskog društva", istaknuo je predsjednik Vlade. Dodao je kako posebno treba uvažiti to što je djelovanje Hrvatske akademije dostupno javnosti i što iznesena mišljenja i prijedlozi njezinih članova uvjerljivošću iznesenih argumenata pridonose iznalaženju rješenja za aktualna pitanja hrvatskog društva. Predsjednik Vlade naglasio je da će se, u cilju da se omogući takvo društveno korisno djelovanje Hrvatske akademije, osigurati financijska i druga sredstva potrebna za rad članova, znanstvenih, umjetničkih i drugih jedinica Akademije, kao i raspolaganje sredstvima potrebnim za rad te samostalno djelovanje Hrvatske akademije«.
 
I onda je trebalo čekati mjesec i pol dana da saznamo o kakvoj se je tu zaplotnjačkoj igri radilo. Prije svih reagirao je prekaljeni diplomat i akademik Davorin Rudolf ispred 36 akademika. »Reagiram na neistine i neprimjerena stajališta koja su u skupštini izložili predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić i potpredsjednik Velimir Neidhardt«, izjavio je akademik Rudolf. Rudolf i drugi akademici protive se postupku Zvonka Kusića i Velimira Neidhardta da se novac HAZU-a pokloni državnoj riznici, čime bi se dodvorili vlastima i radili što im je volja. »Koliko mi je poznato, nijedna nacionalna akademija znanosti i umjetnosti u demokratskoj Europi (a sve se najvećim dijelom financiraju državnim proračunskim sredstvima) nije prisiljena držati svoj novac u državnoj riznici. Ponovit ću: u pitanju su civilizacijska postignuća: neovisnost Akademije o državnoj vlasti i nužna sloboda znanstvenoga i umjetničkog stvaralaštva akademika«, pojasnio je Davorin Rudolf i u nastavku se upitao: »Zašto je prijenos u državnu riznicu obavljen potajice?«
 
Kako je u tijeku borba oko održanja na vlasti Kusića i nakon Kusića – vladajući u HAZU-u i u Banskim dvorima žele da to bude Neidhardt – cijela afera oko razvlašćivanja Akademije je najobičnije dodvoravanje Plenkoviću kako bi ih on podržao u tim zaplotnjačkim radnjama. Hoće li Kusić, Neidhardt, uz Jakšu Barbića i druge iz vladajuće elite u HAZU-u, u tomu uspjeti, uskoro ćemo saznati.
 

Pavao Blažević

Povezani članci

Mesić zagovara rusku agresiju na Ukrajinu

HF

Račan je proveo lustraciju nad onima koji su obnovili hrvatsku državu

HF

Kabinet voštanih figura

HF

Riječko HNK postalo “Pozorište Vojislava pl. Šešelja”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...