Hrvatski Fokus
Religija

Molitva, vjera, providnost, ljubav

Knjiga 'Punina radosti' Majke Elvire

 
 
Rita Agnese Petrozzi rođena je u Sori, Italiji, 1937. godine. S devetnaest godina ulazi u samostan sestara milosrdnica sv. Giovanne Antide Thouret, gdje postaje sestra Elvira. U srpnju 1983. godine, na poticaj Duha Svetoga, useljava u ruševnu kuću u malom gradiću Saluzzu, na samom sjeveru Italije. Njena je želja samo jedna – pomoći mladima u nevolji, ponajviše onima posrnulim u drogu i druge ovisnosti. U tišini, skriveno i skromno, nastaje tako zajednica Cenacolo. Zajednica se danas sastoji od šezdesetak bratovština raspršenih po cijelom svijetu u kojima tisuće mladih i njihovih obitelji grade novi život. Sama sestra Elvira kaže kako nikad nije pomišljala da će zajednica toliko narasti. Njezina karizma, neposrednost i motivirajuća poruka ogledaju se i u ovoj knjizi 'Punina radosti' koja sabire odabrane tekstove u kojima progovara o duhovnom životu, odnosu s Bogom i bližnjima, svakodnevnom življenju i pozivu na ljubav, spajajući najdublje životne teme i konkretan život.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/Punina-radosti.jpg
Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja, odnosno tematske cjeline, naslovljene prema četiri stupa Zajednice Cenacolo – molitva, vjera, providnost i ljubav. U svakom od njih nalaze se kratka promišljanja utemeljena na riječima majke Elvire mladima i njihovim obiteljima u raznim zgodama. Pošto su u Zajednici Cenacolo svakodnevni život i Riječ Božja čvrsto isprepleteni, tako i na početku svakog razmatranja stoji jedan odlomak iz Svetog pisma. Kroz kratka nadahnuta promišljanja, Majka Elvira želi u svima potaknuti spremnost za prihvaćanje predivnih Božjih obećanja koja se ponekad čine 'nemogućima' ali koja su itekako stvarna i jedina ispunjaju ljudsko srce.
 
Molitva. U Zajednici Cenacolo molitva znači gledati na svoj život zajedno s Bogom, utemeljiti se u Bogu, steći stabilnost i znati uspješno reagirati na izazove života. Sestra Elvira kaže „Iz vlastitog iskustva znam da mi je molitva pomogla u najtežim trenucima života. „ Stoga, veli ona, usudila sam se mladima, koji su me gledali bez sjaja u očima, ponuditi molitvu kao sredstvo oporavka.“
 
Vjera. Živjeti od vjere znači uvijek imati povjerenje u Gospodina, pa i onda kad je teško. Vjera se snaži molitvom, jer se tada u istini sagledava vlastita savjest koja se pritom čisti od maski i prijetvornosti.  Vjera je prava kad rađa plodovima ljubavi, solidarnosti i velikodušnosti.
 
Providnost. Prepuštanje providnosti put je oslobađanju od raznih tjeskoba. Predanje providnosti dolazi također kroz molitvu i vjeru. Postupno otkrivamo da Bog želi boraviti s nama, da misli na naše potrebe, da je upravo poput oca kojemu je sasvim prirodno da brine o svojoj djeci.
 
Ljubav. Danas želimo sve i odmah, pa i u ljubavi. Međutim, stvari često ne funkcioniraju, izazovi su brojni. Kako stvoriti dugotrajan i skladan odnos? Kako na pravi način voljeti? Sestra Elvira predlaže logiku darivanja: darovati sebe drugome, uvijek i u cijelosti. Međutim, to nije lako. Elvira je učitelja pronašla u Isusu Kristu: „Onaj tko susretne Isusa, najbogatija je osoba na svijetu jer stječe iskustvo istinske ljubavi.“
 
U svjetlu stranica ove knjige, proistekle iz srca osobe koja se nije bojala zakoračiti na margine društva kako bi pomogla potrebnima, svatko može otkriti tko je taj Bog kojem je povjerovala, kako dopustiti Bogu da nas ljubi, kako promijeniti svoj život, prihvatiti sebe i svoje bližnje te zaživjeti puninu radosti.
Božja riječ, euharistija i lica braće: eto, to su tri načina Božje prisutnosti na zemlji. (Majka Elvira)
 

Nives Matijević

Povezane objave

SOLUS CATHOLICUS – Nacionalni ponos

HF

Teološki ‘sparing partner’ pape Benedikta prisjetio se ‘obogaćivanja’ rasprave

hrvatski-fokus

Korizma

HF

Obljetnica mučeništva don Jurja Gospodnetića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više