Hrvatski Fokus
Hrvatska

Matematika i fizika u sinergiji

Zastupnicima je u Saboru jako dosadno pa se igraju…

 
 
Svaki laik zna kako su matematika i fizika u sinergiji, u svemu, pa i u analizi rada, djelovanja i djelotvornosti vlasti, naročito zakonodavne. Na jednom portalu kočoperi se naslov: “Varaju li zastupnici s elektronskom evidencijom?” Mislim da tu ne bi trebao stajati upitnik, već konstatacija bez onog “li”. Naime u 11 sati u sabornici je bilo 29 zastupnika, a sustav ih je zabilježio 26. “Tu su negdje” je uvijek odgovor na ovakva pitanja. Baš tako u nekim školama opravdavaju ravnatelje ili djelatnike stručnih službi (pedagoge, psihologe, sociologe, logopede…). Samo za nastavnike (učitelje i profesore) se uglavnom uvijek zna gdje su, iako i tu ima “korova”. Nije rijetkost da su u nekim školama učenici sami. Poslije se upiše nastavni sat i priča gotova, nastrada onaj tko je to primijetio, pogotovo ako je “markirant” ravnateljev čovjek.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/voting1.jpg
Ovaj tjedan je malo saborskih zastupnika zaradilo plaću. Pitanje je tko svoju plaću zaradi i kad je stalno sjedi na svojem mjestu. Nekima je jako dosadno. Čitaju novine, igraju se raznim mobilnim uređajima, dopisuju se, malo pridrijemaju… odu na ručak, na kavicu, na gemišt, na sok, na trač partiju u obližnji kafić ili na neko skrovito mjesto za intimnu zabavu ili pak tamo gdje se obavlja stranačka trgovina, naročito petkom ujutro, jer se skupljaju glasovi za izglasavanje zakona. Tu padaju dogovori, pinke, ucjene, potpore, uhljebljenje bliže i daljne rodbine, kuju se zavjere, dijele se šalabahteri… sasvim svejedno koja je opcija na vlasti. U zadnje vrijeme su manje više svi nalik jedni drugima, s utilitarnom filozofijom: I am first!
 
Najviše od svega vrijeđa omalovažavanje birača i njihove  prosječne zdrave pameti. Ne rade to samo zastupnici, na svim razinama. To rade gospoda i gospođe i u drugim oblicima vlasti, od dna do vrha piramide upravljanja, naročito u bazi, po bridovima, u paralelnim i kosim presjecima, naročito u vrhu. U lice preko TV ekrana, nam plasiraju alternativne činjenice, bez da ih je imalo sram. Je li to rezultat diplomatskih sposobnosti, distorzije uma, divergencije znanja i sposobnosti, umijeće vladanja manjine, prenošenje naštreberenih uputstava Gazde, bez poimanja bitnog i shvaćanja važnog, nesklad između misli, riječi i djela, usustavljivanje nekompatibilnog, kupovanje vremena, “istrčavanje pred rudo”, bildanje  mlohavog ega i pokušaji pretvaranja moći u svemoć.
 
Kako bilo da bilo sve su to obmane, licemjerje, izigravanje veličine, glumatanje razumijevanja u svim područjima, prekrajanje prošlosti, uljepšavanje sadašnjosti i zanemarivanje budućnosti.  No, sve će biti bolje i učinkovitije kad “papirnate” mjere za demografiju u sinergiji s vladom, krenu u narod. Više se prigodni donirani poklon-paketi ne će dijeliti u privatnim vrtićima. Više časne sestre ne će biti primorane služiti se alternativnim činjenicama. Više državne tajnice ne će trkom bježati od novinara. Više ne ćemo biti na marginama svjetskih zbivanja. Bit ćemo jednakopravni sudionici međunarodnih politika, jednom zapadnih, drugi put istočnih, pa malo susjedskih ovisno s kim nismo u svađi… nikako i nikad nesvrstani.
 
Svrstavamo se po potrebi pojedinaca, kako vjetar puše, samo nažalost ne posjedujemo vjetromjer i često idemo u suprotnom smjeru, baš kao  što plivamo uzvodno. Dobro je to za jačanje mišića tijela. Mozak pritom uglavnom miruje i stagnira, što ne znači da nakon duljeg vremena takvog stanja neće atrofirati. U tom slučaju apsolutno ništa, nikome, nigdje ne znači matematika niti fizika, kao ni njihova primjena u određenim područjima života i rada. Vraćanjem u prošlost, vraćamo se alkemiji, alternativi, astrologiji i dogmama, u zagađenom fizičkom, duhovnom i duševnom okruženju. Vraćamo se u balkansku krčmu, uz narodnjake, cajke, jeftine kurve, razmjenu dobara, idiopoklonstvo, totemizam, anacionalizam, fašizam, trgovinu utjecajem, ropstvo, bizantizam, anarhiju… u stanje gdje se razni i različiti fizički, duhovni oksimoroni  i “papirnati” tigrovi bore za prevlast.
 

Ankica Benček

Povezane objave

Afere Milana Bulajića

hrvatski-fokus

Susjedima Hrvata

HF

U političkom svratištu “Kod Škore”

HF

Govor mržnje “dece jugokomunizma”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više