Hrvatski Fokus
Znanost

Splitsko Sveučilište osmo u Novoj Europi

Na Sveučilištu u Splitu, osnovanom 1974., danas studira preko 20.000 studenata

 
 
Sveučilište u Splitu još jednom je potvrdilo svoj status najkvalitetnijeg u državi. Organizacija Times Higher Education, koja vodi jednu od najznačajnijih svjetskih ranking lista sveučilišta, ovoga je puta rangirala sveučilišta u Novoj Europi, odnosno 13 zemalja koje su u Europsku uniju ušle nakon 2004. Sveučilište u Splitu na toj je ljestvici zauzelo visoku osmu poziciju. Priznanje je dodijeljeno upravi Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. sc. Šimunom Anđelinovićem 25. travnja na konferenciji THE Research Excellence: New Europe Summit u Olomoucu, u Češkoj.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/ntu_2_0.jpg
„Veliko mi je zadovoljstvo što se jedno hrvatsko sveučilište uspjelo plasirati među 10 najboljih, u tzv. novim državama članicama EU-a. Poseban izvor ponosa je što je Hrvatska zadnja članica koja je ušla u EU i što se uspjela plasirati na osmo mjesto“, rekla je Ines Troha, veleposlanica RH u Češkoj.
 
Rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović je povodom dobivanja ovog važnog priznanja izjavio: „Posebna mi je čast i zadovoljstvo da se splitsko sveučilište našlo u društvu najboljih sveučilišta Nove Europe. Na svečanosti povodom objavljivanja rezultata upoznati smo s kompleksnim sustavom evaluacije koja uzima u obzir izvrsnost u nastavi, znanosti, suradnji s gospodarstvom i razrađenim kriterijima internacionalizacije te procjeni utjecaja sveučilišta na regiju i globalni sustav svjetskog znanja. Tim više je ovaj naš rezultat iznimno značajan za cijelu hrvatsku znanost i visoko obrazovanje jer ne samo što se povećava vidljivost i znanstvena izvrsnost, već se i ukazuje da ne postoje neki lokalni kriteriji izvrsnosti, već samo međunarodni. Ovo je uspjeh svih naših uposlenika, a isto tako i rezultat napornog rada uprave da se objedine svi ovi napori te da se strateškim upravljanjem ubrza razvoj našeg Sveučilišta.“
 
Na mjernoj ljestvici ukupno je bilo 1472 institucije od kojih je izdvojeno njih 53, a prvo mjesto je zauzelo Sveučilište u Tartu iz Estonije. Uz Sveučilište u Splitu iz Hrvatske se na ranking listu pozicioniralo Sveučilište u Zagrebu i to na zbirnoj poziciji od 31. do 40. mjesta. Podsjetimo, i na svjetskoj THE ljestvici, splitsko sveučilište bilo je najbolje rangirano hrvatsko sveučilište, kao i na  U.S. News & News Report ljestvici globalnih sveučilišta iz prosinca prošle godine, a zagrebačko je potpuno podbacilo.
 
Na Sveučilištu u Splitu, osnovanom 1974. godine, danas studira preko 20.000 studenata, na 11 fakulteta, jednoj umjetničkoj akademiji te četiri sveučilišna odjela. Studenti mogu birati između više od 180 studijskih programa koji se izvode u svim područjima znanosti i umjetnosti. Sveučilištu u Splitu, osnovanom 1974. godine, danas studira preko 20.000 studenata, na 11 fakulteta, jednoj umjetničkoj akademiji te četiri sveučilišna odjela.
 
Sveučilište u Splitu spada u srednje velika sveučilišta u EU i svoju ulogu vidi kao vodeće regionalno Sveučilište u ovom dijelu Europe sa čvrstom mediteranskom orijentacijom. Sveučilište u Splitu treba postati prepoznatljivo europsko sveučilište koje svoju snagu crpi u stoljetnoj kulturnoj baštini, duhovnom i materijalnom nasljeđu i činjenici da je kolijevka hrvatske državnosti i pismenosti. Sveučilištu je primarna zadaća provoditi nastavni, znanstveno-istraživački, umjetničko-stvaralački i stručni rad na principima poštivanja kontrole i osiguravanja kvalitete i EU standarda, a isto prenosi na sve suradne ustanove, nastavne baze, lokalnu zajednicu i gradove te gospodarske čimbenike. Ono je lider u prijenosu znanja i rezultata istraživanja u gospodarstvu regije kao temelja bržeg razvoja gospodarstva, pametnih specijalizacija te ekološki prihvatljivog i održivog razvoja društva. Sveučilište se fokusira na cjelovit razvoj svojih studenata kako kroz vrijeme studiranja tako i kroz njihovo postakademsko praćenje i cjeloživotno učenje. S istom pažnjom skrbi i o razvoju i unaprjeđenju kvalitete svojih nastavnika i nenastavnog osoblja kao nositelja i kreatora svih ključnih procesa na Sveučilištu. Sveučilište u Splitu sebe vidi kao društvenog predvoditelja koji zagovara i promiče najviša moralna, etička, društvena i ekonomska načela i standarde na prostoru javnog dobra, a u svrhu razvoja Republike Hrvatske, regije i EU.
Splitsko sveučilište i rektor Šimun Anđelinović sa svojim suradnicima pokazali su kako se vizijom i idejom može parirati najboljim sveučilištima. Iako će uskoro rektorski lanac predati svojem protukandidatu ostavlja mu u naslijeđe uspjeh koje nijedno drugo sveučilište dosad nije postiglo.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Jeff Barke: Ovaj novi zakon dovodi pacijente u opasnost

hrvatski-fokus

Službeni podaci govore da je u Hrvatskoj tijekom 2021. umrlo oko 61.000 umirovljenika

hrvatski-fokus

Genetski modificirani komarci izvan kontrole

HF

Američka savezna država New York legalizira kompostiranje mrtvih ljudi!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više