Hrvatski Fokus
Kultura

Mladen Bolfek – umjetnik širokih interesa

Umjetnik stvara stanovitu i sasvim određenu namjernu protutežu, kreirajući ciklus gradskih veduta i pejzaža

 
 
Akademski slikar, ilustrator i grafički dizajner iz Karlovca, Mladen Bolfek (1972.), istaknuti je pripadnik srednje generacije aktualnih hrvatskih likovnih umjetnika, autor je nekoliko vrlo zanimljivih i intrigantnih opusa u kojima dominiraju tamne teme suvremenog življenja, koje pratimo u njegovoj „tematskoj“ seriji slika, ulja i akrila s anonimnim urbanim herojima, nepoznatim junacima u prostorima svakodnevna života, u prostorima koji teško ili nikako ne naviještaju sutrašnji dan, bolji dan.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/dokonost-60x74-2004.jpg
Veći dio Bolfekovih slika podsjeća me na glazbu šezdesetih koje su jakim tonovima i disonantnim glasovima pjevale o mjestima koje valja napustiti (The Animals) i pohitati u sutrašnjicu i ovaj bi se ciklus mogao nazivati angažiranim slikarstvom. S druge strane, umjetnik stvara stanovitu i sasvim određenu namjernu protutežu, kreirajući ciklus gradskih veduta i pejzaža; gradića na obali; riječ je o slikama povemašnjeg idiličnog ugođaja; uz obilje sunca; gotovo svečana tišina je nalegla na stare kamene kuće i jedino se čuje šuštanje lišća i pokoji insekt, more miruje, nevera se ne očekuje.
 
Na kraju krajeva; doživio sam takvu atmosferu priobalnih mjesta; pogotovo što smo mi kontinentalci opčinjeni morem; opsesivno smo mu podložni jer dosita; takva mjesta; pritajena uz rub mora; tiha i nečujna;postoje; žive i doista su svakodnevno obasjana suncem; prekrivena teškom i gustom toplinom; često i neizdrživom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/sastanak-65x85-2001.jpg
Naizgled, netko bi rekao, to uz more je umjetno stvorena idealizirana situacija, jer u stvarnosti, jest i mirisi su isti, i tolina je jednaka i kuće su doista toliko stare, ali ipak nije toliko bezrazložno lijepo, ne postoji u stvarnosti takva jedinstvena ljepota. Pa i ta priča o tami predgrađa u biti je predimenzionirana.
 
Gdje je onda stvarnost, gdje je istiniti doživljaj? Tamo gdje ga je Bolfek vješto i postavio, negdje u sredini, na tanku i često jedva vidljivu liniju odnosa tvarnog i nestvarnog, linija na kojoj umjetnik  kontinuirano balansira, držeći u ravnoteži kreacije svojih pogleda, doživljaja i dojmova o svijetu, stvarajući i tamne i svijetle slike, sve samo zbog jednog gotovo prozaičnog razloga, zbog potrage za slikom, koja traje od pamtivijeka. Ovdje valja spomenuti i fino pogođeni, odmjereni kolor slikara, koji se ne razbacuje niti bojama, niti gestama, svoj slikarski svijet stvara u prostoru manjih formata s temama koje nas okružuju, a koje ili vidimo ili ne opažamo.
 
Slikarski opus Mladena Bolfeka snažan je i specifičnog autorskog rukopisa, vrlo produhovljen, slojevit, nabijen simbolikom, istodobno intrigantan; pomalo i izazivačkog teškog karaktera, svakako poseban i nadasve jedinstven u novijoj produkciji domaćih autora.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/ilica-40x50-2015.jpg
Također ovom prigodom valja istaknuti kontinuirani angažman, zajedno sa suprugom Sandrom (ozbiljno iskustvo stekla u agenciji Bruketa & Žunić, dok je Mladen bio vanjski suradnik/ilustrator) u grafičkom dizajnu,u kojem su postigli značajne rezultate u realizaciji niza logotipa, prijeloma knjiga, ilustracija i plakata. U gradu Karlovcu kreirali su vizualne identitete brojnim gradskim ustanovama i školama. Istodobno istaknuli su se educiranjem u vlastitoj školi crtanja, s više desetaka polaznika. Pred Bolfekom su tek najbolje, najproduktivnije godine, vrlo sam znatiželjan kako će se razvijati višekraki i višestruki, ne samo slikarski, već cjeloviti umjetnički opus.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Dragan Vukčević u HAZU-u

HF

Hrvat pjesnik u tuđini

hrvatski-fokus

Kutak tišine

HF

Zeleni ciklus tekućih ulja velikog formata Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više