Hrvatski Fokus
Hrvatska

Zločinačka namjera zločinačke Srbije

Srpski film o Jasenovcu je zločinački, kroatocidni i lažni film

 
 
Nakon izlaganja u prostorijama UN-a, Srbija sprema i igrani film o Jasenovcu. Kažu da su tu pozvani i najpoznatiji holivudski filmski producenti i  glumci – Steven Spielberg i Robert de Niro, te da će i Holywood sufinancirati srpski film o Jasenovcu. Što vapi za političkom raspravom, pa i za sudskom tužbom. U taj kontekst je nužno ubaciti odbijanje nagrade (Oscara) Marlona Branda, kao i prijatelja Stevena Spielberga Branka Lustiga.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/hqdefault.jpg
Film o koncentracijskom logoru na Banjici u Beogradu od 1941. godine
 
Nema sumnje da američki igrani film ima vrlo važnu ulogu u politici i kulturi. Ne samo u SAD-u. Iako je Brandovo odbijanje Oscara samo jedan moralni čin samo jednog pojedinca, Brandovo odbijanje Oscara ima veliku društveno-političku težinu. Mislim da se može reći kako američki igrani film generira stereotipe, predrasude, pa i mržnju. Posljedice čega mogu biti ratni zločini, pa i masovne grobnice. Nema sumnje da je u američkom igranom filmu genocid nad američkim Indijancima opravdan. A Vukovar u tom filmu? Roberta de Nira i Stevena Spielberga treba podsjetiti na američki igrani film ČETNIK iz Drugoga svjetskog rata. Ovo je samo jedan aspekt tog projekta.
 
Drugi aspekt bi trebao biti istina o temi (Jasenovcu), a treći, istina o autoru scenarija (Srbiji). Tu se bez zadrške može reći da će to biti zločinački, odnosno kroatocidni film, kojeg treba dovesti na sud. Hrvatska bi zbog toga morala uraditi jedan dokumentarni film. Pa reći kako autor scenarija za srpski film Jasenovac zadržava arhiv o Jasenovcu. Pa onda autor scenarija za film o Jasenovcu zna što radi. Onda je scenarij za film vjerojatno objektivan, reći će oni. A zašto autor scenarija (Srbija) ne da arhiv njegovu vlasniku (Hrvatskoj)? S time bi prije snimanja morali biti suočeni Spielberg i De Niro. Na sudu. Robert de Niro bi u tom hrvatskom dokumentarnom filmu trebao gledati kako njemu toliko dragi Beograđani cvijećem u Beogradu posipaju Brynnerove, Burtonove i četničke tenkove (filmovi NERETVA, SUTJESKA i ČETNIK – Yul Brynner i Richard Burton) koji idu na Vukovar. I na kraju, tu bi se morao oglasiti i prijatelj Stevena Spielberga Branko Lustig. Gospodin Lustig bi morao reći što on misli o srpskom scenariju za holivudski film Jasenovac, i što misli o Brandovu odbijanju Oskara.
 

Jure Vukić, Tribanj

Povezane objave

Taji li ministrica Blaženka Divjak?

HF

Zašto sam bacio ’šok-bombu’ s idejom o hrvatsko-crnogorskoj federaciji?

hrvatski-fokus

Tko je Plenkovićev odmetnuti uhljeb iz HEP-a?

hrvatski-fokus

Plenkovićev kontinuitet gubljenja glasova birača

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više