Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Velik interes za plinsku interkonekciju

Veliki kapacitet interkonekcije za dobavu plina iz Bugarske zainteresirao je mnoge

 
 
Na javni poziv za rezervaciju kapaciteta novog plinsko-trasportnog sustava koji Srbija razvija od bugarske do mađarske granice javilo se devet kompanija. Novi plinovod računa i na dotoke plina iz drugih izvora jer Srbija s Bugarskom radi i na plinskom povezivanju od Niša do Sofije. Iako su ponude neobavezujuće, za Vladu je to dobar signal opravdanosti investicije. Kako RTS saznaje, tražene količine plina koje bi stizale tim plinovodom čak šest puta premašuju srpsku godišnju potrošnju. Na projektu novog plinovoda radi Gastrans, bivša tvrtka Južni tok Srbija, a neobavezujuće ponude za rezervaciju njegovih kapaciteta dale su im i domaće i kompanije iz okruženja. Do kraja lipnja treba završiti analize tržišta i troškova i pribaviti mišljenja Bugarske i Mađarske. "Za očekivati je da će i oni dati pozitivno mišljenje. Ovaj neobavezujući test je pokazao vrlo dobre parametre, moguće bi bilo očekivati da u trećem kvartalu dođe do novog poziva za obvezujuće zakupe kapaciteta" ističe ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Inicijalno, plinovod Srbija-Mađarska veže se na interkonekciju Sofia-Tsaribrod/Dimitrovgrad trebao bi omogućiti transport 1,8 milijardi m3 plina a riječ je o projektu od posebnog europskog interesa koji se nalazi na PCI listi i trebao bi se početi graditi ovo ljeto. Bugarska bi se trebala naći na ruti Južnog toka pa bi iz tog pravca stizao ruski plin.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/plinovod-izgradnja-ilustracija-20150706115200483.jpg
Srbija godišnje troši oko dvije i po milijarde kubika plina, a inicijalni interes je pokazan za transport 15 milijardi kubika što zahtjeva kapacitet od 42 milijuna kubnih metara plina na dan. "Ako to usporedimo s postojećim ulazom koji imamo iz pravca Mađarske, to je negdje oko tri puta više jer kapacitet koji je moguć na pravcu iz Mađarske je oko 13 milijuna kubika prirodnog plina na dan" objašnjava Aca Vučković iz Agencije za energetiku. Stručnjaci očekuju i znatno veći kapacitet jer potrošnja raste. Od početka godine samo je Gazprom europskim potrošačima povećao isporuke za 6,3% a velika potražnja ostaje, kažu, i tijekom ljeta. "U Srbiji industrijska proizvodnja, vidi se, počinje rasti i nama će sigurno biti potrebne veće količine plina u odnosu na ove koje imamo. Izgradnja jednog plinovoda, koji bi išao od bugarske granice do Mađarske, koji bi se vezao eventualno i za Turski tok za Srbiju bi bilo vrlo korisno i nužno" rekao je Voja Vuletić iz Udruženja za gas. Premijer Aleksandar Vučić je lani izjavio da bi Srbija, ako želi biti industrijska zemlja potrošnju plina trebala povećati s dvije i pol milijarde na četiri do pet milijardi godišnje.
 

N. D., www.energetika-net.com

Povezane objave

Kraj države blagostanja

HF

Veliki potrošači struje protiv naknade

HF

Elektrizirana zabava u vožnji

HF

Srbija od litanija do litija

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više