Hrvatski Fokus
Kultura

Obrubljeni zaokruženi unutarnji oblici motiva

Mladen Žunjić izlaže u zagrebačkoj Galeriji 3 A

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetrnik, slikar Mladen Žunjić, ovih se dana predstavlja s novom samostalnom izložbom u zagrebačkoj Galeriji 3 A (na Malešnici). Za ovu je prigodu Žunjić učinio izbor iz novih ciklusa, na kojima kontinuirano paralelno radi, istražujući kako motiv tako i koloristička rješenja, uglavnom na velikom formatu u tehnici ulja ili akrila ili u kombinaciji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/02/20171225_121751-660x450.jpg
Nekoliko ciklusa u posljednje vrijeme osobito privlači pozornost javnosti, najprije je riječ je o ciklusu, eruptivnih eksplozija boje u formi od mrlja i kapljica do ploha boje, koja tvore uzavreli, vibrantni volumen iz koga naprosto isijava nekontrolirana energija s pomalo disonnatnim tonovima , što je i razumljivo za takav koncept. Zatim se ističe ciklus snažne kolorističke izvedbe u kojem dominiraju obrubljeni, na svoj način zaokruženi unutarnji oblici motiva, odaju dojam avangardnih vitraja u dosad neviđenim formama.
 
Također se ističe i ciklus uskomešanih, uznemirenih raznolikih oblika koji se saživljeno sudaraju, kreću, promiču jedan pored drugoga u kaotičnom neredu ali i u volumenu u kojem se očituje iznimna energija (mada u pravilu gotovo su svi Žunjićevi ciklusi nabijeni sirovom energijom, koja se gotovo prelijeva preko ruba slike).
 
Žunjićev dobar izbor slika potvrđuje još jednom atraktivnost velikih formata koji umjetniku pružaju neslućene mogućnosti, od oblikovanja do kolorističke palete. Realizacija nekoliko novijih ciklusa u posljednje vrijeme i stalni kontakt s javnošću kroz brojna skupna ili samostalna izlaganja (uglavnom uvijek s novim slikama), omogućila je slikara da jasno vidi pravac svoga umjetničkog hoda, precizan i kvalitetan odabir motiva iz toga fantastičnog nestvarnog, apstraktnog svijeta i svakako najučinkovitiji način realizacije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/20180424_121226-660x450.jpg
Za Žunjića je karakterističan, doista svakodnevni rad u atelijeru, kontinuirano suočavanje s platnom i bojom, neprestano odmjeravanje snage i volje, želje i moći, za stvaranjem slike. Odabir slika iz novijih ciklusa pruža dobar i kvalitetan uvid u umjetničke dosege slikara Mladena Žunjića u zagrebačkoj Galeriji 3A i naravno i uvid u visoku kvalitetu realizacije.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Noć tamna i usnula

HF

Pisma

HF

Soneti tuđinom razapeti

hrvatski-fokus

Stijeg slobode

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više