Hrvatski Fokus

Branko Milanović je – srbijanski ekonomist!

 
 
Kako ide medijska manipulacija mnogima je poznato, ali kako ide jugo-manipualcija riječkoga Novog lista pokazat ćemo na ovom primjeru: ovako započinje napis o razgovoru s jednim ekonomistom (http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/BRANKO-MILANOVIC-Migranti-su-dobitnici-globalizacije-ali-treba-smanjiti-njihova-prava):
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/1alyOOKKWDxjL7taz85wxsg.jpeg
»Svjetski ugledni ekonomist (iznadnaslov)
Intervju BRANKO MILANOVIĆ 'Migranti su dobitnici globalizacije, ali treba smanjiti njihova prava' (naslov)
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2018. u 7:33
 
Ako migranti imaju manje prava, domaće stanovništvo bi bilo spremnije prihvatiti ih. Moraju imati sva prava koja proizlaze iz rada. No, nadoknada za nezaposlene, razna socijalna prava, besplatno školstvo, biračko prava na lokalnim izborima, ta prava ne
Branko Milanović vodeći je svjetski ugledni ekonomist, vodeći stručnjak za globalne nejednakosti. Istraživanjima nejednakosti počeo se baviti prije više od tri desetljeća i to u državi koja je smatrana prilično egalitarnom – Jugoslaviji. Na temi nejednakosti u Jugoslaviji doktorirao je 1987. Osim za nejednakosti, Milanović spada među vodeće svjetske ekonomiste i za pitanja razvoja i siromaštva. (poduži podnaslov)
 
Od ranih devedesetih živi u Sjedinjenim Američkim Državama, bio je glavni ekonomist istraživačkog odjela Svjetske banke, a predavao je i na više američkih sveučilišta kao što su Johns Hopkins i Sveučilište u New Yorku. Početkom godine Tim press objavio je njegovu knjigu »Dobitnici i gubitnici – kratka i osebujna povijest globalne nejednakosti«. U njoj piše i o nejednakostima u Rusiji na primjeru »Ane Karenjine« ili u Engleskoj na primjeru »Ponosa i predrasuda«, piše o tome tko je najbogatiji čovjek u povijesti, a kroz prizmu nejednakosti piše i o tri generacije obitelji Obama. Napisao je, sam ili u koautorstvu, petnaest knjiga, a njegova posljednja knjiga »Globalna nejednakost« objavljena je 2016. Milanović o kompleksnim ekonomskim temama piše jednostavno, pristupačno i razumljivo i onima koji nisu ekonomski obrazovani. Prošloga tjedna gostovao je u Zagrebu na Subversive Festivalu«.
 
I nakon toga slijede pitanja i odgovori. Jeste li saznali tko je taj Milanović? Jeste samo da je ekonomist. Znate li čiji je on ekonomist? Ne znate. Ne možete iz ovoga podužeg uvoda nikako shvatiti. A zašto je to tako? Zato jer je on Srbin. Srbijanski ekonomist, očito sin nekoga jugo-diplomata koji je sasvim slučajno rođen u Parizu 24. listopada 1953. Na vikipediji o B. Milanoviću piše: »Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu, gdje je i doktorirao. Specijalist je za pitanja siromaštva, nejednakosti u raspodjeli dohotka i socijalne politike. Predaje na City University u New Yorku. Član je Centra za liberalno-demokratske studije. Glavne knjige su: Liberalizacija i preduzetništvo (1989), Ekonomske nejednakosti u Jugoslaviji (1990) i Raspadanje svetova: merenje međunarodne i globalne nejednakosti (2005), Bogataši i siromasi: kratka i neobična istorija nejednakosti (2012) i Globalna nejednakost: novi pristup za razdoblje globalizacije (2016).« (https://sr.wikipedia.org/sr-el/)
 
Dakle, radi se o srbijanskom ekonomisti koji je poslužio jugo-redakciji riječkoga Novoga lista da putem njega promiču jugo-ideju i jugonostalgičarenje. I zato su čitatelji ostali prikraćeni za pravu informaciju tko je i čiji ovaj ekonomist iz "regiona". A nalazi se tu još jedan detalj s kojim bi se trebali pozabaviti momci iz HRT-a, jer je Tihomir Ponoš dio udarne ekipe Darija Špelića koja nas svakodnveno zasipa povijesnim lažima na HR-u i HTV-u. Jugo-lažima. o "regionu".
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Partija, stranka, ćelija il’ fronta

HF

Uoči svakih izbora napadaju domoljube

HF

Filmska industrija u službi programiranja uma

HF

Dokle će Plenković štititi Pupovca i Srbe?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više