Hrvatski Fokus
Kultura

Tajanstveni svijet akrila Bojana Doleneca

Raspršenost i blagost pomno odabrane kolorističke palete ukazuje na vrlo senzibilnog umjetnika

 
 
Akademski slikar Bojan Dolenec, agilni je pripadnik srednje generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, autor je nekoliko zanimljivih i intrigantnih ciklusa, posvećenih krajobrazu, intimi, arhitekturi, izlagao je na nizu zapaženih samostalnih izložbi. U posljednje je vrijeme posvećen izradi slikarskih reljefa (riječ je formama u gipsu, koloriranim, posebice sa zlatnom bojom) i akrilima u malom i manjem formatu s izrazito apstraktnim motivima.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/06/dsc2507-1_5afd5e06a91e1-scaled.jpg
Mnogi autori ističu kako je najteže realizirati sliku u malom formatu, u ulju i akrilu, posebno, kako je zapravo uvijek problematično složiti u jedinstvenu cjelinu taj novostvoreni svijet ideja na jedva dostatnoj površini. Dolenec je na formatu 20 x 20 cm, predočio uzburkani svijet mrlja, fleka, obojanih malih prostora, u kontinuiranoj tektonskoj aktivnosti, koji se miješa , mijenjajući i lice i naličje slike.
 
Izrazita dinamika malog volumena, snažne i dojmljive boje dočaravaju i doživljaj ukazivanja udaljenog tla , visoko s neba , ali i dojam zamućenog pogleda na šarenilo i bogatstvo spontanosti engleskog vrta, izrazite ljepote. Istodobno, na malim se formatima uvijek krije više simbola i teže ih je dešifrirati, doživjeti, onako kako je umjetnik izvorno zamislio, no priča o prikrivenim ljepotama engleskog vrta na akrila Bojana Doleneca a koji djeluju vrlo smireno, opušteno, blago, doima se približno točnom.
http://m.metro-portal.rtl.hr/img/repository/2018/05/web_image/bojan_dolenec_1.jpg
Raspršenost i blagost pomno odabrane kolorističke palete ukazuje na vrlo senzibilnog umjetnika, koji svoje mnogostruke emocije vrlo vješto tka s bojom i platnom, tvoreći u svakoj novoj slici oživotvoreni svijet vlastitih ideja, promišljanja, osjećaja. Zanimljivo će biti vidjeti kako će se razvijati ovaj ciklus, hoće li vremenom pojaviti potreba za većim formatom ili će razvoj ići prema još manjim, uz naravno širenje ili sužavanje kolorističkog spektra? Sve ovisi koliko će slikar duboko ulaziti u unutrašnjost lijepog i njegovanog engleskog vrta, nepresušnog kolorističkog motiva.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Brodovi i plivači Stipe Ivaniševića

HF

Moja zloćka mala

HF

Snaga Dalmacije

HF

Poticaj za hrabrost

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...