Hrvatski Fokus
Kultura

Istražuje nazočnost, odsutnost, vidljivo i nevidljivo

Izložba "Exhibition continues" Ignasija Aballíja

 
 
Nakon uspješne suradnje na organizaciji izložbe Juliao Sarmenta i Mimma Paladina, Galerija Kula u suradnji s Galerijom umjetnina i Zavodom HAZU-a, u ambiciji što kvalitetnije internacionalizacije programa dogovorila je pregled stvaralaštva Ignasi Aballia, jednog od najznačajnijih suvremenih španjolskih umjetnika. Izložba je postavljena na tri lokacije: Zavod HAZU, Galerija umjetnina i Galerija Kula. Kustos izložbe je Duje Mrduljaš.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/aballi1_xoptimizadax-620x349.jpg
Ignasi Aballí rođen je u Kataloniji, Barceloni, 1958. godine, gdje je 1981. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnost. Aballijeva praksa razvijena na postavkama konceptualne umjetnosti, refleksija je o zastupljenosti i percepciji medija poput slikarstva, skulpture, fotografije, fikcije, filma i videa. U svom radu Aballi prisvaja i reorganizira tekstove, slike, materijale i procese, istražuje nazočnost i odsutnost, vidljivo i nevidljivo, transparentnost i njenu suprotnost, a sve kako bi ukazao da je prekomjernost vizualnog sadržaja bez značenja jedno od ključnih obilježja suvremene epohe. 
 
Izložba u Splitu, pod nazivom Exhibition continues, fokusira se na radove nastale u posljednjih petnaest godina i predstavlja putovanje kroz umjetnikove estetske postavke kojima propitkuje konvencionalne sustave realizacije umjetničkog djela u medijima instalacije, skulpture, slike i kolaža, te eklektičnoj upotrebi nekonvencionalnih materijala poput prašine, hrđe, metala, novinskih isječaka i komadića novčanica.
 
Izložba hrvatsku javnost upoznaje s jednim od najvitalnijih suvremenih španjolskih autora, te sa specifičnom kritičko-poetskom interpretacijom života i umjetnosti u današnjem svijetu. Tijekom posljednjih desetljeća Ignasi Aballi imao je skupne izložbe diljem svijeta, između ostalog zastupao je Španjolsku na 52.Venecijanskom bijenalu (2007.), Sydney bijenalu (1998.), te samostalne izložbe u muzejima kao Pinacoteca do Estado, São Paulo (2010.), FundacióJoan Miró, Barcelona (2008., 2015.), Museu Serralvesin Porto (2006.), Ikon Galleryin Birmingham (2006.),  ZKM in Karlsruhe ( 2006.), Museum of Contemporary Art de Barcelona MACBA (2005.), i Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia MNCARS, Madrid (2002., 2015.) itd. Izložba traje do 16. lipnja 2018.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Osebujni slikarski ciklus Ivane Zerovnik

HF

Kraj večernjeg dobrojutrenja

HF

Volim slikati na platnima velikog formata

HF

Jezično podrijetlo Hrvata!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više