Hrvatski Fokus
Intervjui

Zagreb Pride ne financirati iz proračuna

Politički aktivizam i govor mržnje ne smiju se financirati javnim novcem namijenjenim za financiranje kulturnih institucija

 
 
Ana Lederer, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu razgovarala je na N1 TV s Ankom Bilić Keserović 10. VI. 2018. Evo nekih naglasaka.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/06/lederer-ana-n1-400x260.jpg
• Kakav je vaš stav oko Olivera Frljića? Ima li mjesta za njega u gradskim kazalištima?
– Ja mislim da bi za njega, inače nekoć davno nadarenog studenta i redatelja, da nema razloga da se javnim novcem financira politički aktivizam. Određeni ravnatelji su imali namjeru i smatrali da on može biti dio njihovog repertoara i umjetničkih koncepcija, kao što je to smatrao Ljuština u Kerempuhu. Moje je mišljenje da se politički aktivizam i govor mržnje ne smiju financirati javnim novcem namijenjenim da financira kulturne institucije.
 
• Gdje povući granicu između umjetničkih sloboda i političkog aktiviznma?
– U njegovom slučaju može se povući granica. Ja sam rekla da je Frljić bio zanimljiv redatelj, njegov vrlo nadaren i kritički odnos prema određenim temama bio je u određenom trenutku interesantan. Međutim, u trenutku kad se to pretvorilo u politički aktivizam, mislim da nije mjesto tome u gradskim kazalištima.
 
• Ured za kulturu financira Zagreb Pride, hoće li u vašem mandatu biti novca za takve manifestacije?
– Postoje kulturna vijeća koja određuju. Ja ne vidim da se to baš iz proračuna za kulturu financira. Postoje stavke koje mogu financirati zagreb Pride, ali ne znam kakve veze to ima s kulturom.
 
• Otkud bi se financirao?
– Postoje drugi mehanizmi. Ne mogu govoriti napamet, moram vidjeti stavke. Kultura je ključni mehanizam za društvenu toleranciju i zato je važno da kultura bude dobro financirana, jer je to važno područje ljudskog života.
 

http://hr.n1info.com/a308861/Vijesti/Ana-Lederer-u-TNT-u.html

Povezani članci

Sakralna umjetnost novoga vremena

HF

Figuraciju obožavam, pogotovo portrete

HF

U vrijeme Milanovićeve vlade kreditni rejting Hrvatskoj smanjen je tri puta

HF

Obala, hridi, brodovi i ljudi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...