Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Otvoren 58. međunarodni dječji festival

Dobrodošli u najstariji izvorni grad, grad prijatelj djece Šibenik

 
 
Podizanjem festivalske zastave ispred šibenske Gradske vijećnice i izvedbom himne 'Zdravo maleni' u subotu, 16. lipnja svečano je otvoren 58. Međunarodni festival djeteta u Šibeniku. „Dobrodošli u najstariji izvorni grad, grad prijatelj djece Šibenik. Već 58. godina ovih nekoliko tjedana u ljetnim mjesecima daje značaj toj djeci, njihovom izražavanju i oblikovanju onog što žele reći. I to ne iskazuju samo na kazališnim daskama i raznim radionicama, nego i dišući s ovim gradom, njegovim ulicama, kalama i trgovima“,  rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/A1DECEE6-8528-4085-BA2F-BD7F3D4F788E.jpeg
Svečanosti je nazočila predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, koja je ovom prilikom predstavnicima Festivala djeteta uručila Povelju Republike Hrvatske. Povelju su preuzeli ravnateljica Šibenskog kazališta i MDF-a Maja Trlaja, ravnatelj za vrijeme Domovinskog rata Ante Puljić i dugogodišnja djelatnica Festivala Jasenka Ramljak.
 
„S velikim sam veseljem danas s vama i kao prijateljica i pratiteljica ovog festivala, najprije kao dijete u svojoj mladosti a onda kao majka svoje dvoje djece koja su rasla na ovom festivalu i na ulicama našeg prekrasnog Šibenika. U bezbroj prigoda uvjerila sam se da sa svojim festivalom živite cijelu godinu, radujući se svakom njegovom novom izdanju. Posebno smo ponosni na to što je Šibenik poput tek nekoliko gradova svijeta nositelj čak dva svjetska priznanja za povijesnu baštinu, katedrale i tvrđave svetog Nikole. To je odgovornost prema budućnosti, a upravo su djeca budućnost svake obitelji, svakog grada i svakog društva. To je Šibenik učinilo posebnim mjestom, gradom u kojem se već desetljećima stvara posebna klima i energija, gdje se susreću dječji svijet i kreativnost, gdje se slavi život. Zbog svih tih divnih godina i divnih ljudi koji su sudjelovali u oblikovanju ovog festivala posebna mi je čast uručiti Povelju RH Šibeniku i MDF –u sa željom da i dalje budu nositelji dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu“, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
Festival je otvorila dramska družina Gradskog kazališta 'Zorin dom' iz Karlovca predstavom 'Jaje', klasik Zlatka Krilića u novom ruhu, u dramatizaciji i režiji Sanje Hrnjak. Glazbu za predstavu skladao je Mate Matišić.
 
Predstava 'Jaje' na zaigran način gradi dvije paralelne priče: edukativnu, koja djecu želi upozoriti na sve opasnosti virtualnog svijeta i upoznati ih sa svim životinjama koje se legu iz jaja i njihovim staništima, te emocionalnu, koja govori o potrazi usamljenog dječaka za prijateljstvom. Šaljivim ispreplitanjem simpatičnih i metaforičkih likova ulazimo u svijet dječaka Dide, koji u pokušaju pronalaska prijatelja u svom imaginarnom svijetu otvara vrata mnogim nepoznatim gostima i potencijalnim opasnostima.
 
Tijekom lipnja i srpnja Šibenik postaje gradom djece koji slavi dječju maštu i kreativnost. I ove će godine biti domaćinom djeci svijeta i to 58. godinu zaredom, a svoje će ulice prepustiti dječjem stvaralaštvu, te kao i svake godine u posljednjih pet desetljeća, podsjetiti sve svoje posjetitelje koliko je dragocjen svijet dječje igre, radosti i dobrote. Naime, uz svu bogatu tradiciju ovoga grada, zaštitni znak Šibenika su djeca kao i sada već tradicionalni Međunarodni dječji festival, jedinstvena kulturna manifestacija svjetskih razmjera za vrijeme čijeg se trajanja gradski trgovi prepuštaju dječjem stvaralaštvu i posvećuju razvijanju svih umjetničkih oblika dječje kreativnosti. Festival se obraća kroz tri osnovna sadržaja: smotre domaćih i inozemnih dječjih ansambala, radionički dio programa, kojim se djecu neposredno i javno uključuje u stvaralački čin, te edukativni dio, kojim se u obliku simpozija problematiziraju pitanja poput estetskog odgoja djece.
 
Na 58. MDF-u u dva tjedna u Šibeniku će nastupiti preko 700 izvođača i umjetnika iz 18 država svijeta gdje će stjecati neka nova znanja i poznanstva na preko 30 radionica i zajednički uživati u filmskim minutama 13 filmskih naslova koji ih čekaju svake večeri na Gorici. Onima koji nikada ne zaboravljaju svoju dječju, razigranu stranu, a još više onima koji su na nju potpuno zaboravili, Šibenik bi tijekom ova dva tjedna trebao biti nezaobilazna destinacija.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Plenkovićevo pravosuđe (pre)sudilo katoličkom svećeniku

hrvatski-fokus

Je li ministar Matić zaboravan ili čuva tajnu!?

HF

Advent u srcu

HF

Prestajem pisati za tjednik i portal Dnevno

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više