Hrvatski Fokus
Hrvatska

I mediji tjeraju mlade iz Hrvatske

Čak 53 posto učenika misli da je najpozitivnije mjesto za život izvan Hrvatske

 
 
Danas je u svim medijima glavna vijest smjena tajnika u HDZ-u. Naime, to se očekivalo, što je u neku ruku normalno. Kad nema dovoljno dobre suradnje, kad se izgubi povjerenje, kad neki krenu svojim drugačijim putem, bez obzira što taj put značio i obećavao, dolazi do određenih promjena, koje donosi većina. Zanimljivo je samo kako su ih smijenili neki od onih koji su im na saboru stranke nedavno burno pljeskali, nakon održanih govora i tapšali ih po ramenima. Ništa novo. Nedavno je to viđeno viđeno na Medvedgradu, gdje je čuvena bankarska ekspertica, šefica famoznog Borga, potpredsjednica vlade ostala sama stajati sa strane, “neviđena” od svojih bliskih suradnika. Tako je to u životu. Panta rhei! (Sve teče!)
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/hanza.jpg
I dok tako od pamtivijeka sve teče i prolazi, mi se bavimo “velikim” problemima tko je kome, gdje, kada i što rekao. Tko od tih sudionika laže, tko ne laže, tko je hrabar, tko je pošten, tko igra igrice, tko lovi izborne poene, tko diže rejting, tko kome spušta, zašto to radi, čemu to vodi i koji je cilj svega toga. Bez obzira koji je cilj toga, korištena sredstva su nedopuštena u civiliziranom, kulturnom i humanom društvu, naročito u državnom vrhu. Mediji nas danima s time zabavljaju. Jučer su dobili novu temu s puno sadražaja, koji će se tjednima povlačiti od najviših, važnih i bitnih mjesta do kafića, ulice, placa i sajmišta.
 
Uz put nam promiču rezultati velikog znanstvenog istraživanja, provedenog na 13.301 srednjoškolcem (strukovne škole i gimnazije), u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje, pod vodstvom dr. sci. Borisa Jokića i dr. sci. Zrinke Ristić-Dedić. To je jedna od najvećih studija ikada provedena u nas (2017.), u 59 škola diljem Lijepe naše. Rezultati po državu, Vladu i sve nas su porazni, po mnogo čemu, prvenstveno što 53 posto učenika misli da je za njega najpozitivnije mjesto za život i rad izvan Republike Hrvatske. Za njih su budućnost Europa (49 %) i svijet (13 %). Simptomatično je da najnegativnije svoju državu Hrvatsku doživljavaju najbolji učenici. Dakle, odljev mozgova će biti sve brojniji i učestaliji, jer najbolji su najpesimističniji. Oni vide, čuju, osjećaju i znaju što u našoj državi ne valja: ne cijeni se znanje, nedovoljno se cijene nastavnici (učitelji i profesori), školski uspjeh je irelevantan, veze, protekcije, trgovina, su važni kod upisa na fakultet i zapošljavanja, korupcija je imanentna u svim područjima, što je odraz društvene klime. Pozitivno je što je trend upisivanja na fakultet i završavanja studija promijenio. Sada 81 posto srednjoškolaca želi studirati i usavršavati se, jer bez adekvatne diplome i permanentnoga  praćenja struke nema kvalitetnog života i napredovanja, u svijetu gdje se oni vide u budućnosti. Zanima li to uopće one kojima je jedino važno ostati i opstati na vlasi ili pri vlasti?
 
Nikakav rat, ratna zla, vremenske nepogode i prirodne katstrofe, ne nanose tako i toliko nemjerljivu i nepopravljivu štetu kao odljev mozgova, odnosno iseljavanje mladih ljudi iz Hrvatske, za koje se ne može niti naslutiti bilo kakav povratzak, ikada. Nikakve demografske mjere to ne će popraviti. Te mjere su već davno trebale biti implementirane u društvu i maksimalno djelovati, a ne biti eventualno u pripremi i spremne za usuglašavanje, pri čemu se unaprijed špekulira i igra na to čije mjere su bolje. Kaj god! Gasimo veliki požar kantama za vodu i time se hvalimo. Natječemo se u percepciji i doživljaju atraktivnosti požara, pri čemu educiramo jedni druge, uz uvijek nazočno pljuvanje i omalovažavanje onog drugog i drukčijeg.
 
Rađene su godinama velike studije o demografiji. Vrhunski stručnjaci su uposleni na raznim stranama, u mnogim područjima, sa ciljem pokretanja, usmjeravanja i rasta pozitivnog demografskog trenda. Rade se znanstvene studije, analize, sinteze, komparacije, simulacije… popisi lijepih želja, pri čemu se govori ono što narod očekuje od pojedinaca u državnom vrhu, što će narod “pozlatiti”. Pozlata je već davno s mnogih lica, projekata, strategija i planova pala. “Sve je to laž!”, ne tako davno je mladi demograf rekao na jednoj presici i od srama pobjegao s pozornice, jer više nije htio sudjelovati u farsi mnogih farsi. “Budućnost je negdje drugdje”, vrište deseci tisuća mladih, od kojih 86,5 posto sebe percipira pozitivnima.
 

Ankica Benček

Povezane objave

Neka mračna sila

HF

Duga ruka Jugoslavena

HF

U Sloveniji zločinac Tito i dalje na cijeni

HF

Škoro je pokret za demokratizaciju Hrvatske!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više