Hrvatski Fokus
Kultura

Pobjednik redatelj Ziad Doueiri iz Libanona

Film 'Uvrjeda' pobjednik 11. Festivala mediteranskog filma u Splitu

 
 
Film 'Uvrjeda' redatelja Ziada Doueirija snimljenog u Libanonsko-francuskoj produkciji po ocjeni festivalske publike je pobjednik  11. Festivala mediteranskog filma Split (FMFS), objavljeno je u subotu navečer na svečanom zatvaranju festivala u ljetnom kinu Bačvice. Na ovogodišnjem FMFS-u natjecalo se 11 dugometražnih filmova snimljenih u produkciji mediteranskih zemalja a pobjednički film 'Uvreda' dobio je od publike ocjenu 4,82 od maksimalno moguće ocjene 5.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/Ziad-Doueiri-devant-une-cour-militaire-au-Liban-pour-son-tournage-en-Israel-e1516227618792-670x400.jpg
Ziad Doueri
 
„Veoma sam počašćen nagradom publike za najbolji film, žao mi je što nisam mogao doći u Split jer sam zauzet pripremama za novi projekt. Drago mi je što je publika u Hrvatskoj shvatila što sam htio poručiti ovim filmom a možda je tomu razlog što imamo sličnu povijest, razumijevanje prema drugim i strah od drugih“, poručio je putem video poruke redatelj filma, Libanonac Ziad Doueiri. Radnja film 'Uvrjeda' odigrava se u Bejrutu i tematizira svađu libanonskog kršćanina Tonya i palestinskog izbjeglice Yassera koja završava na sudu što je izazvalo pozornost šire javnosti i pretvorilo se u pitanje od nacionalne važnosti. Sudski proces suprotstavljenih strana malo po malo otkriva tajne iz prošlosti uključenih protagonista, prisiljavajući ih pritom na preispitivanje vlastitih života i predrasuda. Film je premijerno prikazan na Venecija Film Festivalu te je, uz osvojene brojne nagrade, nominiran za Oscara za najbolji strani film.

 

Žiri u sastavu Tanja Mravak, Silva Ćapin i Petar Orešković pobjednikom u kategoriji Ješke', u kojoj su se prikazivali kratkometražni hrvatski filmovi, najboljim je proglasila animirane 'Bicikliste' Veljka Popovića. Film tematski obrađuje dvije serije Lipovčevih radova – sport i erotiku – a nastao je u koprodukciji s 3d2d animatorima iz Zagreba te BAGAN films producentskom kućom iz Francuske te francuskim ARTE televizijskim kanalom. Popović je u ovom filmu bio vođen idejom Vaska Lipovca pa je i tema Vaskova – ironična, puna humora, erotike i duha maloga mediteranskog mista.
 
Žiri je obrazložio kako je ta nagrada dodijeljena filmu 'Biciklisti' jer je „tehnički, sadržajno, duhom i idejom potpuno zadovoljio formu kratkog filma“, dok je posebno priznanje stručnog žirija pripalo filmu 'Marija' Juraja Primorca. Festivalska publika je najboljim filmom u kategoriji 'Ješke' proglasila 'Siguran let' redatelja Alda Tardozzija, dok je u kategoriji srednjometražnog hrvatskog filma najbolje ocjene dobio je novi film redateljice Vlatke Vorkapić  'Pusti Dobre, pusti'. Autor'Udica' koje su pripale nagrađenim redateljima je splitski kipar Luka Mimica, a izradio ih je od drveta borova stradalih u ljetnim požarima, čime je želio upozoriti na ovaj problem koji je zajednički cijelom Mediteranu.
 
Nakon svečanosti proglašenja pobjednika 11. FMFS-a prikazan je danski film 'Krivnja' (The Guilty), kojeg je u ljetnom kinu Bačvice predstavio glavni glumac filma Jakob Cedergren. 'Krivnja' je svoju svjetsku premijeru imao na Sundance Film Festivalu gdje je po glasovima publike izabrana za najbolji film, a istom nagradom je ovjenčan i u Rotterdamu.
 
Festival mediteranskog filma Splitafirmirao se kao jedna od najkvalitetnijih i najpopularnijih kulturnih manifestacija na Jadranu, a njegov pozitivan duh tijekom posljednjih deset godina održavanja prepoznalo je već više od 100.000 tisuća posjetitelja. To je prvenstveno zbog filmova s područja Mediterana koji u Splitu imaju svoje regionalne ili hrvatske premijere, a ne mogu se vidjeti u redovnoj kino distribuciji. Osim dugometražnim, velika pažnja pridaje se i programima kratkometražnih filmova, gostovanjima uglednih domaćih i inozemnih filmskih djelatnika, ali i promociji mladih autora koji sve češće odabiru upravo FMFS kao mjesto gdje će promovirati svoje filmove. Od 2012. godine FMFS organizira Kino Mediteran, projekt revitalizacije kina u Dalmaciji čiji je glavni cilj oživiti kino dvorane i dovesti filmske programe u manje sredine diljem Dalmacije gdje su kina odavno zatvorena. Program se održava u 25 gradova i traje kroz cijelu godinu.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Rekli su

HF

Moj veliki uzor kolega Ivo Dulčić govorio je: “Ako nema sunca ne slikam!”

hrvatski-fokus

Sušnik-Jambrešićev rječnik iz 1742. godine

hrvatski-fokus

Možda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više