Hrvatski Fokus
Uvodnik

Ne slave svi Hrvati pobjedu nad Argentinom

Sumorno na obilježavanju 29. obljetnice Hrvatske demokratske zajednice

 
 
• U tijeku je XXI. Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Hrvatska vrsta dosad je odigrala dvije utakmici u skupini D, pobijedila je Nigeriju s 2:0 i Argentinu s 3:0 i prije treće utakmice s Islandom već se plasirala u osminu finala. To je prvi plasman u drugo kolo nakon slavne 1998. u Francuskoj kada su hrvatski nogometaši, predvođeni Davorom Šukerom i Zvonimirom Bobanom osvojili treće mjesto na svijetu. Prva pobjeda protiv Nigerije je velika pobjeda, ali se još nije znalo kako će naši nogometaši nastaviti, no nakon druge sjajne pobjede nad Argentinom u Hrvatskoj je zavladalo veliko veselje. Ljudi slave na ulicama i u svojim srcima. I u trenucima velikoga slavlja milijuna Hrvata diljem svijeta – a više ih je u svijetu nego u domovini (Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini) – treba podsjetiti kako u četvrtak navečer i petak ujutro četvrtina „hrvatskih građana“ tuguje i nije im lako. To su razni pusići, stazići, jovanovići, stevanovići, töllei, sarnavke, kosanovići, batinići, štromari, pavičići, tomići, mandići, bajrušiji, marasi, dragovani, bauci, plenkovići, božinovići, grčići, hajdaši, puhovi, ostojići, pernari, komadine, obersneli, miletići, jakovčići, uzunići, ivaniševići, lalići, kalinići, galli, obuljeni, divjaci, beljaki, beusi, richembergi, bunjci, linići, strenje, radini, sinčići, sponze, turine, đurići, vešligaji, vidovići, demetlike, glasovci, đujići, grbini, ostojići, hrelje, jeckovi, goldsteini, pupovci, stanimirovići, klasići, zafranovići, mijići, đikići, grlići, stankovići, španovići, bilići, keserovići, štefančići, grubiše, kajtaziji, mrakovi, taritaši, frljići, jergovići, hodžići, klisovići, kapovići, tomaševići, budaki, jokići, rašete, severi, ikići, baničeki, hrženjaki, mesići, lalovci, miljenići, banovići, raukari, hribari, rafaelići, dalići… Svi će oni već sljedeći dan, u petak, pohrliti u Brezovicu, Tuhobić i ostala lažna „antifašistička“ mjesta i nastaviti s lažima protiv Hrvata i Hrvatske. Njih pobjeda Hrvatske nad Leom Messijem i društvom ne može zaustaviti u protuhrvatskom djelovanju. Pitamo se dokle? Sve dotle dok nam je na vlasti izdajnička klika u Banskim dvorima i istočno od njih. Sve dotle dok ne izaberemo svoga, hrvatskoga Viktora Orbána.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/maxresdefault.jpg
• Na obilježavanju 29. obljetnice HDZ-a na Jarunu bilo je otužno gledati i slušati one koji su govorili u ime trenutačno vladajućih. Mario Kapulica je govorio o onome što nema veze s aktualnošću, Vladimir Šeks o nečemu što je izvan i znanstvene fantastike, dok je Andrej Plenković još jednom demagoškim nastupom pokušao opravdati svoje brojne promašaje. Od onih koji nisu službeno govorili, većina je poslušnika, a manjina je koja je tamo stigla da ponekog čelnika povuče za rukav da mu zaposli dijete, pomogne u ugovaranju poslova… Malo dalje od mikrofona, o velikoj koaliciji HDZ-SDP govori se kao o gotovoj stvari. Iako znam da se Miro Kovač, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier ili Stevo Culej ne će organiziranije pobuniti, ostavljam jedan posto i za tu mogućnost. 

 

• Čitamo, slušamo i gledamo kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila odlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima iz područja društvenih i humanističkih djelatnosti "u prigodi Dana državnosti". Kako se radi o nepostojećem danu državnosti, nametnutome od onih koji nisu željeli hrvatsku državu, trebalo bi svake godine posmrtno davati priznanje i odlikovanje Ivi Škrabalu i Ivici Račanu, najzaslužnijima za ovu sramotu. I laž!
 
• Katolička Crkva u Hrvatskoj je bila i ostala jedina braniteljica opstanka Hrvata. Što je činila kroz povijest, to čini i danas. Hrvatska biskupska konferencija predstavila je izjavu Komisije Iustitia et pax (Pravda i mir) "Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode" u kojoj ukazuje na sve probleme koje tište svakoga vjernika i čovjeka. Posebno su ukazali na priziv savjesti i poručili Andreju Plekoviću da prestane s diktatorskim ponašanjem i nametanja svoje volje svojim podređenim političarima. »Pravo na priziv savjesti je zadnja crta obrane demokracije, susrećemo se s problemom odricanja slobode i neslobodom u političkom djelovanju. Saborski zastupnici moraju uživati slobodu izražavanja«, poručio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i dodao »Biskupi su osjetili kako se u zadnje vrijeme u politici sve više dira u pitanje savjesti, pri čemu se zahtijeva 'nesloboda savjesti' pri zauzimanju stavova i glasovanju. U društvu se stvara ozračje straha, guši se sloboda mišljenja i izražavanja i ulazimo u jednoumlje. Kao da su na djelu elementi totalitarnog sustava u kojem stranka kaže svoje i svi bi se trebali tako ponašati«. Slično zbori i tajnik Komisije Iustitia et pax Vladimir Dugalić: »U novije se vrijeme osporava građanima da se javno izjasne o nekim društvenim, političkim i socijalnim temama, pa čak i da zatraže referendum o tome. Ako netko ima neko drugačije mišljenje o nekim svjetonazorskim pitanjima to se osporava, pa čak i napada. U Hrvatskoj je savjest očito podcijenjena i u društvenom i političkom životu postaje puka formalnost. Još uvijek zarobljeni određenim ideologijama prioritetom postavljamo stranačku stegu i uskogrudne društveno-političke interese, pa se tako u demokratskom društvu žrtvuje cilj demokracije, a to je sloboda čovjeka«. A Andrej Plenković i dalje misli kako je dovoljno samo poslati Marija Kapulicu da održi govor koji mu je on napisao.
 
• Prema članku 94. Ustava RH piše da predsjednik Republike Hrvatske: “predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu”. I prema članku 144. Ustava (poglavlje: Sudjelovanje u institucijama EU-a) također piše da našu državu zastupaju predsjednik RH i Vlada RH: “Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ovlastima, Vlada i predsjednik Republike Hrvatske”. S druge strane, prema “Zakonu o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima” od 28. lipnja 2013. predsjednik/predsjednica RH isključeni su iz “europskih poslova”. Sada ostaje pitanje što je važnije, Ustav ili posebni zakon? Dakako da je važniji Ustav, što znači da će Europskom unijom od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. predsjedavati i predsjednica države i predsjednik Vlade. Redoslijed je: prvo predsjednica države, a onda predsjednik Vlade.
 
• Uskok je odbacio kaznene prijave protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, bivšeg Vladinog izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka te ministra financija Zdravka Marića u aferi Hotmail s obrazloženjem da "nisu ostvarena obilježja prijavljenih kaznenih djela". I vjerujte mi, "tisuću posto" (izum A. Plenkovića!) da će se sljedeća vladajuća garnitura biti primorana da prihvati ovu prijavu. Čisto iz higijensko-pravnih razloga.
 
• Na američkoj N1 TV gostovao je Branimir Glavaš, čovjek kojega već 13 godina progone i pritvaraju. Donedavno ratoborni i beskompromisni Glavaš danas se pretvorio u najvećega pobornika u očuvanju "lika i dela" Andreja Plenkovića. Hvali ga da nije nimalo autoritaran u odnosu na Glavašu najmrskijega Ivu Sanadera. U dodvoravanju Plenkoviću Branimir ide tako daleko da svoj glas daje za Istanbulsku konvenciju, pa čak tvrdi kako u vrijeme HDZ nije bio desnosredišnja stranka, nego da je HDZ bio "u centru", odnosno je 50 posto članova HDZ-a bilo "u centru", a po 25 posto desno i lijevo. Sada ostaje pitanje gdje se je tada nalazio Glavaš? U centru ili malo lijevo, ili malo desno? Odgovor je: što dalje od zatvora!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/Branimir-Glavas.PNG
Branimir Glavaš
 
• Na Tjentištu je bio i bivši dvostruki ministar unutarnjih poslova i sadašnji saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić, isti onaj koji je najzaslužniji što je svastika osvanula na Poljudu i što još uvijek ne znamo tko je njezin autor. Nije to nikakva vijest, jer popularni Ostoja ide tamo svake godine, vijest je u tomu što je pobjegao iz Splita u kojem su se održavali lokalni izbori, a i on je bio jedan od kandidata. S Tjentišta je poručio Andreju Plenkoviću da je "nepoštivanje žrtava, bez kojih ne bi bilo ni današnjih država, najveća sramota ovdašnjih političara. Tisuće koje su poginule ovdje, iz svih krajeva bivše zemlje, a posebno mojih Dalmatinaca, zaslužuju pravu počast". I bude li Plenković i sljedeće godine predsjednik Vlade, nije isključeno da će Hrvatska biti pokrovitelj sramote u bosanskim bespućima. A tamo se malataralo jugoslavenskim zastavama i zazivalo nova klanja pod zvijezdom petokrakom. I dok je Ostojić slavio na Tjentištu, u Splitu je SDP potučen na izborima, a posebno on u svojim Mejama, gdje je dobio 102 glasa!
 
• Hrvatski jezik je ugrožen do toga stupnja da svaki normalni čovjek zbog toga mora strahovati. Odavno je znano kako se svašta može pročitati na RTL-u i Novoj TV, ali u zadnje vrijeme nimalo ne zaostaju niti na HRT-u. Najveća jezična sramota zbila se nakon sudske otimačine maloga Cesara (tal. Cesarea), kada je na portalu HRT-a u vijestima satima stajao naslov: Diječak na putu u Italiju. Sramota nad sramotama.
 
• »Iza politike masovnog naseljavanja Europe stanovništvom s Bliskog istoka i Afrike, osim slobodnih zidara, stoje Turska s erdoganovskom neo-osmanlijskom politikom (postupno biosociološko i kulturološke osvajanje) i Saudijska Arabija. Na tom projektu usrdno im pomaže bergoljizirani Vatikan«, piše Zoran Vukman na svome facebooku i govori istinu.
 
• Italija je zadovoljna što je Španjolska pristala prihvatiti brod sa 629 migranata kojima je pružena pomoć na Sredozemnom moru. A došli su u Valenciju (povijesna Katalonija), a ne u Kastilju. U BiH Bošnjaci iz muslimanskoga Sarajeva nasilno preseljavaju muslimanske migrante u hrvatsku Hercegovinu. Svi koji su jači, guraju ih dalje od sebe.
 
• Najprije je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić proširio vijest da je afrička država Liberija povukla priznanje Kosova, a to su prenijeli i hrvatski mediji. Nakon toga kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli je javio kako to nije istina, i to nisu prenijeli hrvatski mediji.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Ognjen Kraus – glavni urednik Glasa Koncila!

HF

REZULTATI POPISA STANOVNIŠTVA – Crno nam se piše. I kao narodu, i kao državi

hrvatski-fokus

Nastavlja se pobjednički niz HDZ-a

HF

Jesu li SMS-ovi jači od elektroničke pošte?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više